torsdag den 13. august 2009

Verdens ondeste julemand

Spanien, 1985. Julen nærmer sig og de fem venner, drengene Koldo, Peti, Tito og Eugenio og pigen Moni, finder ved et tilfælde et dybt hul ude i skoven, hvor der ligger en bevidstløs kvinde. Hun er underligt nok klædt i et julemandskostume. To af drengene prøver at få hjælp fra politiet, men uden det store held. På politistationen finder de dog en fax, der afslører, at kvinden er en eftersøgt bankrøver ved navn Rebeca Expósito. Nu beslutter de fem venner sig for at holde Rebeca nede i hullet, til hun afslører, hvor hun har gemt pengene. Den bizarre situation skaber mange konflikter mellem børnene, men alligevel går dagene. Rebeca bliver stadig mere sulten og desperat. Tingene tager en dramatisk drejning, da to af drengene bliver lidt for inspireret af et voodoo-ritual, de har hørt om i en billig zombiefilm.

CUENTO DE NAVIDAD er et af de bedste afsnit fra den spanske TV-serie PELÍCULAS PARA NO DORMIR. Historien foregår i midt i 80'erne og der er masser af referencer til f.eks. STAR WARS og KARATE KID, hvilket giver en særlig charme. Fortællingen med de fem børn, der er nødt til at holde på en hemmelighed, minder lidt om stemningen i nogle af Stephen Kings historier, og det er værd at bemærke, at stort set alle voksne er filmet, så man ikke ser deres ansigter. Det er kun Maru Valdivielso, der spiller den røveriske julemand, vi får at se. Hun er virkelig god til at spille ond.

De fem børne-skuespillere er også godt castet og de formår i den grad at få de mørke sider til at træde frem. CUENTO DE NAVIDAD er en fin lille Frankenstein-agtig historie om grådighed, der i sidste ende skaber et monster. Anbefales. Er udkommet på dvd herhjemme fra Midget Entertainment under titlen X-MAS TALE.

PELÌCULAS PARA NO DORMIR: Cuento de navidad, Spanien, 2005. Instruktion: Paco Plaza. Medvirkende: Maru Valdivielso, Christian Casas, Roger Babia, Pau Poch, Ivana Baquero. Musik: Mikel Salas.

1 kommentar:

  1. Jeg er helt enig med dig i, at det er en lille perle, og synes især Ivana Baquero gør det godt blandt børnene. Men de er nu alle gode i deres roller.

    SvarSlet