fredag den 30. oktober 2009

Clive Barkers blodige bog er kedelig

Clive Barker er ikke altid blevet behandlet pænt i filmens verden, men det er han ved at gøre noget ved i disse år. Han vil gerne have sine tidligste historier filmatiseret - dem fra novellesamlingerne BOOKS OF BLOOD - og han er selv med på sidelinjen som producent, så det færdige resultat bliver noget, han kan stå inde for. På den konto har vi tidligere fået THE MIDNIGHT MEAT TRAIN og nu er BOOK OF BLOOD så dukket op. Den er baseret på den første historie fra BOOKS OF BLOOD, krydret med novellen "On Jerusalem Street: A Postscript" fra et af de senere bind.I BOOK OF BLOOD møder vi Mary Florescu, der forsker og underviser i paranormale fænomener. Sammen med sin faste partner Reg Fuller vil hun gerne undersøge et hus, hvor en ung kvinde er død på mystisk vis. Mary overtaler også en af sine elever, Simon McNeal, til at deltage, fordi hun opdager, at han har særlige evner.

Trioen flytter ind i det hjemsøgte hus, og det varer ikke længe, før Simon bliver udsat for uforklarlige ting og sager. Det virker som om, det overnaturlige vil bruge hans krop som en slags papir. Her kan de døde fortælle om den verden, de lever i. Undervejs i efterforskningen bliver Mary og Simon tiltrukket af hinanden, men det skal hurtigt vise sig, at ingen af dem spiller med åbne kort.BOOK OF BLOOD er instrueret af John Harrison, der bl.a. huskes som komponist på George A. Romeros CREEPSHOW og DAY OF THE DEAD. Han har dog primært arbejdet som instruktør de seneste mange år. BOOK OF BLOOD er da også solidt håndværk og alle involverede leverer varen. Det er også forfriskende at se en engelsksproget gyser med engelske skuespillere, der endda er optaget i Europa (BOOK OF BLOOD er indspillet i Edinburgh).

Desværre er det også en film med mange problemer. Først og fremmest hænger handlingen slet ikke sammen. Man har naturligvis været nødt til at udvide historien i forhold til det, der er i novellerne, men det virker stadig som om dette egentlig bare burde have været en halvtimes episode i en gyser-serie. Samtidig har man lagt det hele ind i en rammehistorie, der er meget utroværdig.Samtidig lider BOOK OF BLOOD af, at den slet ikke er uhyggelig. Selv om det er fascinerende at se Jonas Armstrong dækket af blodige ord over hele kroppen, er det ikke specielt nervepirrende. Der er alt for meget snak og alt for få chok. Så det er da meget fint, at Clive Barker gerne vil genopfinde sig selv i filmens verden, men både THE MIDNIGHT MEAT TRAIN og BOOK OF BLOOD har været skuffelser. Forhåbentlig bliver de kommende film bedre.

Jeg så BOOK OF BLOOD på den engelske dvd-udgave. Her får man også en 16 minutters dokumentar om arbejdet med filmen. Endnu en gang slår det mig, hvor sløj Clive Barker ser ud. Han har næsten ingen stemme tilbage mere. Efter sigende har han fået fjernet polypper, fordi han ikke tog ilt nok ind, så der skulle altså ikke være tale om kræft efter alle de cigarer, han har røget. Men det virker stadig en anelse bekymrende.

BOOK OF BLOOD, England, 2008. Instruktion: John Harrison. Medvirkende: Jonas Armstrong, Sophie Ward, Clive Russell, Paul Blair, Romana Abercromby. Musik: Guy Farley.

5 kommentarer:

 1. Hmmm...

  Gud ved om han nogensinde får filmatiseret 'Jaqueline Ess' eller 'In the hills, the cities'.
  Det er noget af det mest bloddryppende CB nogensinde har skrevet, og nok nærmest umuligt at filmatisere. Den første pga. det pornografiske indhold, og den næste fordi det nok ikke kan laves som andet end en computeranimation.

  SvarSlet
 2. Jeg har set begge titler nævnt i forbindelse med diverse Barker-film-projekter, men der er nok lang vej igen. Fornemmer ikke, at de seneste Barker-film nødvendigvis har fået pengene til at strømme ind. Så et sted, at man havde foreslået at lave IN THE HILLS, THE CITIES som anime. Sjovt. Nå, ser frem til at se DREAD, der gerne skulle lande med posten i løbet af en uges tid.

  SvarSlet
 3. Min våde drøm indenfor Clive Barker filmatiseringer er "Son of celluloid". De snakkede om at lave den for lang tid siden (præ-nightbreed), men det gik i vasken. Jeg tror, det hjemsøgte biografmiljø kunne tage kegler, og så er den virkelig bare herligt underlig den historie.

  SvarSlet
 4. "Son of Celluloid" - den vil jeg også gerne se! Indtil videre er der lavet en god tegneserieversion.

  SvarSlet
 5. SON OF CELLULOID kunne være cool - men det er nok under alle omstændigheder svært at filmatisere Barker.

  SvarSlet