tirsdag den 24. august 2010

De er skøre ude på landet... men det kan sagtens blive meget værre

Der er noget helt galt i Ogden Marsh, Iowa. Sherif David Dutton er nødt til at skyde en af byens indbyggere, der bevæbnet vader ind og forstyrrer en football-match. Sheriffens kone Judy, der er læge, får en patient ind, der virker sløv og fraværende. Samme aften dræber denne patient sin familie. Sheriffen tager sin vicesherif Russell med ud for at undersøge nogle rygter om et flystyrt og finder ganske rigtigt et fly - men der har intet været om det i nyhederne. Og da folk for alvor begynder at gå amok, rykker militæret ind - alle med beskyttelsesmasker på. Der er noget helt galt...
George A. Romeros THE CRAZIES fra 1973 er i høj grad en film, der inviterer til at blive genindspillet. Som altid hos Romero har manuskriptet kant og er næsten profetisk i sin skildring af en lille by, der ved et tilfælde rammes af et biologisk våben. Desværre er det også en film, der i den grad afslører sit minimale budget og den har et af de mest irriterende soundtracks, jeg længe har hørt. Derfor har jeg været spændt på at se Breck Eisners nye bud på THE CRAZIES og jeg blev bestemt ikke skuffet.
Vi får en solid omgang hårdtpumpet horror, hvor de effektive chok står i kø for at komme til. De gale er helt almindelige mennesker, der for få timer siden var fredelige naboer - nu er de dræbermaskiner, der kan finde på hvad som helst. Især er en længere scene med en høtyv et grumt og nervepirrende eksempel på dette. Selv om de gale kan minde om zombier, så er vi mere ovre i noget à la 28 DAYS/WEEKS LATER og REC/QUARANTINE. Og vi får i THE CRAZIES et godt indblik i, hvordan den mærkværdige sygdom udvikler sig. Du kan ikke stole på nogen!

I historien er det ikke bare de blodtørstige tosser, der er farlige. Også det amerikanske militær beskrives som et mere eller mindre sjælløst monster, der med våben i hånd forsøger at bekæmpe en fjende, de ikke forstår. Nu er det ikke fordi THE CRAZIES i den nye udgave er en udpræget politisk film, men et lille prik eller to kan det da blive til. Man kunne måske have ønsket sig, at hæren først blev introduceret lidt senere i historien, så vi kunne have fået lidt mere paranoia og mistro i den lille by, men sådan er det.
Med et solidt hold af skuespillere, lækre billeder af fotografen Maxime Alexandre, cool og effektiv musik af Mark Isham og masser af blodige chok, så kan THE CRAZIES anbefales som super underholdning, der uden tvivl vil få dig til at hoppe i sofaen flere gange undervejs. Ja, det er meget mainstream, men det er megafed mainstream. Jeg så THE CRAZIES i den engelske dvd-udgave, hvor man også får en hæderlig portion ekstramateriale.

THE CRAZIES, USA-Forende Arabiske Emirater, 2010. Instruktion: Breck Eisner. Medvirkende: Timothy Olyphant, Radha Mitchell, Joe Anderson, Danielle Panabaker, Christie Lynn Smith. Musik: Mark Isham.

4 kommentarer:

 1. 31/8 (tirsdag) kommer så den danske DVD. Ser faktisk meget frem til at få den set. Har ikke set Romeros original-version, da traileren ligner et eller andet hillbilly-skoleteater på syre. Men det kan selvfølgelig også have sine kvaliteter.

  Og så er det fedt at Radha Mitchell medvirker i så (relativt) mange horror-film. Hun er både dygtig og en fryd for øjet.

  SvarSlet
 2. Jeg kan ikke lige gennemskue hvor meget ekstramateriale, der er på den danske dvd, men det ved vi nok mere om i næste uge.

  SvarSlet
 3. Jeg så den i biffen i sin tid, og er helt enig - her er for en gangs skyld et remake der holder hele vejen...

  SvarSlet
 4. Jeg vil nu påstå, at Romeros originalfilm altid har været udsat for unfair hård kritik, fordi folk var sure over, at han dengang ikke lavede endnu en "rigtig" zombiefilm. "Smag af døden", som den hed på dansk, er en ganske fortræffelig film.

  SvarSlet