torsdag den 8. juli 2010

Sæbeopera med vampyrer og varulve

Bella og Edward er sammen igen, efter at hun har været en tur i Italien for at redde ham fra den grumme Volturi-klan (det skete i NEW MOON). Nu er Bella opsat på selv at blive vampyr, men Edward er lidt gammeldags, så han vil gerne giftes først - og det har Bella så lige lidt svært ved at sluge. Imens vrimler det med unge blodsugere i storbyen Seattle, og da vampyren Alice i en vision ser, at det kan blive farligt for Bella, sætter hele familien Cullen alt ind på at redde hende. Imens er varulven Jacob stadig ikke kommet sig over sin hede forelskelse i Bella, så imens Bella, Edward og Jacob prøver at redde trådene ud i deres lille trekantsdrama, må vampyrerne og varulvene prøve at glemme gammelt fjendskab for at bekæmpe den nye fjende, der er på vej mod den lille by Forks.

Allerede i de første scener af ECLIPSE kan man mærke, at der er lagt op til et mere mørkt og dystert kapitel i TWILIGHT-sagaen. Vi får regnvåde billeder af en ung mand, der overfaldes af en vampyr i Seattle. Det er jo ikke så underligt, når det er 30 DAYS OF NIGHT-instruktøren David Slade, der har stået bag roret på ECLIPSE. Desværre er han oppe mod stærke kræfter, så selv om det samlede indtryk af filmen er, at dette er det hidtil med dynamiske og horror-agtige indslag i serien, kan han intet gøre ved den pinagtige kærlighedshistorie, der skal forestille at være historiens kerne.
Selv om det i de to første film (og selvfølgelig også i bøgerne) er blevet slået fast, at Bella ser Edward som sit livs kærlighed, så er hun i denne omgang så meget i tvivl om sine følelser, at hun åbenbart ikke kan vælge mellem den ene eller den anden. Hvad er hendes kærlighed så værd? Hun har lige scoret en rig vampyr, der endda har lovet at gøre hende til en af blodsugerne, så de kan være sammen i al evighed - men alligevel tøver hun hver eneste gang, hun ser Jacob.

Det er ren sæbeopera og det er gudsjammerligt kedeligt at kigge på. Det hjælper heller ikke på det, at Kristen Stewart, Robert Pattinson og Taylor Lautner har så lidt at byde på som skuespillere. Stewart ser bare lidt småforvirret ud, mens Pattinson er bister og smågnaven. Og Lautner ligner en hormon-forstyrret teenager uden noget form for situationsfornemmelse.
Til gengæld er det herligt at se, at alle bipersonerne får rigtig meget plads. Ikke alene er stort set alle roller besat af folk med væsentlig mere talent end den overbetalte hovedrolleindehaver-trio - det er også dem, der momentvis får filmen op i et højere gear. Desværre geares der igen og igen ned, fordi vi skal have endnu en omgang teenage-klynk.

Actionscenerne er generelt dynamiske, selv om det endnu ikke er lykkedes filmmagerne at få varulvene til at se realistiske ud. Og så er en scene i begyndelsen af filmen, hvor familien Cullen jager Victoria, virkelig grimt lavet. Det bliver lidt bedre senere hen - og afslutningen er ganske OK, selv om store dele tydeligvis er lavet i et studie. Realisme er ikke lige det, man stræber efter.
ECLIPSE er en marginalt bedre film end NEW MOON, men det manglede også bare, når man nu hyrer en instruktør med horror-erfaring. Men selv David Slade kan intet gøre ved det åbenlyse svagheder, der præger historien. Og det, der ikke fungerede i bogen, fungerer slet ikke i filmen. Jeg tror, at både Slade (og de tre hovedrolleindehavere for den sags skyld) havde det meget mærkeligt med at lave scenen i teltet - en scene, der kommer meget højt op på en top 10 over det dummeste, der nogensinde er blevet lavet på film.

Som sagt er ECLIPSE ikke helt håbløs, men der er mange elementer i den, der er. Nu kan vi så se frem til den 18. november 2011, hvor filmatiseringen af første del af BREAKING DAWN - den absolut dårligste bog i serien - får premiere. Jeg skal selvfølgelig se den... men jeg glæder mig ikke.

ECLIPSE, USA, 2010. Instruktion: David Slade. Medvirkende: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Xavier Samuel, Bryce Dallas Howard. Musik: Howard Shore.

3 kommentarer:

 1. Hm... altså jeg synes jo næsten at det er synd at du pløøøøjer dig igennem alle bøgerne og derefter filmene når du ikke synes at have ret meget forståelse for det følelsesvirvar Bella står i? Du har aldrig været forelsket i to på samme tid? Jeg tror dem der læser med (bl.a. jeg) har fattet at du ikke synes hun har to brikker at rykke med.

  Mht de andre kommentarer om filmen synes jeg bestemt at det er gået fra at være total ringe lavet (den første film havde en del skandaløst dårlige scener synes jeg) til en faktisk ret god film. Så... kort sagt, er jeg nogenlunde enig med dig i din mening omkring filmen. Men jeg synes nu du er lidt hård i din kritik.

  Og hvad er det så lige der er så frygteligt ved den sidste bog? Nu må du altså snart fortælle hvorfor du næste løber skrigende væk hver gang du taler om den. Jeg har ventet i eeeevigheder på at høre din åbenbaring herom.

  /Meluna

  SvarSlet
 2. Nu kan man heldigvis ikke diskutere smag (eller hvad jeg vælger at bruge min tid på), men jeg synes bare, at bøgerne er blevet stadigt værre - og jeg har anmeldt BREAKING DAWN for længe siden.

  SvarSlet
 3. AH! Jamen det har du jo også! Tak :) ...og ja, smag kan ikke diskuteres. Men det er vel også det der er så spændende? Og i enden kan vi så evt. blive enige om, at vi ikke er enige ;)

  SvarSlet