onsdag den 6. oktober 2010

Spansk virus-gys i højeste gear

Vi er i minutterne efter de chokerende hændelser, der blev skildret så intenst og klaustrofobisk i den spanske film [REC]. Dr. Owen, der arbejder for sundhedsministeriet, gør sig klar til at gå ind i den forseglede ejendom i Barcelona, hvor beboerne er blevet vanvittige og aggressive af en mystisk virus. Med sig har han fire specialtrænede politifolk, der ud over deres våben har videokameraer med, så de kan dokumentere alt, der sker. Dr. Owen har dog ikke fortalt alt om gruppens mission inde i huset, men da de støder på de inficerede beboere, er han nødt til at røbe det, han ved om den livsfarlige virus. Og det er chokerende oplysninger...

Jaume Balagueró og Paco Plaza skabte et lille mirakel med deres [REC] fra 2007. Her var en film, der havde mere energi end ti amerikanske horror-produktioner tilsammen - og som var så skingrende uhyggelig, at man næsten ikke turde se den. Og det selv om den befandt sig i den noget overrendte found footage-genre, hvor vi har set lidt for mange rystede videooptagelser til efterhånden at blive rystede. Men de to spanske instruktører gnavede helt ind til benet og fik med nøjagtig planlægning og teknisk overlegenhed deres film til at fungere på et niveau, der sjældent er set i horror.
Og med [REC] 2 er de heldigvis tilbage i topform. Som i enhver god sequel får vi lidt mere at vide om årsagen til de uhyggelige hændelser og persongalleriet udvides betragteligt. Da politisoldaterne har kameraer i deres hjelme får vi også en bredere palet af vinkler hver gang, de f.eks. bevæger sig ind i en lejlighed. Igen er det fantastisk at opleve, at selv om billederne vælter rundt, så er der hele tiden fokus på de vigtige detaljer - et skræmt ansigt, en dør, der smækkes i, et lig, der falder ned mellem trapperne - så man på intet tidspunkt mister overblikket. Imponerende!
Historien bliver ikke fortalt lineært denne gang og instruktørerne har endda den frækhed at tage os med udenfor bygningen på et tidspunkt. Men det hele fungerer og det er vildt nervepirrende. Vi er næsten oppe på niveau med den første film og jeg kan garantere, at der venter jer et par solide chok i denne film. Og endnu en gang er slutningen i særklasse. Jeg glæder mig til de to næste [REC]-film, hvor den ene vil være en prequel, mens den anden skulle være den store finale.

Jeg så [REC] 2 på den engelske dvd fra E1 Entertainment. Filmen er lige udkommet på dvd og Blu-ray i Danmark. men jeg sparede en 50'er ved at købe den hjem fra England. Eneste forskel på de to udgivelser (bortset fra underteksterne, selvfølgelig) ser ud til at være, at der er nogle udvidede/slettede scener på den engelske dvd.

[REC] 2, Spanien, 2009. Instruktion: Jaume Balagueró, Paco Plaza. Medvirkende: Jonathan Mellor, Óscar Zafra, Ariel Casas, Alejandro Casaseca, Pablo Rosso.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar