torsdag den 18. marts 2010

Sexede vampyrer, der sparker røv

Sookie Stackhouse arbejder som servitrice i cafeen Merlotte's i Bon Temps, Louisiana. Hun har et anstrengt forhold til mænd, fordi hun er telepatisk og derfor kan høre deres beskidte tanker. Sookie bor hos sin bedstemor og har en bror, Jason, der til gengæld ikke har nogen problemer med at score. Sookie Stackhouse lever i en verden, hvor vampyrerne er kravlet op fra deres grave. Japanerne har nemlig opfundet syntetisk blod, så mennesker ikke længere behøver at føle sig truet af blodsugerne. Mange er dog trygge ved vampyrerne, mens andre er helt pjattede med dem. Og da vampyren Bill Compton en dag kommer ind i caféen, bliver Sookie straks fascineret - hun kan nemlig ikke høre hans tanker.

DEAD UNTIL DARK er første bind i Charlaine Harris' enormt populære vampyrserie, der både er kendt som The Southern Vampire Mysteries og Sookie Stackhouse-bøgerne. Der er solgt millioner af eksemplarer verden over og historierne er nu også blevet forvandlet til TV-serien TRUE BLOOD. Det er altså en kæmpe-fænomen, der uden tvivl har fået et boost i kraft af den voldsomme interesse for vampyrer, vi oplever for tiden. Men DEAD UNTIL DARK kom i 2001 og er blevet båret frem til succes af den bølge af paranormal romance, urban fantasy og hvad det nu hedder alt sammen, der har domineret genre-litteraturen i mange år.

Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. DEAD UNTIL DARK er nemlig en særdeles underholdende bog. Selv om den skal forestille at handle om en stribe mord, der sker i Bon Temps, efter at vampyren Bill Compton er dukket op, så er Charlaine Harris meget mere interesseret i at udforske den verden, hun har skabt. Vi får en hel masse at vide om vampyrerne og deres interaktion med de levende - og vi får undervejs at vide, at blodsugerne ikke er de eneste overnaturlige væsener i byen. Det hele fortælles med tør humor og en fin skildring af sydstatsmiljøet.

Læg hertil en masse sex og en masse vold - så har man en solid omgang kiosk-litteratur, der sparker røv. Hvis man er blevet for gammel til at læse TWILIGHT (eller ikke gider have noget som helst med den serie at gøre), så er der lidt flere vitaminer at hente hos Charlaine Harris. Ni romaner og en novellesamling er det indtil videre blevet til på amerikansk. Bog nr. 10 udkommer til maj. DEAD UNTIL DARK fås også på dansk med titlen DØD INDTIL SOLNEDGANG. Nr. 2 er også ude på dansk og der kommer tre mere inden sommerferien.

1 kommentar:

  1. Den vil jeg fandme overveje at KØBE i dag. Så lidt af tv-serien og elsker den som pokker.

    SvarSlet