søndag den 26. september 2010

De blodtørstige møgunger ta'r til storbyen

CHILDREN OF THE CORN III: URBAN HARVEST (1995)
Eli og Joshua er to brødre fra Gatlin, der er blevet forældreløse efter deres fars død. Joshua opdager dog ikke, at det var Eli, der slog faderen ihjel, så vi publikummer ved altså godt, at Eli er en creepy lille møgunge. Brødrene bliver adopteret af ægteparret Porter i Chicago. Joshua vænner sig hurtigt til livet i storbyen - så slipper han også for at gå i sit kedelige Amish-agtige tøj. Men Eli savner majsmarkerne og He Who Walks Behind the Rows, så han etablerer på magisk vis sin egen mark i en nedlagt fabrik. Og så går han ellers i gang med at hverve disciple til sin menighed.
Hvor CHILDREN OF THE CORN II: THE FINAL SACRIFICE var en hvad skete der lige bagefter-sequel, så er 3'eren en hvad kan vi så ellers finde på-film. Her flytter man typisk handlingen til en anden lokalitet, men prøver at bevare et eller andet element fra den oprindelige historie, f.eks. en genstand eller en person. Og det er syret at få den ide, at et af de vanvittige børn fra Gatlin får en majsmark til at gro i Chicago. Jeg aner ikke, om det er manuskriptforfatteren Dode B. Levenson, der selv har fundet på det, men det er ganske kreativt.
Grundhistorien er dog den samme: En barneprædikant samler andre børn omkring sig, så de kan tage livet af de voksne. På den måde kan man godt fornemme, at vi er i sequel-land, hvor det trods alt ikke går an at udfordre det faste publikum alt for meget. Som noget nyt i serien er det dog i høj grad prædikanten selv, der går forrest og tager del i blodbadet. Først til sidst i filmen er de andre børn blevet så hjernevaskede, at de udgør en morderisk hær.
Det hele ender dog med et temmelig flippet klimaks. Special make-up effects-holdet - med Screaming Mad George i spidsen - går totalt H.P. Lovecraft-amok med et monster, der skal ses! Ikke fordi, det er fantastisk, men fordi vi her får nogle tænderskærende primitive effekter, der kunne være hentet fra et filmprojekt på en folkeskole. Og det er synd, for ellers er make-up-effekterne i filmen effektive, makabre og bizarre. Nu har budgettet næppe været imponerende, men det klimaks er godt nok i den billige ende.
CHILDREN OF THE CORN III: URBAN HARVEST er instrueret af James D.R. Hickox, bror til den noget mere talentfulde Anthony (WAXWORK) Hickox. Blandt holdet af skuespillere er det især Daniel Cerny, der markerer sig i rollen som den onde Eli. Han kan både være dæmonisk og kold og på den anden side charmerende og sårbar. Arbejdshesten Michael Ensign spiller en præst, der fatter mistanke til Eli, mens Charlize Theron debuterer i filmen som en af de unge, der bliver medlem af majs-kulten. Hun har dog ingen replikker, så hendes navn dukker ikke op på rulleteksterne.
Filmen blev produceret af Dimension/Miramax, og indspilningerne fandt sted i december 1993. Filmselskabet kunne dog ikke blive enige med sig selv om CHILDREN OF THE CORN III skulle have en biografpremiere, så den lå længe på en hylde og samlede støv, før den blev smidt ud på video i september 1995. Og det var så på video, at alle de kommende CHILDREN OF THE CORN-film skulle finde deres publikum.
Af en 3'er at være, er det ikke en tosset film. Ganske vist er bizarro-faktoren vildt høj, men det er bare med til at gøre den endnu mere underholdende. Den groteske slutning trækker dog ned og det lille twist til sidst (hvor man lægger op til en mulig 4'er) er heller ikke elegant. Men alt i alt et af de bedre kapitler i den mærkværdige serie om møgungerne fra majsmarken.

CHILDREN OF THE CORN III: URBAN HARVEST er udkommet herhjemme på dvd fra Midget Entertainment. Udgivelsen er i fullscreen-format. Man kan også få en anamorphic widescreen-udgave fra engelske Anchor Bay, enten på en dvd for sig eller i en box sammen med de to første film.

CHILDREN OF THE CORN III: URBAN HARVEST, USA, 1995. Instruktion: James D.R. Hickox. Medvirkende: Daniel Cerny, Ron Melendez, Jim Metzler, Nancy Lee Grahn, Jon Clair. Musik: Daniel Licht.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar