søndag den 5. april 2009

Vampyrer, varulve og teenage-klynk

Det er noget af en udfordring at vurdere et fænomen, der for alvor har bidt sig fast. Når først en serie af bøger eller film har fået millioner af trofaste fans, er det håbløst at komme med kommentarer - uanset om de er positive eller negative. Det preller af på de mange fans, der trofast køber alt, der har med fænomenet at gøre. Sådan er det også med TWILIGHT, hvor man ikke går galt i byen ved at beskrive stemningen som næsten hysterisk. Jeg er ikke blevet hysterisk endnu, men jeg kan godt forstå, at bøgerne sælger så godt. Det er nemlig harmløs og uforpligtende underholdning, der flirter med det farlige og det uhyggelige. Det er den stensikre opskrift på en bestseller.

Bog nr. to i serien hedder NEW MOON - eller NYMÅNE i den danske oversættelse. Her vil Edward Cullen og resten af hans vampyr-familie gerne fejre Bella Swans 18 års fødselsdag. Da hun skal pakke en gave op, skærer hun sig i fingeren på papiret. Den knap så erfarne vampyr Jasper går amok, da han lugter blodet og episoden får Edward til at indse, at han ikke kan være kæreste med en dødelig. Hele familien Cullen forlader nu den lille by Forks. Bella synker nu ned i flere måneders teenage-depression, men kommer op til overfladen igen i kraft af sit venskab med indianeren Jacob. Han har også en hemmelighed - han er en varulv og varulve hader vampyrer. Inden bogen er slut vrimler det med varulve og vi får også mere at vide om, hvordan vampyrernes verden er skruet sammen, da familien Cullen kommer ind i historien igen.

NEW MOON er fornøjelig læsning. Historien er meget simpel, men der er noget mere kraft i fortællingen i forhold til TWILIGHT. Vi bliver præsenteret for en vampyr-mytologi, der er ganske fascinerende - ikke mindst fordi den noble og dødsensfarlige Volturi-klan bliver introduceret. Her få vi et par scener, der er rendyrket horror. Det samme er flere af scenerne med varulvene. Man kan sige, at det er lige lovlig smart at få ekspederet Edward ud af handlingen, så Bella igen kan gå på opdagelse i en fremmedartet verden, nemlig varulvenes.

Det giver ikke helt den samme fascinations-effekt som i TWILIGHT, ganske enkelt fordi vampyrer er mere spændende. Og Volturi-vampyrerne er nogle virkelig creepy kryb. NEW MOON er dog lidt ujævn i det med en del døde perioder undervejs, men man læser den i løbet af ingen tid. Det er ren skæg og ballade, men er desværre også lidt som en burger. Den smager meget godt, men mætter ikke.

3 kommentarer:

 1. Det er bare for dårligt at Jacob er en varulv, og at Edward og bella ikke er sammen !!!! Det ødelægger hele billedet som en trofast læser skaber inde i sit hovde. Jeg er så skuffet. Jeg har læst de engelske udgave, og venter nu på de danske. Jeg kan ikke forstå det hun sagde i twilight at hun altid og for evigt vil elske Edward, men så ender det med at hun og Jacob alligevel kærster ! Det ødelægger hele twilight´s historie af!!!

  Dårlig kritik til
  Stephenie Meyer ! ! ! ! !

  SvarSlet
 2. Så vidt jeg har forstået, bliver Jacob og Bella aldrig 'kærester' for Bella simpelthen ikke kan give slip på Edward. Jeg kan godt lide Jacob, fordi han jo gør Bella glad igen efter så mange måneders depression. Hun snakker jo hele tiden om det hul der er inde i hende, fordi hun savner Edward så meget. Men nu har jeg også kun læst den danske version...

  SvarSlet
 3. Jacob og Bella bliver IKKE kærester, for hun elsker stadig Edward meget højt, selvom han har forladt hende! Edward elsker også stadig Bella ligeså meget, selvom han forlod hende for at beskytte hende, mod ham selv og sin familie! Tror ikke du har forstået bogen ordenligt

  SvarSlet