Borgens Forlag har købt rettighederne til den amerikanske forfatter Richelle Meads succesfulde VAMPIRE ACADEMY-bøger. Serien foregår på kostskolen St Vladimir's Academy, hvor vampyrer bliver uddannet. De har dog masser af fjender og må derfor beskyttes af teenagere, der er halvt mennesker, halvt vampyrer. Bøgernes hovedperson, Rose Hathaway, er sådan en dhampyr.
VAMPIRE ACADEMY-serien skulle være noget mørkere i tonen end f.eks. TWILIGHT-bøgerne. Det har bl.a. fået et skoledistrikt i Texas til at nægte at have VAMPIRE ACADEMY-serien stående på deres biblioteker. Det er da lidt af et kvalitetsstempel. Bind nr. 5 udkommer i USA til maj. Herhjemme udgiver Borgen den første bog den 23. april og så følger bind 2 til efteråret. Du kan læse mere om VAMPIRE ACADEMY på den officielle amerikanske hjemmeside.
Det kunne være interessant med en liste over populære værker, der er for problematiske til at stå på DANSKE biblioteker!
SvarSletJeg ved ikke om bøger i praksis er blevet bandlyst på danske biblioteker, men der kørte en voldsom debat for nogle år siden om, at Harry Potter-serien skærpede børns interesse for heksekunst og i sidste ende satanisme. Det var der nogle kristne, der fik ret meget ud af. Og de mange ungdomsbøger med et romantisk skær om vampyrer og den slags, har fået nogle til at udtrykke bekymring over, om det får de unge piger til at flirte med selvmordstanker. Uha, det må vi hellere forbyde - og lad os for en sikkerheds skyld også fjerne alle de modbydelige splatterfilm fra hylderne, når vi nu alligevel er i gang! Hmm...
SvarSletDet er mit indtryk, at eksempelvis splatterpunk-litteratur er uofficielt bandlyst på langt de fleste danske biblioteker. Du kan jo selv prøve at slå kendte, ekstreme horrorforfattere op på bibliotek.dk og se, hvor få eksemplarer af deres værker, der står rundt om i landet. Prøv også at sammenligne udvalget af horrorfilm på danske biblioteker med øvrige genrer. Scary!
SvarSletNu er der vel ikke ret meget egentlig splatterpunk-litteratur, der er oversat til dansk. Man kan finde Richard Laymons NØGEN FRYGT (eller RESURRECTIONS DREAMS), men det er nok en af en meget lille håndfuld bøger, der er kommet på dansk.
SvarSletI forhold til bibliotekernes indkøb af udenlandsk litteratur, så kan jeg godt forstå, at de er nødt til at prioritere med de beskedne midler, der er til rådighed. Her oplever jeg det ikke som en "uofficiel bandlysning", hvis man ikke køber ekstrem horror-litteratur. Det er meget værre, når man som f.eks. i Texas ligefrem melder ud hvilke titler, der er uønskede på hylderne.
Jeg husker tydeligt, hvordan der var ballade i Slagelse i midt-80'erne, da det lokale bibliotek ville banlyse en del voksentegneserier, således at de små poder ikke skulle komme til at se noget frækt, haha. Der var en masse skriverier om det i aviserne.
SvarSletJeg er ikke helt enig med dig, Søren. Officiel censur kan man protestere mod, og det kan virke som indirekte reklame for de forbudte værker. Den stille censur, som ingen lægger mærke til eller vil indrømme, er meget sværere at bekæmpe, for den har fundet sig til rette i systemet, og det ville kræve omfattende arbejde overhovedet at bevise den.
SvarSletDet var primært udenlandsk, ikke-dansksproget litteratur, jeg talte om. Bibliotekerne har endeløse mængder af musik og film på utallige fremmedsprog, så naturligvis bør også litteratur på fremmedsprog være solidt repræsenteret, inklusive horrorgenrens store, banebrydende navne.
Jack J har ret i, at også "voksentegneserier" er et problem i forbindelse med biblioteker og selvcensur, men i en noget anden genre, så don't get me started! :-)
At bibliotekerne bør have en solid og varieret samling af fremmedsproget litteratur stående er et politisk standpunkt. Hvordan bibliotekerne selv oplever dette i en tid, hvor de har travlt med at finde deres nye rolle, er ikke til at sige, men virkeligheden er jo, at de ikke har råd til alt. Og derfor bliver der prioriteret - ikke mindst i en tid, hvor udlånet af fysiske bøger daler. Hvis man vil kalde det for "stille censur", fordi den ekstreme horror-litteratur ikke findes på hylderne, er et interessant standpunkt, men jeg tror reelt ikke på, at det er det, der sker.
SvarSletSådan vil bibliotekerne sikkert også selv foretrække, at det bliver fremstillet, men den køber jeg ikke uden videre. Hvor tit går du på biblioteket, Søren? Før vi kunne bestille biblioteksbøger online, har jeg ofte oplevet at skulle stå på biblioteket og spørge efter en bestemt bog eller forfatter, og blive sat på plads af en nedladende bibliotekar. Fx har jeg på Østerbro Bibliotek oplevet en bibliotekar, som belærte mig om, at Mary Shelleys "Frankenstein" er kiosklitteratur, så den behøvede de bestemt ikke have! Som brugere bør vi være vågne og kritiske over for bibliotekernes dispositioner og ikke bare tænke, at censur er noget, man har i udlandet. Den eneste grund til at vi ved, Richelle Meads vampyrbøger er banlyst på et bibliotek i Texas, er forøvrigt at nogle private borgere derovre hvert år samler og publicerer en liste over bandlyste og problematiske bøger. Det er ikke noget, bibliotekerne selv skilter med. Heller ikke herhjemme. Så kloge er de dog.
SvarSletDanske biblioteker nægtede i sin tid have populærforfatteren Ib Henrik Cavling stående, så bøger er også åbent blevet bandlyst. Men jeg mener virkelig, at det handler om prioritering, og vi hører i disse år om, at bibliotekerne skrotter gamle titler eller gemmer dem på fjernlager, så hylderne kan bugne af bestseller-titler. Det kan man så have en holdning til eller ej, men efter min mening er det ekstremt komplekst at placere dette i en censur-debat.
SvarSletJeg mener f.eks. det er mærkeligt, at man bruger skattekroner på ballet (en genre, jeg ikke forstår) eller opera (en genre, jeg ikke kan holde ud), men så længe, der er råd og et publikum til det, så fred være med, at det findes. Men jeg forventer selvfølgelig, at f.eks. Det Kongelige Teater aktivt gør noget for at tilbyde deres publikum noget, der faktisk er værd at kigge på i stedet for dag ud og at dag ind at sætte de mest aparte forestillinger op. Er det censur eller prioritering?
Indrømmet, jeg er ikke den store bruger af bibliotekerne, men selv om jeg var, så ville jeg have en realistisk forventning til, hvad jeg kunne forvente at finde på hylderne. Jeg ville ikke gå ud fra, at de havde det hele.
Nej, bibliotekerne skal ikke have "det hele". Men de skal have det vigtigste, også inden for relevante, yderligtgående kunstformer. Det er fint nok, at bøger af praktiske hensyn anbringes på fjernlager, blor de hurtigt kan hentes hjem, når man skal bruge dem.
SvarSletDin accept af, at staten støtter kunstformerne som ballet og opera, der i dag har et yderst begrænset publikum, understøtter egentlig mit synspunkt, at staten skal støtte kulturen helt ud i randområderne, og uden snobberi gøre de vigtigste værker nemt tilgængelige for borgerne.
I princippet er vi ikke uenige. Jeg tager det bare mere roligt, at bibliotekerne formentlig hellere vil købe en stor stak VAMPIRE ACADEMY-bøger (som dette indlæg startede med at handle om) end en stak ekstrem horror-litteratur. Når nu disse bøger ikke står på bibliotekerne, må man finde dem andre steder - og jeg gider personligt ikke betale en krone mere i skat for at de skal være repræsenteret på hylderne.
SvarSletJeg ved ikke om nogle bøger er blevet "bandlyst". Men jeg ved at de ikke har lavet det gyldne kompas 2 på film, fordi de havde problemer med kirken, noget med at de mente unge ville få et forkert indtryk af kirken.
SvarSlet