onsdag den 17. marts 2010

Blodtørstig fjeldabe går amok på hospital

Den norske slasher FRITT VILT fra 2006 blev en så stor sællert, at man naturligvis var nødt til at lave en 2'er. Og som det er hovedreglen for horror-2'ere, så skal alting selvfølgelig være større, vildere og mere brutalt end i den første film. Det lykkes næsten i FRITT VILT II...
Jannicke, den eneste overlevende fra den første film, får kæmpet sig ned fra bjerget til en vej, hvor hun bliver samlet op. Hun bliver bragt til det lokale sygehus, hvor politiet har svært ved at tro på hendes groteske historie - især fordi hun er smurt ind i blod og har en isøkse med sig. Oppe ved det forladte skihotel finder de dog ligene af Jannickes venner og den morderiske galning. De døde kroppe bliver bragt ind til sygehuset, der i øvrigt er meget sparsomt bemandet, fordi det er ved at lukke. Da en sygeplejerske er ved at samle tøj og personlige effekter fra ligene, opdager hun, at den blodtørstige fjeldabe rør på sig. Han er i live!
FRITT VILT II satte i 2008 ny norsk rekord for en premiere-weekend. 101.564 billetter blev solgt på de tre første dage. Det er meget imponerende, men nu har vi også at gøre med en ganske stærk fortsættelse til en fremragende film. Igen overholdes spillereglerne for en slasher til punkt og prikke. Vi følger en gruppe mennesker, der befinder sig på en afgrænset lokalitet, morderen virker stærkere og mere truende end i første omgang og der er skruet op for lyd- og splatter-effekterne.

En pudsig variant er nok, at morderen her bliver genoplivet af nogle læger, der bare passer deres arbejde, mens vores final girl fra 1'eren kigger på. Der er altså ikke disse sædvanlige "jamen, jeg siger dig, han er fandeme i live"-replikker, fordi det kun er hovedpersonen og filmens publikum, der ved, at morderen lever. Til gengæld har lægerne ingen ide om, hvad det er, de har bragt tilbage fra gravens rand.
Med sine lange skud af øde hospitalsgange og en på kanten til at være overnaturlig morder kan FRITT VILT II minde om HALLOWEEN II fra 1981, men det gør bestemt ikke noget. Nok savner filmen den friskhed og humor, der gør 1'eren så unik, men det er stadig forrygende underholdning. Igen er Ingrid Bolsø Berdal fantastisk i rollen som Jannicke, der må siges at være det norske svar på ALIEN-seriens Ellen Ripley. Og filmen har en dynamisk og tilfredsstillende slutning, der er et lille nik til finalen i SCREAM.
Nordmændene har virkelig gang i noget ganske særligt med disse film. Nu kan vi bare vente på 3'eren, der efter planen får premiere i Norge den 15. oktober. Indtil da har de danske filmselskaber masser af tid til at få de to første film ud på dvd-markedet herhjemme - det er bare for sølle, at det ikke er sket endnu.

FRITT VILT II, Norge, 2008. Instruktion: Mats Stenberg. Medvirkende: Ingrid Bolsø Berdal Marthe Snorresdotter Rovik, Kim Wifladt, Fridtjov Såheim, Johanna Mørck. Musik: Magnus Beite

Læs også...
Iskold uhygge på skihotellet

3 kommentarer:

 1. ...sikke dog en overskrift:-) ha ha - må hellere få opstøvet de film på et tidspunkt...!

  SvarSlet
 2. Jeg har netop set FRITT VILT 2 og synes, at den bestemt hører til de få sequels, der overgår 1'eren.

  Og jeg vil give dig ret i, at det bestemt er for dårligt, at de ikke er kommet på dansk dvd. Man undrer sig i øvrigt over, at der er betalt for oversættelse (de norske dvd'er har danske tekster), når man åbenbart ikke har planer om at udgive dem her nede i lavlandet - endsige sælge de norske dvd'er i Danmark.

  Next up er del 3, som jeg har mødt mindst een norsk nordmand, som siger hun godt kan lide, så jeg tror på den (til trods for din lidet flatterende anmeldelse, Søren, lol).

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu har jeg ingen ide om hvad en oversættelse af en film koster, men der er underligt nok en del eksempler på, at man fra udlandet kan finde dvd'er med danske undertekster - og det på dvd'er, der ellers ikke distribueres her i landet.

   Slet