mandag den 11. januar 2010

Teenagere på flugt fra døden... igen

Nick er sammen med kæresten Lori og vennerne Hunt og Janet taget til racerløb. Mens de ser på bilerne, der farer rundt, får Nick en underlig fornemmelse. I et syn ser han et voldsomt uheld, der slynger brændende biler ind mellem publikum, så tribunen styrter sammen. Han overtaler de andre til straks at forlade racerbanen og flere af de andre tilskuere følger med. De er knap nok kommet ud, før de hører lyden af et uheld inde på banen. Nick har reddet en håndfuld mennesker fra at dø, men man kan altså ikke undslippe manden med leen.Hey, det lyder som en film, jeg har set før. Ja, det er det nemlig. Selv om THE FINAL DESTINATION er en splinterny gyser, så har de lavet præcis den samme film tre gange før. Hver gang undslipper nogle unge mennesker den sikre død - et flystyrt i 1'eren, et harmonikasammenstød i 2'eren, en rutschebane-ulykke i 3'eren og racerbane-katastrofen i 4'eren - hvorefter de kommer ud for alskens bizarre uheld. Det er alt andet end kreativt, men det er underligt nok særdeles underholdende. 2'eren af David R. Ellis var dog ikke det store sus, og det er ham, der er tilbage bag kameraet på 4'eren.

På mange måder er det en sjusket film. Den varer ikke meget mere end fem kvarter, så alting foregår med en rasende hast, så man reelt aldrig lærer personerne at kende. På trods af dette er tempoet meget ujævnt, og det er som om filmen er nødt til at kickstarte sig selv et par gange undervejs. Den er indspillet i 3-D, så vi får hele tiden stukket ting i hovedet, hvilket er både irriterende og fascinerende.

Nu har man nok brugt pænt meget af budgettet på netop denne gimmick, for der er tydeligvis sparet en del på CGI-effekterne undervejs - ikke mindst i de visioner Nick har om kommende dødsfald. Og alligevel er det skægt at kigge på, selv om vi har set det hele før. Ikke mindst er dødsscenerne godt fundet på, selv om enkelte af dem er varianter af dødsfald i de tre første film. Meget dumt, men meget sjovt.Jeg så THE FINAL DESTINATION i den engelske dvd-udgave, hvor man både får 2-D- og 3-D-versionen. Glem alt om at se den i 3-D. Det virker bare ikke med de billige papbriller og farverne klasker helt ud og billedet er sløret. Helt til grin... Men 2-D-versionen fungerer fint nok. Og så er det en af disse luskede udgivelser, hvor man skal investere i Blu-ray-udgaven, hvis man vil have noget ekstramateriale. På dvd'en får man bare nogle slettede scener. THE FINAL DESTINATION er på gaden i Danmark den 16. februar.

THE FINAL DESTINATION, USA, 2009. Instruktion: David R. Ellis. Medvirkende: Bobby Campo, Shantel VanSanten, Nick Zano, Haley Webb, Mykelti Williamson. Musik: Brian Tyler.

Læs også...
På flugt fra Døden

1 kommentar:

  1. lortefilm nr 4, 1-2-3 er klart de bedste af alle fire film

    SvarSlet