onsdag den 25. marts 2009

Kødtoget kører om natten

Storby-fotografen Leon prøver desperat at få succes som kunstner. En galleriejer fortæller ham, at hans billeder er alt for pæne og forsigtige og derfor prøver Leon at tage flere chancer på sin natlige ture rundt i byen. Her møder han en gigantisk, velklædt mand med en stor taske, der kører med undergrundsbanen. Imens Leon prøver at komme tættere ind på livet af denne mystiske person, får vi som publikum at vide, at han hedder Mahogany og at han slagter passagerer i nattoget. Hans favorit-våben er en gigantisk stålhammer. Men Leon er på sporet af ham, og han må derfor beskytte sig selv og hemmeligheden om nattoget.

THE MIDNIGHT MEAT TRAIN er baseret på en novelle af Clive Barker. Den kommer fra bind 1 af de berømte BOOKS OF BLOOD-bøger, der udkom i 1984. Det var dengang, Barker skrev ufortyndet horror og det må en filmudgave nødvendigvis også være. Jeff Buhler har skrevet manuskriptet, hvor han naturligvis har været nødt til at udvide den originale historie for at få en hel spillefilm ud af det. Clive Barker har produceret, mens japaneren Ryûhei Kitamura har instrueret. Filmen distribueres af Lionsgate, der i USA valgte at skubbe premieredatoen flere måneder - og da den endelig kom i biograferne var det kun i ganske få sale. Clive Barker var rasende over dette, men han kunne intet stille op.

THE MIDNIGHT MEAT TRAIN er ikke en perfekt film, og man kan måske forstå, at Lionsgate hellere vil hente fortjenesten på dvd-markedet. Selv om det er en ekstremt grum og blodig oplevelse, er det også en meget kold og poleret film. De fleste af drabsscenerne er lavet som computer-effekter, der virker alt andet end overbevisende. Vinnie Jones er fremragende som Mahogany og han stjæler alle scener, han er med i. Men Bradley Cooper har for få strenge at spille på i rollen som fotografen, der alt for hurtigt bliver besat af at opklare mysteriet. Et par gange ryger handlingen op i et højere gear - f.eks. under en scene, hvor Mahogany skovler øjnene ud af sine ofre og river neglene af dem - men der er for meget tomgang og til sidst opgiver man helt at engagere sig i historien. Man får ganske enkelt ikke lov.

THE MIDNIGHT MEAT TRAIN er desværre en skuffelse, men det er en film, man bør give en chance - især fordi Clive Barker så sjældent bliver filmatiseret. På dvd'ens ekstramateriale kan man i øvrigt komme på besøg i Barkers private atelier, hvor han skaber enorme oliemalerier. Det er spændende at se, men det er dog lidt rystende, hvor gammel og slidt, han ser ud efterhånden. Her er virkelig en kunstner, der kører sig selv hårdt.

THE MIDNIGHT MEAT TRAIN, USA, 2008. Instruktion: Ryûhei Kitamura. Medvirkende: Bradley Cooper, Vinnie Jones, Leslie Bibb, Roger Bart, Brooke Shields. Musik: Johannes Kobilke, Robb Williamson.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar