torsdag den 5. marts 2009

Pas på... bilen kommer!

Den lille by Santa Ynez i Utah hjemsøges af en gigantisk sort bil, der kører indbyggerne ned. Først går det ud over to cyklister, så en tilfældig blaffer, før bilen for alvor går til angreb på byen. Politimanden Wade Parent bliver ansvarlig for at løse opgaven, da byens sherif bliver bilens næste offer. Men bilen er ikke til at standse. Kugler bider ikke på den og tilsyneladende er der ingen chauffør. Hvad er det bilen vil?

At 70'erne var en syret periode i filmens verden er tydeligt at se i THE CAR fra 1977. Det er en slags JAWS på land, hvor hajen bare er skiftet ud med et gigantisk firehjulet monstrum. Dialogen er helt godnat, men alle medvirkende tager deres opgave særdeles alvorligt, ikke mindst politifolkene (læg i øvrigt mærke til hvor mange politimænd, der er ansat i Santa Ynez - det er helt vildt).

Hovedrollen som Wade Parent spilles af James Brolin, der et par år senere var lige så intens i THE AMITYVILLE HORROR. Det er dog den enorme bil, der stjæler al opmærksomheden og man lægger især mærke til den irriterende dytten, der går forud for dens hærgen. Meget mærkelig film, men underholdende på sin egen bizarre måde. THE CAR er udgivet på dansk dvd fra Universal.

THE CAR, USA, 1977. Dansk titel: BILEN. Instruktør: Elliott Silverstein Medvirkende: James Brolin, Kathleen Lloyd, John Marley, R.G. Armstrong, Ronny Cox. Musik: Leonard Rosenman.

3 kommentarer:

  1. Hvis du synes THE CAR er syret, så skulle du se KILLDOZER, hvor en pissed-off buldozer jagter nogle arbejdsmænd på en øde ø!! Haha.

    SvarSlet
  2. Ha, det lyder skægt. Filmen THE HEARSE bliver også tit nævnt i forbindelse med THE CAR, men jeg ved ikke om den er lige så sjov.

    SvarSlet
  3. ”The Car” er efter min mening en kombination af TO Spielberg-gysere: ”Jaws” og tv-filmen ”Duel” (1971), om en dræberlastbil (hvis chauffør vi aldrig ser). Sidstnævnte har manuskript af Richard Matheson, efter hans egen novelle.

    SvarSlet