fredag den 13. november 2009

Sam Raimis pæne tur i horror-rutschebanen

Sam Raimi har altid været en af vor egne, en rigtig gyser-fætter. Selv om han i årevis har lavet film i andre genrer, så har han med EVIL DEAD-trilogien efterladt et horror-fodaftryk af King Kong'ske dimensioner. Og selv om han har haft travlt med at lave SPIDER-MAN-serien, har han bevæget sig rundt i skræk-genrens kulisser som producent i kraft af filmselskabet Ghost House Pictures. Derfor er det ikke underligt, at det vakte en del opmærksomhed i fan-miljøet, da Raimi endelig selv vendte tilbage til genren som instruktør på DRAG ME TO HELL. Desværre er det ikke helt det triumftog, man kunne forvente.

Christine Brown er en forsigtig pige ude fra landet, der nu arbejder i en storby-bank. Hun håber på at blive forfremmet, men hendes chef efterlyser, at hun tager nogle mere markante beslutninger. Det bliver så den ældre mrs. Ganush, der kommer til at mærke det, da Christine afviser at forlænge hendes lån. Mrs. Ganush er sigøjner og nedkaster en forbandelse over Christine (efter at have overfaldet den unge kvinde i en parkeringskælder). Christine opsøger sammen med sin skeptiske kæreste Clay en ekspert i det overnaturlige, der kan fortælle, at en ond skygge hviler over Christine - og at hun har tre dage til at hæve forbandelsen, hvis hun ikke vil tilbringe evigheden i Helvede.

DRAG ME TO HELL er ren skæg og ballade, lavet til det popcorn-gnaskende publikum, der bare skal have en vild tur i den visuelle rutschebane. Der er ingen tvivl om, at Raimi er et stort legebarn, der elsker at lave film, uanset hvor tyndbenede manuskripterne er. Og det er en simpel historie, vi får serveret her - uden tvivl inspireret af bunker af billige gyser-tegneserier. Læg dertil en masse referencer til EVIL DEAD-filmene og man skulle tro, at vi havde en vinder. Det har vi bare ikke.
DRAG ME TO HELL er ren skæg og ballade, men man kan tydeligt mærke, at Sam Raimi har lavet mainstream-film i mange år
Ja, det hele er meget sjovt, en smule vildt og en anelse klamt, men det er som om at kigge på et billede, der ikke er helt skarpt. Tingene fungerer bare ikke så optimalt, som man kunne ønske sig. Især er Alison Lohman og Justin Long ikke noget at råbe hurra for i de to hovedroller. De er alt for polerede og unuancerede. Til gengæld er Lorna Raver pragtfuld som den dæmoniske mrs. Ganush.

De fysiske special effects leveres af veteranerne Gregory Nicotero og Howard Berger, og det gør de godt. Kun et lig i en vital scene virker en anelse for plastik-agtigt. De øvrige effekter er selvfølgelig computerskabte og de er af meget blandet kvalitet. Det er forbløffende, at filmskaberne ikke selv kan vurdere, hvornår en computer-effekt ser billig eller kunstig ud.

Som sagt, DRAG ME TO HELL er ren skæg og ballade, men man kan tydeligt mærke, at Sam Raimi har lavet mainstream-film i mange år - og måske derfor er resultatet blevet så strømlinet. Stadig bedre end så meget andet af den horror, vi får fra Hollywood, men så heller ikke mere.

Jeg så DRAG ME TO HELL på den danske dvd-udgave fra Scanbox. Forsiden er prydet af et hav af citater fra anmeldere, der er helt pjattede med filmen. Som ekstramateriale får man en ca. halv time lang produktions-dagbog, der viser, hvordan flere af scenerne er blevet til.

DRAG ME TO HELL, USA, 2009. Instruktion: Sam Raimi. Medvirkende: Alison Lohman, Justin Long, Lorna Raver, Dileep Rao, David Paymer. Musik: Christopher Young.

2 kommentarer:

 1. Jeg var nu ret pjattet med filmen - skal vi sige godt underholdt. Jo vist en smule poleret og knap så vild, som man kunne have håbet på. Men fornøjelig horror-underholdning - og ja, bestemt bedre end meget af det slam, man ellers må trækkes med.

  Angående special effects, så er jeg enig - underligt filmskaberne ikke altid lige kan bedømme om effekterne holder eller ej - well, tit er det jo et spørgsmål om penge... Men penge eller ej, så leverer Drag me to Hell desværre også en håndfuld digitale fejlskud. Heldigvis er der da også gode gammeldaws effekter - en skam niveauet ikke holdes filmen igennem.

  Har selv skruet et par bevingede ord om sammen filmen - hvis det skulle have interesse;-)

  http://blog.mtv.dk/movies/2009/11/03/kropsv%C3%A6sker-sig%C3%B8jnerkoner-og-dj%C3%A6velske-d%C3%A6moner/

  / Bjarke

  SvarSlet
 2. Det herlige er jo, at man ikke kan diskutere smag, og det er super, at så mange af de "gode gamle fans" er vilde med denne film. Og endnu mere fantastisk hvis folk, der aldrig har set THE EVIL DEAD, synes, at DRAG ME TO HELL er det vildeste, de har set.

  SvarSlet