søndag den 8. august 2010

Hed sex med vampyrer i Sydstaterne

Hvis du er bekymret over, at TWILIGHT-bølgen truer med at tage livet af horrorgenren med sine pæne vegetariske vampyrer, teenage-kærlighed og blodfattige actionscener, så vil jeg anbefale dig at se et afsnit af TRUE BLOOD. Du vil med garanti få det bedre. Selv om TRUE BLOOD i princippet også handler om "tæmmede" vampyrer, så er det en serie, der giver fuck-fingeren til Stephenie Meyers harmløse univers og svælger i blod, tabuer, voldsomme følelser og dampende, svedig sex. Det er i den grad ikke for børn!

TRUE BLOOD er skabt af Alan Ball, der også var manden bag den kultdyrkede SIX FEET UNDER. Serien er selvfølgelig baseret på de populære bøger af Charlaine Harris, men der er i den grad skruet op for nogle af elementerne - især er TRUE BLOOD plastret til med vild sex. Nok er der masser af erotik og hed passion i romanerne, men TV-serien er knaldhamrende fræk.

Første sæson på 12 afsnit følger groft set handlingen i den første af bøgerne, DEAD UNTIL DARK eller DØD INDTIL SOLNEDGANG, som den hedder på dansk. Der trækkes dog også en smule på handlingen i bog nr. 2 - krydret med en del handlingstråde, der er unikke for TV-serien.

Serien handler om den telepatiske servitrice Sookie Stackhouse, der arbejder i cafeen Merlotte's i Bon Temps, Louisiana. Vampyrerne er krøbet ud af deres hemmelige tilværelse efter at japanerne har opfundet syntetisk blod. Sookie bliver tiltrukket af vampyren Bill Compton, men må også brug kræfter og energi på at holde styr på sin vilde bror Jason, den dynamiske veninde Tara, den forelskede bar-ejer Sam og alle de andre mennesker og væsener i den lille by. Og så er der jo også den stribe af mord, der er blevet begået.
Nok er der masser af erotik og hed passion i romanerne, men TV-serien er knaldhamrende fræk
Det er ikke helt tilfældigt, at historierne foregår i Sydstaterne. Vampyrerne er en minoritet, der kæmper for at få de samme rettigheder som alle andre, men der er mange modstandere - ikke mindst blandt hvide kristne. At vi så også lige får solide doser homoseksualitet, stoffer (både de velkendte og V - det sidste nye, nemlig vampyrblod), voodoo, eksorcismer og meget andet smidt ind i handlingen, er med til at skabe en heksekedel, hvor alt kan ske - og sker. Og så skal man ikke glemme formskifterne og de andre af nattens skabninger, der stille og roligt påvirker tingenes gang.

Holdet af skuespillere er godt sat sammen - især fordi vi ikke får en runde slidte ansigter, der har turneret rundt i alle de andre TV-serier, vi har set. Man skal dog vænne til Anna Paquin i rollen som Sookie. Ikke alene er Paquin en særpræget personlighed, der kræver den rette instruktør til at styre hende - hun spiller også Sookie lidt for meget efter bogen som en naiv, men ressourcefuld ung kvinde, der bestemt ikke kan betegnes som den hurtigste knallert på molen. I mange scener kommer hun ganske enkelt til at fremstå som lidt for spejlblank og det er irriterende. Men man vænner sig til det, og så kan man nyde alle de andres præstationer - især Stephen Moyer, der er et hit som vampyr-Bill.

Som enhver anden TV-serie har TRUE BLOOD en del handlingstråde, der virker som fyld - formentlig for at give os mulighed for at lære bipersonerne bedre at kende, men det bliver aldrig trivielt eller kedeligt. Og vi vender hurtigt tilbage til mere dynamiske og interessante scener - ikke mindst med det stadigt voksende udbud af vampyrer og deres fascinerende verden. Det er sjovt og bizart - som en slags TWIN PEAKS med blodsugere. Åh ja, og så er der en del sex! Jeg glæder mig til at se 2. sæson.

TRUE BLOOD: Sæson 1, USA, 2008. Instruktører: Alan Ball, Scott Winant, John Dahl m.fl. Medvirkende: Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Trammell, Ryan Kwanten, Rutina Wesley. Musik: Nathan Barr.

9 kommentarer:

 1. Jeg kan kun give Søren ret! "True Blood" er en rigtig fed serie og efter min mening det bedste bud på en vampyr serie. Den tager nemlig skridtet en tand videre i forhold til "Twilight" og "The Vampire Diaries" og så er personerne dejligt anti-Hollywood'ske - ingen pretty boys med six-pack her. Det skulle da lige være Sookie's bror, men han er stadig tilpas bondeknold.

  Derudover skal det siges at serien har en af de aller fedeste introer jeg længe har set - cool musik og et sammenklip at lækre billeder!

  SvarSlet
 2. Nu har jeg godt nok ikke set nogen af de nye serier, men det er bestemt også værd at checke de "gamle" serier "Buffy the Vampire Slayer" og "Angel", som begge er fremragende underholdning.

  SvarSlet
 3. Twin peaks med vampyre? så bliver man jo NØDT til at se den. :D

  SvarSlet
 4. http://www.youtube.com/watch?v=vxINMuOgAu8

  Jeg giver Claus helt ret, det er en fed intro
  og man får en god fornemmelse for hvordan serien er.

  SvarSlet
 5. Skal man købe den,eller kan man leje den?

  SvarSlet
 6. Man kan vel leje den først, hvis man er i tvivl.

  SvarSlet
 7. Hmm hvor kan man leje den ? blockbuster er stoppet med at leje serier.

  godt at se at du har fået set første sæson. sidst jeg kom med en kommentar vedrørende bøgerne havde du endnu ikke fået set den:)

  SvarSlet
 8. Man skulle kunne leje den hos Lovefilm.dk - ikke at jeg selv har erfaringer med dette firma, men de har den da listet.

  SvarSlet
 9. Lovefilm fungerer ganske glimrende, har selv været medlem et stykke tid nu... Har dog ikke lejet nogen serier endnu, men har dog set at de har nogen...

  SvarSlet