onsdag den 19. maj 2010

En gravrøvers bekendelser

Gravrøveren Arthur Blake sidder i en celle og venter på at blive henrettet for sine forbrydelser. Hans partner, Willie Grimes, har allerede fået hugget hovedet af i guillotinen. Blake får besøg af fader Duffy, der gerne vil høre hans livshistorie. Blake kan fortælle, at han blev oplært som gravrøver af Willie Grimes. Deres arbejdsgiver var den onde dr. Quint, der skulle bruge friske lig til sine anatomiske studier. Det ændrer sig den nat, hvor Blake og Grimes finder liget af en vampyr. Da dr. Quint fjerner stagen, der sidder i vampyrens hjerte, slipper vores to gravrøvere endelig af med deres modbydelige arbejdsgiver. De opdager, at der er flere penge i at grave de mere usædvanlige lig op - men det er ikke ufarligt at lege med mørkets kræfter.

Scener med skumle gravrøvere eller maniske videnskabsmænd, der i nattens mulm og mørke bevæger sig ind på kirkegårde for at grave de døde op, har været et fast element i skrækfilmen i årtier. Hvem husker ikke de mange gange, hvor dr. Frankenstein lige har manglet en arm eller et ben til sine eksperimenter og igen har taget skovlen over skulderen for at skaffe det nødvendige - ofte assisteret af en krøbling eller en naiv medicinstuderende? Eller hvad med THE BODY SNATCHER, gravrøver-filmen over dem alle, hvor man virkelig fornemmer, hvor makabert et fag det er, at grave døde mennesker op på kirkegården.
I SELL THE DEAD trækker på stemningen fra alle disse film, krydret med lidt EVIL DEAD og andre nyere skræk-komedier. Det er ikke lårklaskende morsom humor, vi er vidne til, men filmen har en underfundig og sorthumoristisk tone, der gør den til noget ganske særligt. Især er det herligt at se instruktøren Larry Fessenden folde sig ud i rollen som den snu, men lettere nervøse, Willie Grimes, der er ekspert i at stjæle lig. Dominic Monaghan fra THE LORD OF THE RINGS og LOST har aldrig været den store skuespiller, men han fungerer OK i denne film - måske fordi han slapper mere af i forhold til arbejdet på de store produktioner. Og så er det jo skønt at se genre-favoritter som Angus Scrimm og Ron Perlman folde sig ud.

I SELL THE DEAD er lavet på et beskedent budget - omkring en million dollar - af debutanten Glenn McQuaid, og det er han sluppet godt fra. Det er en fin lille film, som man nok mest vil sætte pris på, hvis man kender og elsker de klassiske gravrøver-scener fra de gamle film. Hvis man håber på at få mavekrampe af latter, skal man nok hellere se noget andet.
I SELL THE DEAD er udkommet fra Another World Entertainment med ekstramateriale og kommentarlydspor. Jeg kan i øvrigt anbefale det fremragende soundtrack af Jeff Grace, der i høj grad er med til at løfte filmen. Det er udgivet af MovieScore Media.

I SELL THE DEAD, USA, 2008. Instruktion: Glenn McQuaid. Medvirkende: Dominic Monaghan, Ron Perlman, Larry Fessenden, Angus Scrimm, John Speredakos. Musik: Jeff Grace.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar