fredag den 23. oktober 2009

TRICK 'R TREAT: Den bedste Halloween-film siden John Carpenters HALLOWEEN

Det er Halloween-aften i den lille by Warren Valley i Ohio, USA. Det unge par Emma og Henry vender hjem efter at have været rundt i byen. Henry er vild med Halloween og har pyntet hele forhaven med spøgelser og anden uhygge. Emma er alt andet end begejstret og vil rydde op, før det bliver morgen, fordi haven - med hendes egne ord - ligner et gerningssted. Hun begår dog den synd at puste lyset i græskarlygten ud. Det skulle hun ikke have gjort! Men det er ikke det eneste, der sker i Warren Valley.Rektor Steven Wilkins elsker Halloween, men han har en noget speciel måde at fejre den på. Fire teenagere går rundt i byen for at samle græskarlygter - de skal nemlig bruge dem til et ritual. En flok frække piger er ude for at score fyre, men den 22-årige Laurie er jomfru og er meget nervøs. Og den sure gamle hr. Klegg er træt af den kulørte og støjende højtid, men det går bare ikke. Midt i alt dette går den lille figur Sam rundt og fejrer Halloween på sin egen makabre måde.

Michael Doughertys TRICK 'R TREAT er den bedste Halloween-film siden John Carpenters originale HALLOWEEN fra 1978. Det er en film, der stinker af stemning med græskarlygter, masker, blod, monstre og practical jokes. TRICK 'R TREAT er uhyggelig på den hyggelige måde og fortjener en plads på hylden blandt de film, man finder frem den 31. oktober.

Instruktøren er pjattet med Halloween og det kan man se. I mange år havde han ideen til en lille figur med et græskarhovede og lod den første gang komme til live i en lille tegnefilm. Det har så udviklet sig til den grumme Sam, som vi ser i TRICK 'R TREAT, en foruroligende skikkelse med en sæk over hovedet og knapper som øjne.
TRICK 'R TREAT er en antologifilm - en genre, der er vanskelig at markedsføre. Egentlig skulle den have haft premiere i 2007, men filmselskabet fik kolde fødder. Siden har den turneret rundt på forskellige festivaler, men nu er den endelig kommet ud på dvd. I modsætning til f.eks. CREEPSHOW glider historierne i TRICK 'R TREAT ind og ud af hinanden og vi får hele tiden visuelle referencer til de andre historier. Det fungerer helt fantastisk.

Og med store navne som Dylan Baker, Anna Paquin og Brian Cox på rollelisten er vi i rigtig godt selskab. Læg dertil et storslået og meget effektivt score af Douglas Pipes. På dvd'en finder man i øvrigt en ganske interessant bag kameraet-dokumentar, der fortæller om Halloween som fænomen. Man får også SEASON'S GREETINGS, den lille tegnefilm, som Michael Dougherty lavede i 1996 med figuren Sam.TRICK 'R TREAT er ikke perfekt, men jeg knuselsker denne film. Det er ikke den mest uhyggelige eller blodige gyser, du har set, men det er en unik Halloween-oplevelse. Nu bor vi i et land, hvor Halloween er noget, der er blevet importeret af supermarkeder, legetøjsbutikker og forlystelsesparker, og derfor har vi ikke denne højtid under huden på samme måde som amerikanerne. Men hvis man får et lille sug i maven, når 31. oktober nærmer sig og græskarlygterne begynder at stå rundt omkring i haverne, så skal man også se TRICK 'R TREAT.

TRICK 'R TREAT, USA, 2007. Instruktion: Michael Dogherty. Medvirkende: Dylan Baker, Anna Paquin, Brian Cox, Quinn Lord, Lauren Lee Smith. Musik: Douglas Pipes.

TRICK 'R TREAT-dvd er venligst stillet til rådighed af Warner.

5 kommentarer:

 1. Ejj.. Den glæder jeg mig til at se.
  Hvis ikke det var fordi jul og min fødselsdag er lige om hjørnet, så ville jeg helt klart købe den i dag!

  SvarSlet
 2. Hej Søren... jeg er helt enig. En særdeles veloplagt og (u)hyggelig Halloween-film. Specielt den måde hvorpå historierne fletter sig ind og ud af hinanden er ret medrivende og virker heldigvis ikke unaturligt på noget tidspunkt. Alle historierne er fine og de forskellige plottvist er sjove og et stykke af vejen overraskende (sådan da). En herlig film!

  - og lige off topic, jeg forresten lige gået i zombie-mode på min blog, tænkte det kunne have din interesse?

  / Bjarke

  SvarSlet
 3. Blandt årets Halloween-relaterede dvd-udgivelser kan også anbefales Jeremy Saulniers "Murder Party" (fra 2007).

  SvarSlet
 4. Sjovt, at Caspar Vang på Uncut runder sin alt andet end positive anmeldelse af med at skrive, at filmen "kun kan anbefales de mest ukritiske horror-fans". Regn mig hermed blandt de ukritiske, for jeg elsker den film.

  SvarSlet