mandag den 23. februar 2009

Man kan ikke lære en gammel galning med en hockeymaske nye tricks

Hvad forventer vi egentlig af en FRIDAY THE 13TH-film? Det er jo bare en slasher-serie om en tosse ude i skoven, der tager livet af den ene flok tåbelige teenagere efter den anden. Lidt trivielt og mekanisk, men det er bare skæg og ballade og de fleste horror-fans har et blødt punkt for Jason Voorhees. Reelt lukkede serien ned i 1993 med JASON GOES TO HELL: THE FINAL FRIDAY. JASON X fra 2001 var et desperat forsøg på at genoplive serien, men det var først med FREDDY VS. JASON fra 2003, at machete-galningen fra Crystal Lake genopstod i en dynamisk og eksplosiv udgave. Hvad kan man så forvente af en splinterny FRIDAY THE 13TH-film? Efter min mening, at den er tro mod tonen i de gamle film, men også har noget nyt og anderledes at byde på. Lykkes det så i Marcus Nispels remake? Nej, det gør det ikke!

En flok unge mennesker ankommer til Crystal Lake, hvor de skal feste i et hus, der tilhører den smarte Trents rige forældre. På vejen ud til huset møder de Clay, der er på jagt efter sin søster, der er forsvundet i området. Det varer ikke længe, før de første af dem støder på Jason, der har for vane at tage livet af teenagere på alskens kreative måder. Den nye FRIDAY THE 13TH er en slags komprimeret udgave af de første tre-fire film. Vi får historien om Jasons bindegale mor, ser Jason med en sæk over hovedet for at skjule sine vansirede træk og vi oplever, hvordan han finder den berømte hockeymaske. Baggrundshistorien er dog så kluntet fortalt, at nye fans lades lidt i stikken. Og det gør gamle fans også, fordi vi ikke får ret meget mere at vide om det voorheeske univers. Nu er der næppe ret mange, der ser slasherfilm for at blive overvældet af et komplekst og banebrydende manuskript. Vi vil se nøgne kvinder og makabre mord - og helst få en håndfuld solide chok undervejs. Det prøver den nye FRIDAY THE 13TH at levere, men det meste fungerer ikke. Gysene er alt for mekaniske og mordene er ikke særlig blodige. Man glæder sig ellers til at se flokken af teenagere blive aflivet på grusom vis - det er længe siden, jeg har set så imbecile og irriterende karakterer i en film. Det er skuffende, at deres exit fra denne verden ikke er bloddryppende nok. Derek Mears gør det virkelig godt i rollen som Jason - han er hurtig, truende og dynamisk - men det er bare ikke nok. Filmen burde have været en triumf, men er i stedet blevet til en triviel, irriterende og småkedelig affære.

FRIDAY THE 13TH, USA, 2008. Dansk titel: FREDAG DEN 13. Instruktion: Marcus Nispel. Medvirkende: Jared Padalecki, Danielle Panabaker, Amanda Righetti, Travis Van Winkle, Derek Mears. Musik: Steve Jablonsky.

2 kommentarer:

  1. øv, ærgerligt du ikke følte dig videre godt underholdt:-(
    Ja, det er herligt at flokken af unge ofre er dybt usympatiske og dumme - ja, eller begge dele. Synes faktisk mordene fungerer godt, netop fordi de ikke overgøres med spandevis af blod. Der er en herlig old school-feel over deres enkelthed. Det er straight-to-the-bone-killing uden alt for meget pis og uden alt for mange outrere mordvåben...(well, der er lige det der med soveposen, men sådan må det jo være).
    Synes at filmen underholder og holder en god energi, også selvom den ikke tilføjer nye idéer til konceptet. Ja, og så synes jeg Nispels' stil er bedre egnet til Jason end Leatherface...

    SvarSlet
  2. Jeg vil ikke afvise, at jeg ser filmen en ekstra gang, mens den stadig går i biografen - det er så sjældent, at den slags film kører i biffen herhjemme - men om det får mig til at ændre holdning, er ikke til at sige.

    SvarSlet