søndag den 11. april 2010

Michael Kamps krybende rædsler

Der er kommet mange nye danske horror-forfattere de senere år. Nogle af dem udkommer på de etablerede forlag, mens andre følger trenden med at lave deres egne forlag. En af disse guerilla-skribenter er Michael Kamp fra Roskilde, der skriver både gys og fantasy. Hidtil er det blevet til to bøger i horror-genren og jeg har haft fornøjelsen at læse dem begge.
FORDÆRV fra 2007 foregår på en folkeskole, hvor dansklæreren Gregers har store problemer med eleverne. De dør nemlig. Desværre kommer de stadig i skole, hvor de sidder passivt på deres pladser, hvis de da ikke lige snapper sultent efter deres klassekammerater. Som dagene går begynder de ikke alene at stinke - de bliver også mere og mere aggressive. Gregers prøver med forskellige metoder at holde styr på de døde, men nu er det jo den danske folkeskole, så der skal naturligvis være plads til alle - også selv om de fleste af eleverne efterhånden er blevet til frådende, kødædende zombier.

Det er en temmelig bizar og kulsort historie, vi her har med at gøre. Der gøres grin med de konventioner, der er i folkeskolen, og vi får mange herlige scener undervejs - f.eks. nogle skole-hjem-samtaler, hvor det viser sig, at forældrene til de døde elever også selv er døde. Hmmm, det er ikke just befordrende for dialogen. Emner som mobning (de levende elever hænger deres døde kammerater ud på en hjemmeside) og gruppepres (nogle af de levende elever føler, at det måske var bedre, hvis de selv blev til zombier) bliver også berørt.

Det er tydeligt, at Michael Kamp trækker på sine egne erfaringer som folkeskolelærer og mange af hans betragtninger rammer plet. FORDÆRV er sjov og barsk zombie-satire, der måske ikke er udpræget uhyggelig, men det er underholdende læsning. En morbid detalje er, at hvert kapitel slutter med en stadigt voksende liste over de døde elever.
HVOR DE GAMLE VISNER fra 2008 foregår på Holmegårdens Ældrecenter, hvor Anita arbejder på Demensen, afdelingen for de demente beboere. Der er alt for lidt personale, og Anita må hele tiden oplære de nye afløsere. I denne uge er det den unge Rikke. Bortset fra enkelte vanskelige beboere er opgaverne til at have med at gøre, men det slider, at bemandingen er så elendig. Det bliver så ikke bedre af, at der sker mystiske ting om natten. Det larmer i ventilationssystemet og beboerne bliver mere opskræmte end normalt. Så begynder de at dø - én for én.

Også her mærker man en social indignation fra forfatterens side, men HVOR DE GAMLE VISNER har ikke den samme humor som FORDÆRV. Det er en mørkere og mere grum historie, der leder frem til et nervepirrende klimaks. Hvor det i FORDÆRV var listerne over de døde elever, der blev brugt som gennemgående effekt, er det her alarmklokkerne (*Ding*) fra beboernes værelser, der går igen. Et simpelt, men meget effektivt, trick.

Både FORDÆRV og HVOR DE GAMLE VISNER er korte bøger, omkring de 100 sider. Om man skal betegne dem som lange noveller eller korte romaner, er en smagssag, men de er begge værd at læse. Michael Kamp skriver glimrende med et godt øje for de små detaljer. Det kunne være spændende at læse en længere horror-roman fra hans hånd, for det har han bestemt potentialet til at kunne levere. Indtil videre kan vi glæde os til en ny samling gyser-noveller, der formentlig udkommer til efteråret. Du kan læse mere om Michael Kamp på hans hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar