torsdag den 22. april 2010

Jackson Rathbone står ansigt til ansigt med sin værste frygt

Den filmstuderende Stephen Grace møder den intense og påtrængende Quaid, der foreslår, at de laver en dokumentar sammen om folks værste frygt. De får endnu en studerende, Cheryl, med på projektet og så går de ellers i gang med at interviewe folk. Undervejs taler de også om deres egen frygt: Stephen bryder sig ikke om at køre bil, fordi hans bror døde i en ulykke, mens Cheryl nu er vegetar efter at være blevet misbrugt af sin far, der arbejdede på et slagteri.

Quaid vil ikke afsløre sin værste frygt, men må til sidst ud med, at han som seksårig så sine forældre blive økse-myrdet af en ukendt mand. Og Quaid bruger i den grad film-projektet til at komme overens med sine egne dæmoner - og han mener til sidst ikke, at det er nok bare at interviewe folk. Der skal eksperimenter til!
DREAD er den tredje Clive Barker-filmatisering på få år efter THE MIDNIGHT MEAT TRAIN og BOOK OF BLOOD - og det er klart den bedste af de tre. Endnu en gang er inspirationen hentet i en novelle fra Barkers BOOKS OF BLOOD-bøger, og man kan tydeligt mærke, at det har været nødvendigt at fylde mere på for at komme op på spillefilmslængde. Den debuterende instruktør Anthony DiBlasi, der også har skrevet manuskriptet, har dog fokus på de vigtige detaljer i historien og derfor er plottet ikke bare pumpet op som en hamburgerryg henne fra discount-markedet.
Mange vil formentlig opleve DREAD som en langsommelig affære, men det er slet ikke en historie, der inviterer til den ene chokeffekt efter den anden. Det handler om at komme ind under huden på personerne, alt imens de falder fra hinanden - uanset hvilken rolle de har i frygt-eksperimenterne. Og det fungerer rigtig fint. DREAD er ikke fantastisk, men det er en god lille film, der leverer varen og viser, at det ikke er umuligt at filmatisere Clive Barker.
På forsiden af min engelske dvd er der en rød klat, hvor der står: Starring Jackson Rathbone from the Twilight Saga. Nu kan vi roligt regne med, at enhver film de kommende mange år, der har en eller anden TWILIGHT-skuespiller på rollelisten, vil blive markedsført på denne måde. Om det rent faktisk virker, er så en anden snak, men Rathbone er i DREAD langt fra sin rolle i TWILIGHT, hvor han stort set ikke laver andet end at stå og stirre.

I DREAD ser vi ham som en lurvet og lettere nørdet studerende, der kommer ud, hvor han ikke kan bunde. Det klarer han ganske flot. Til gengæld er Shaun Evans måske lidt for overspændt i rollen som Quaid. Bedst er dog de to kvindelige hovedrolleindehavere, Hanne Steen og Laura Donnelly - dem vil jeg gerne se mere til.

DREAD, England, 2009. Instruktion: Anthony DiBlasi. Medvirkende: Jackson Rathbone, Shaun Evans, Hanne Steen, Laura Donnelly, Jonathan Readwin. Musik: Theo Green.

2 kommentarer:

  1. Hvornår kommer den til danmark?

    SvarSlet
  2. Den 25. maj, men kun som leje-dvd i første omgang.

    SvarSlet