tirsdag den 17. november 2009

Til fans med stærke maver

Ny fransk horror: FRONTIÈRE(S)
Stemningen er på kogepunktet i Paris, I forbindelse med et valg er der optøjer i gaderne, og en lille håndfuld unge benytter den almindelige panik til at begå et røveri. De bliver dog opdaget af politiet og en af dem, Sami, bliver skudt. Planen var at flygte til Holland, men nu bliver gruppen nødt til at dele sig. Tom og Farid kører i forvejen, mens Alex og Samis søster Yasmine kører på hospitalet med den hårdt sårede Sami.Han dør kort tid efter. Langt ude på landet tager Tom og Farid ind på et lurvet hotel. Her bliver de forført af to af de ansatte, Gilberte og Klaudia, men tingene udvikler sig i ubehagelig retning, da de bliver inviteret til at spise med. Samtidig er Alex og Yasmine på vej mod hotellet - de har ingen ide om, at de kører direkte ind i deres livs værste mareridt.Efter sigende er FRONTIÈRE(S) blevet forbudt i Thailand, fordi den så brutal. Og den skulle også have været et af indslagene i den amerikanske 8 Films To Die For-festival, men det blev ikke til noget, fordi den amerikanske censur-myndighed satte den strengeste mærkat, NC-17, på filmen. Derfor kom den bare op i nogle få amerikanske biografer, før den blev sendt ud på dvd.

Der er ingen tvivl om, at FRONTIÈRE(S) er en usædvanlig brutal film. Fingre bliver skudt af, hoveder eksploderer, mennesker hænges op i kødkroge i hælene og achillessener klippes over. Dertil kommer den sygeste samling kannibaler, der næppe er set værre siden den originale THE TEXAS CHAIN SAW MASSACRE, som FRONTIÈRE(S) tydeligvis er inspireret af.Men samtidig er FRONTIÈRE(S) en grotesk underholdende film, lavet med et sygt glimt i øjet. Man kan sagtens tænke alle mulige samfundskritiske vinkler ind i tolkningen af denne film, bl.a. med optøjerne i begyndelsen, hvor unge franskmænd protesterer mod regeringen. Senere introduceres en gammel nazist i handlingen, som håner vores unge helte, der har en muslimsk baggrund.

Alt dette er meget godt, men jeg ser først og fremmest disse aspekter som et krydderi end som filmens egentlige drivkraft. Det visuelle vanvid og den grænseoverskridende handling gør FRONTIÈRE(S) til en oplevelse ud over det sædvanlige. Ja, den er hamrende ujævn og alt andet end logisk, men det er sjældent, at man får en så stor dosis splatter og morbid uhygge på én gang. Anbefales til fans med stærke maver. Er muligvis en velegnet film til en aften med gutterne og en stor stak dåseøl.

FRONTIÈRE(S) er udgivet på dvd herhjemme i en nydelig udgave fra Midget Entertainment. Advarsel. Filmen indeholder ekstremt voldelige scener, står der på forsiden. Så skulle det være sat på plads. Der er dog ikke noget ekstramateriale med. På den engelske dvd fra Optimum Releasing skulle der være en 26 minutter lang bag kameraet-dokumentar.

FRONTIÈRE(S), Frankrig, Schweiz, 2007. Instruktion: Xavier Gens. Medvirkende: Karina Testa, Samuel Le Bihan, Estelle Lefébure, Aurélien Wiik, David Saracino. Musik: Jean-Pierre Taieb.

1 kommentar:

  1. Well, denne film blæste mig ikke så meget om kuld, som jeg havde håbet på. Men den er da til tider herlig brutal, grotesk og så er ham nazi-lømlen sgu et højdepunkt;-D

    SvarSlet