torsdag den 14. maj 2009

To søstre, en ond stedmor, hemmeligheder og masser af spøgelser

Teenageren Anna vender hjem efter ti måneder på en psykiatrisk institution. Hun fik et sammenbrud, da hendes syge og svækkede mor omkom i en brand. Nu glæder hun sig til at se sin far og sin ældre søster Alex igen, men det er ikke de eneste, der bor i familiens hus ved kysten. Den unge sygeplejerske Rachel, der passede Annas mor, er nu blevet kæreste med faderen – og hun er meget besiddende. Anna og Alex sætter sig for at grave i Rachels fortid, især fordi Anna ikke kan huske alt om den skæbnesvangre aften, hvor hendes mor døde. Det bliver ikke bedre af, at Anna ser spøgelser rundt omkring i huset.

THE UNINVITED er den amerikanske udgave af den koreanske JANGHWA, HONGRYEON (eller A TALE OF TWO SISTERS). Det er brødrene Charles og Thomas Guard, der har instrueret, og resultatet er blevet ganske hæderligt. Der er dog ingen tvivl om, at producenterne har ønsket en meget mainstream og salgbar film, og derfor er det ikke en særlig skræmmende oplevelse at se THE UNINVITED. Chok er der ikke mange af, men de få uhyggelige scener er godt skruet sammen.

Skuespillerne er fint castet. Emily Browning og Arielle Kebbel er meget overbevisende som de to søstre, mens David Strathairn gør det godt i den svære rolle som pigernes far. Det er dog Elizabeth Banks, der sjæler billedet som den onde stedmor, der ikke vil lade noget som helst stå i vejen for hendes lykke. Komponisten Christopher Young kører lidt på autopilot på lydsporet og man kan bl.a. høre musikalske citater fra HELLRAISER og andre af hans scores.

Nu har jeg endnu ikke set den koreanske udgave, men mit største problem med THE UNINVITED er, at plottet er forholdsvis enkelt at gennemskue. Et lille kvarter inde i filmen havde jeg gættet en af filmens store hemmeligheder, der ellers først afsløres i det dramatiske klimaks. Men ellers er THE UNINVITED værd at se, hvis man er til mainstream-horror, der ikke er for blodig eller nerveflæsende. Jeg kunne forestille mig, at det er en god date movie. Jeg så THE UNINVITED i den amerikanske dvd-udgave, der er præcis den samme som biografversionen – som i øvrigt rammer de danske biografer i næste uge.

THE UNINVITED, USA-Canada, 2009. Instruktion: Charles Guard, Thomas Guard. Medvirkende: Emily Browning, Arielle Kebbel, David Strathairn, Elizabeth Banks, Maya Massar. Musik: Christopher Young.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar