søndag den 12. september 2010

De blodtørstige møgunger slår til igen

CHILDREN OF THE CORN II: THE FINAL SACRIFICE (1993)
Det er gået op for omverdenen, at der er foregået ubeskrivelige grusomheder i Gatlin, Nesbraska. Politiet rykker ind og finder ligene af de voksne, som de vanvittige børn i byen har dræbt under indflydelse af He Who Walks Behind the Rows - et monster af et art, som de alle tilbeder. Nu synes de voksne i nabobyen Hemmingford så, at det er synd for Gatlin-børnene, så de beslutter sig for at tage sig af dem. Det er en rigtig dum beslutning!
En af ungerne, Micah, bliver nemlig under en tur i majsmarken udset til at være det næste talerør for He Who Walks Behind the Rows, og så kan mordene ellers begynde igen. Midt i alt dette prøver den talentløse journalist John Garrett at finde noget at skrive om, mens han benytter turen til at komme overens med sin søn Danny. Denne er dog mere interesseret i de lokale piger. Åh ja, der er også en akademisk uddannet indianer, et skummelt landbrugs-komplot og en Muppet Show-agtig præst blandet ind i historien, så der sker noget...
CHILDREN OF THE CORN fra 1984 omsatte for 14,6 millioner dollar alene i USA, og blev efterfølgende et ganske stort hit på video, så det burde have været næsten pr. automatik, at en sequel blev sat i produktion. Det skete dog ikke, og fortsættelsen havde først premiere i de amerikanske biografer i januar 1993. Instruktøren var David Price, der et par år før havde debuteret med endnu en sequel, nemlig SON OF DARKNESS: TO DIE FOR II.
Ifølge IMDb havde han kun 900.000 dollar til rådighed på CHILDREN OF THE CORN II: THE FINAL SACRIFICE, hvilket på ingen måde er prangende, men han fik nu ganske meget ud af det beskedne budget. På mange måder er det en mere dynamisk film end nr. 1, men det skyldes i høj grad de dybt bizarre og næsten sorthumoristiske dødsscener. Det er umiddelbart den første gyser, jeg har set, hvor en person dræbes af et hus. Og hvad med en ældre kvinde, der i en eldrevet kørestol fjernstyres ud på en befærdet vej, så hun rammes af en lastbil og slynges gennem vinduet til en bingohal? Det er virkelig gak, men grotesk underholdende.

Filmen forsøger også at komme med en forklaring på, hvorfor børnene er blevet vanvittige - ja, vi får endda to. Den ene er spirituel, mens den anden selvfølgelig er noget videnskabeligt nonsens, der har forbindelse til majsmarkerne (og det skumle landbrugs-komplot, jeg nævnte tidligere). Men det er selvfølgelig He Who Walks Behind the Rows, der er den egentlige skurk og det er jo fair nok, når det er en billig gyser, vi har med at gøre.
Flere af CHILDREN OF THE CORN-filmene har forholdsvis kendte mennesker på rollelisten, men det kan 2'eren ikke just prale med. Enkelte ansigter kan man måske genkende fra diverse B-film og TV-serier. Stærkest står Ryan Bollman, der spiller den grumme Micah. Han er virkelig god til at stirre vildt og ondt på folk, mens han spyr om sig med religiøst nonsens. Et plus er også Ned Romero som den kloge, men irriterende, indianer.

CHILDREN OF THE CORN II: THE FINAL SACRIFICE er ren skæg og ballade og det er herligt, at filmen ikke tager sig selv alt for alvorligt. David Price ved godt, at folk ser gysere som denne for at have det sjovt - og at der nok ikke var noget håb om, at han ville få sit hjem fyldt til randen med alverdens filmpriser. Lidt penge på kontoen er det så måske blevet til i stedet for. Selv om CHILDREN OF THE CORN II kun omsatte for knap syv millioner dollar i biograferne, så blev den et hit på video.
Filmen er udkommet herhjemme på dvd fra On Air Video. Desværre er den i fullscreen, men heldigvis kan den fås i en fin anamorphic widescreen-udgave fra Anchor Bay i England - både på en dvd for sig og i en box med film nr. 1 og 3 i serien. Kan man li' den første film, så skal man selvfølgelig også se denne, men ellers vil den være perfekt til en hygge-horror-aften med tre-fire andre billige gysere.

CHILDREN OF THE CORN II: THE FINAL SACRIFICE, USA, 1993. Instruktion: David Price. Medvirkende: Terence Knox, Paul Scherrer, Ryan Bollman, Christie Clark, Rosalind Allen. Musik: Daniel Licht.

2 kommentarer:

 1. Det engelske print skulle ifølge en Wiki-side være klippet:

  "Deleting a scene in which Micah becomes evil, which incorporates some CGI effects. This version also changes the opening credits music".

  Kan du huske, om denne scene er med på den danske DVD?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Children_of_the_Corn_II:_The_Final_Sacrifice

  SvarSlet
 2. Den danske og engelske dvd-udgave er præcis lige lange. Nu kan jeg ikke finde billeder af den nævnte scene, men begge udgaver indeholder en scene, hvor Micah forvandles til en dæmon via en primitiv CGI-agtig effekt. Måske henvises der til biografudgaverne?

  SvarSlet