mandag den 15. juni 2009

Minearbejderen slagter løs på Valentinsdag

Den lille mineby Valentine Bluffs er ved at komme sig over den forfærdelige historie om Harry Warden, der for 20 år siden blev fanget i en sammenstyrtning nede i minen sammen med sine kammerater. De ansvarlige opsynsmænd var taget til Valentinsdag-fest og der gik seks uger, før man fik gravet sig frem til de indespærrede mænd. Harry Warden var den eneste overlevende. Han havde spist sine døde kammerater.

Det følgende år myrdede han de to, der var skyld i ulykken og sendte en advarsel om, at man aldrig mere skulle fejre Valentinsdag i Valentine Bluffs. Nu er der gået 20 år og man planlægger igen en Valentinsdag-fest. Så modtager sheriffen en chokoladeæske med et menneskehjerte. Harry Warden er muligvis vendt tilbage, men det skal ikke forhindre byens unge i at feste.MY BLOODY VALENTINE er en af de mange film, der red med på bølgen af slashere i begyndelsen af 80'erne. Filmen var indspillet i Canada med George Mihalka som instruktør, men blev distribueret gennem Paramount Pictures i USA. Selskabet havde selv haft stor succes med FRIDAY THE 13TH.

Der havde dog været en del kritik af, at Paramount kunne stå inde for så brutale film. Efter George Mihalkas mening, så havde mordet på John Lennon også skabt en modvilje mod voldelig underholdning, og MY BLOODY VALENTINE slap da heller ikke uden videre gennem MPAA, den amerikanske censur.

Omkring tre minutter måtte klippes ud, før filmen kunne få en R-rating. Det er denne version, der røg ud i biograferne og som siden er kommet på dvd fra Paramount. Denne dvd kan også fås her i Danmark. Filmens fans har dog efterlyst en komplet udgave og det er nu gået i opfyldelse. Lionsgate i USA udsendte tidligere på året en specialudgave, hvor de fraklippede scener er med. Man kan vælge at se enten biografudgaven eller den originale version – og det er selvfølgelig sidstnævnte, man skal se.

Og det er en forrygende oplevelse at se MY BLOODY VALENTINE. Den følger opskriften på en slasherfilm til punkt og prikke med en forklædt morder, en hemmelighed fra fortiden, unge mennesker, der opfører sig uansvarligt og en stribe blodige drab. Det særlige ved filmen er dog, at den foregår blandt unge minearbejdere og deres kærester, ikke på et college, og det giver en ganske særlig stemning.

Selve Minearbejderen er en herlig skurk med gasmaskens hvæsende lyd og den store hakke, der er et perfekt mordvåben. Alle drabene er kreative og i de fleste tilfælde meget klamme.

I filmens sidste tredjedel bliver klipningen lidt for fragmentarisk, men det hele samles op i en skøn finale. MY BLOODY VALENTINE er et sus fra fortiden og det er en gave, at man nu kan nyde den i al sin grusomme skønhed. Det skal blive spændende at se, om den nye 3-D-udgave kan holde det samme niveau.

MY BLOODY VALENTINE, Canada, 1981. Instruktion: George Mihalka. Medvirkende: Paul Kelman, Lori Haller, Neil Affleck, Keith Knight, Alf Humphreys. Musik: Paul Zaza.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar