fredag den 20. november 2009

Satan regerer ude på landet

Ny fransk horror: SHEITAN
Julen nærmer sig og Bart, Ladj og Thai hygger sig på en natklub i Paris. De har ingen penge og kommer snart i klammeri med en bartender. De har dog mødt to piger, Eve og Yasmin, som de er ret vilde med. Eve kommer ude fra fra landet og hun inviterer de andre med derud. Hun bor åbenbart i et stort hus. De når frem næste morgen og møder straks forvalteren Joseph, der bestemt ikke er helt normal. Han har dog ikke noget imod at få besøg af de unge. Hans kone Marie venter sig, så hende ser de ikke meget til..Fyrene er dog mest optaget af at komme i trusserne på pigerne, men Joseph vil hellere have dem med ud til en varm kilde i nærheden. Her møder de nogle af de lokale unge, der virker meget underlige. Efter et slagsmål, hvor Bart får revet en tot hår ud af hovedbunden, bliver de inviteret tilbage til Eves hus til julemiddag. Her begynder Joseph at fortælle en historie om Satan...

SHEITAN er instrueret af Kim Chapiron, der er medlem af Kourtrajmé, en gruppe af nye, unge franske filmmagere. De støttes bl.a. af skuespilleren Vincent Cassel, der har været med i flere af gruppens kortfilm. Han spiller også hovedrollen i SHEITAN som Joseph - den alt andet end normale forvalter. Cassel dominerer hver eneste scene, han er med i, og leverer en vibrerende og energisk præstation. Samtidig er han så ekstremt skræmmende, selv når han prøver at være flink overfor folk.I det hele taget er det en film, der handler om mennesker, der er ude på kanten - og om hvad der sker, når de bliver skubbet ud over den. De unge fyre fra storbyen er vant til at klare sig igennem ved at snyde, drikke, stjæle benzin og mad og hvad der nu ellers skal til. Men i samme sekund de møder mennesker, der har helt andre værdier, falder alt fra hinanden.

I scenen, hvor Bart kommer op at slås de unge fra landsbyen i den varme kilde, får han en stor klump mudder smidt i hovedet. Desperat råber han: - Hvad er det I forventer, jeg skal gøre nu? Han er pludselig blevet en del af et spil, hvor han slet ikke kan være med, fordi han ikke kender reglerne.Første del af SHEITAN bruges på at bygge usikkerhed op hos tilskueren. Der er ikke mange chok, men efterhånden fornemmer vi, at situationen kan eksplodere. De unge fyre er dog så styret af deres liderlighed, at de ikke bare stikker af. I anden del af filmen forventer man at få et grumt voldsorgie, hvor alt kan ske. Det gør det så ikke helt.

Ja, vi får afsløret, hvad den mærkelige familie i huset er ude på, men det ender ikke så galt for alle, som vi måske sidder og forventer. Filmen bygger fænomenalt op, men kan ikke levere varen til sidst. Det er for sjusket udført og her fornemmer man tydeligt, at folkene bag kameraet ikke har den store erfaring endnu. Vincent Cassels præstation som den kugleskøre Joseph er dog ikke lige til at ryste af sig, og alene af den grund bør man give SHEITAN en chance.

Jeg så SHEITAN på den amerikanske region 1-dvd fra Tartan. Her får man også en bag kameraet-dokumentar, der er ganske rodet, men som i det mindste giver et godt indtryk af den enorme energi, der har været bag projektet. Det er især interessant at høre om Vincent Cassels kvaler med at skabe sin figur. Filmen kan også fås på en engelsk region 2-dvd fra Tartan, her blot under titlen SATAN.

SHEITAN, Frankrig, 2006. Instruktion: Kim Chapiron. Medvirkende:Vincent Cassel, Olivier Bartélémy, Roxane Mesquida, Nico Le Phat Tan, Leïla Bekhti. Musik: Nguyen Lê.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar