mandag den 16. november 2009

De fremmede vil ind i dit hus

Ny fransk horror: ILS
Clémentine underviser i fransk på en skole i Bukarest i Rumænien. Hun bor i et stort gammelt hus udenfor byen sammen med Lucus, der er forfatter. En aften, hvor hun kører hjem, kommer hun forbi en bil, der er ved at blive bugseret væk af redningsfolk. I filmens indledning har vi allerede set en mor og datter i netop denne bil blive overfaldet af et eller andet ukendt.

Det ved Clémentine selvfølgelig intet om - hun glæder sig bare til at komme hjem til en hyggelig aften. Men midt om natten vækkes hun og Lucas af mystiske lyde. Der er nogen eller noget udenfor. Lucas beslutter sig for at undersøge sagen nærmere, men det skulle han selvfølgelig ikke have gjort.ILS, der er blevet markedsført under titlen THEM i den store verden, er en intens og effektiv lille sag. Det meste af filmen foregår i og omkring det store hus, hvor Clémentine og Lucas bor. Selv når handlingen flyttes udenfor, bevares den klaustrofobiske stemning. Samtidig er det den optaget på video, hvilket er med til at understrege den tætte og nervepirrende atmosfære.

Der spilles på vores grundliggende frygt for at ukendte personer og/eller væsener trænger ind i vores hjem. I begyndelsen ved vi ikke om fænomenet i ILS er overnaturligt eller har en mere jordnær forklaring, men det afsløres efterhånden. Dette er så også en af de få svagheder i filmen. Da den fulde sandhed går op for os, er det som om spændingskurven tager et voldsomt dyk. Det reddes dog af en fin og ganske grum slutning.Det meste af filmen bæres af Olivia Bonamy og Michaël Cohen, der spiller de to hovedroller. De gør det fremragende, selv om instruktørerne godt kunne have brugt bare fem minutter mere i begyndelsen på for alvor at etablere deres forhold. Der spilles dog til den store guldmedalje, og der er ingen tvivl om, at den uhyggelige stemning er krøbet helt ind under huden på de to skuespillere.

At de har lidt under optagelserne, kan man også se i den lille bag kameraet-dokumentar, der er med på den danske dvd-udgave fra Midget Entertainment. Ikke mindst Olivia Bonamy måtte flere gange lappes sammen med plaster, fordi hun var kommet til skade.En tredje hovedperson i en film som ILS er selvfølgelig lyden, og den er virkelig creepy. Vi får selvfølgelig lydene af indtrængerne, der bryder ind i huset og tænder for fjernsynet og den slags, men der er også en mærkværdig klikkende lyd, der er yderst foruroligende. Først i filmens sidste skud bliver det afsløret, hvor den kommer fra.

Instruktørerne David Moreau og Xavier Palud har vakt stor opsigt med denne nervepirrende lille film, og Hollywood har selvfølgelig slået kløerne i dem. Indtil videre har de lavet det amerikanske remake af THE EYE, men der skal nok komme endnu mere fra denne dynamiske duo.

ILS, Frankrig, Rumænien, 2006. Instruktion: David Moreau, Xavier Palud. Medvirkende: Olivia Bonamy, Michaël Cohen, Adriana Mocca, Maria Roman, Camelia Maxim. Musik: René-Marc Bini.

1 kommentar:

  1. Interessant men ikke helt vellykket gys med den dejlige Olivia Bonamy (Bloody Mallory).

    SvarSlet