lørdag den 7. marts 2009

Jigsaw er ikke til at stoppe

SAW-filmene lever deres helt eget liv. Hvert år får vi endnu et kapitel i den endeløse saga om den dæmoniske Jigsaw og hans groteske fælder. Selv om Jigsaw døde i 3'eren, føres hans arbejde videre. Ikke alene rekrutterede han et af sine ofre, Amanda fra den første film, men politimanden Mark Hoffman er også med på holdet. Han er hovedpersonen i SAW V, hvor vi får historien om, hvordan Jigsaw og Hoffman mødte hinanden. Vi følger også FBI-agenten Strahm, der er på sporet af Hoffman, alt imens fem mennesker forsøger at kæmpe sig igennem endnu en runde dødbringende fælder. Manuskriptet af Patrick Melton og Marcus Dunstan er ekstremt kompliceret og man er som tilskuer på herrens mark, hvis man ikke har set de fire første film. Det er interessant, at SAW-filmene i den grad er lavet til seriens fans. Hver film udvider universet en smule, imens man får en masse nye detaljer om det, der er gået forud. Det er på sin vis unikt og fascinerende, men desværre er folkene bag SAW ved at brænde ud. Der sker for lidt (eller for meget af det samme) og SAW V er en tyndbenet affære. Hoffman er slet ikke spændende nok til at kunne bære serien (især ikke når han spilles af en Costas Mandylor, der ikke ville kunne spille skuespil om man så satte en elektrisk kvægstav på nosserne af ham). Fælderne er stadig det store omdrejningspunkt i filmene, men her skuffer SAW V også. Ganske vist får vi en indvolds-splattende udgave af Brønden og Pendulet, men scenen virker alligevel lidt flad. Først til sidst får vi en klassisk SAW-scene, der er klam, kvalmende og næsten ikke til at holde ud at se på. Det er noget med hænder og rundsave! Vi kommer nok til at leve med SAW-filmene nogle år endnu, men der skal nye, blodige kødboller på suppen, hvis serien ikke skal ende som en parodi på sig selv. Desværre er serien så succesfuld, at man næppe har planer om at skifte kurs. SAW V kostede i omegnen af 10 millioner dollar at lave og den har hentet mere end 110 millioner dollar ind - alene på billetsalget.

SAW V, USA-Canada, 2008. Instruktion: David Hackl. Medvirkende: Tobin Bell, Costas Mandylor, Scott Patterson, Betsy Russell, Julie Benz. Musik: Charlie Clouser.

1 kommentar:

  1. Må jeg tilføje at filmen er meget blodigere på dvd end i biffen,hvilket hjælper den gevaldigt? Jeg vil hellere se Saw 14 end den tynde og trætte fredag den 13 remake anyday!

    Pablo Muerte

    SvarSlet