søndag den 14. november 2010

Tre personer fanget i en skilift... og glemt

Barndomsvennerne Dan og Joe er taget sammen med Dans nye kæreste Parker op til Mount Holliston for at stå på ski og snowboarde. De lokker en af de ansatte til at lade dem bruge skiliften for bare 100 dollar - og da det er blevet mørkt går han modstræbende med til at lade dem få en sidste tur.

Det går selvfølgelig galt. En misforståelse blandt de ansatte fører til, at skiliften og hele området lukkes ned. Dan, Joe og Parker sidder nu halvvejs oppe ad bjerget i en af skiliftens stole - 10-15 meter over den iskolde jord. Ingen ved, at de er der, det er søndag og skiområdet åbner først igen på fredag! Nu begynder en lang sej kamp mod kulden og frygten.
Hvis der er et begreb, der passer på en film som FROZEN, så må det være "keep it simple". Idéen med at lade tre unge blive efterladt i en skilift på et øde bjerg er krystalklar og enkel. Det er genialt at lave en film, der handler om noget så simpelt - og så skræmmende. FROZEN er survival horror i sin reneste form. At man så samtidig har valgt at filme den på en så realistisk måde som muligt, gør bare projektet endnu mere imponerende. Man kunne faktisk sige, at "keep it simple and keep it real" er rygraden i denne produktion.

FROZEN er skudt i et skiområde i Utah. Skuespillerne har siddet i en rigtig skilift på et rigtigt bjerg - midt om natten og i isnende kulde. Enkelte scener er lavet på en kopi af en skilift, så man kunne lave nærbilleder af nogle af de desperate forsøg, vores hovedpersoner gør for at slippe væk fra den forfærdelige situation.

Men vi er stadig udendørs på et bjerg i Utah - ikke noget med at filme i et studie foran en green screen. Og hvis man overhovedet har haft en computer i brug, er den nok kun blevet brugt til at fjerne de sikkerheds-liner, der har været spændt til skuespillerne, stunt-folkene og ulvene. Yes, der er glubske ulve med i denne film!
Den konsekvente brug af en så ekstrem location er selvfølgelig med til at give filmen en unik kvalitet, men den ville slet ikke fungere, hvis det ikke var for de tre fænomenale skuespillere i hovedrollerne. Især Emma Bell er imponerende, men også Shawn Ashmore og Kevin Zegers leverer præstationer ud over det sædvanlige. Og så er Kane Hodder med i en lille rolle.

Med FROZEN beviser Adam Green, at han er en instruktør, der trygt bevæger sig rundt i alle genrens afkroge. Det ene øjeblik laver han skæg-og-ballade-splatter i HATCHET, det andet øjeblik laver han intens og nervepirrende uhygge i FROZEN. Det skal blive virkelig spændende at følge ham i de kommende år.

Jeg så FROZEN på den engelske dvd fra Momentum Pictures. Den er spækket til randen med interessant ekstramateriale, der giver et godt indblik i de vilde metoder, man har brugt for at få denne film i kassen.

FROZEN, USA, 2010. Instruktion: Adam Green. Medvirkende: Emma Bell, Shawn Ashmore, Kevin Zegers, Ed Ackerman, Kane Hodder. Musik: Andy Garfield.

4 kommentarer:

 1. Fuldstændig enig filmen fungere utroligt godt og er faktisk ret skræmmende. måske netop det at de er så tæt på civilisation og samtig helt afsondret. filmen kan kun anbefales.

  SvarSlet
 2. Kunne ikke være mere enig.Det er en rigtig god film.

  SvarSlet
 3. Ja, jeg er sgu også enig. En fremragende film, som på trods af tårnhøje forventninger (fra min side i hvert fald) bestemt ikke skuffer. Filmen er intens hele vejen igennem og man kommer til at holde af personerne, selvom de faktisk er irriterende en gang imellem. Dette er jo også plausibelt, for hvordan ville man lige selv reagere i en ligende situation?

  På falderebet vil jeg lige anbefale en anden high concept-film, ALTITUDE, om fem unge, der låner et fly, og hurtigt finder ud af at noget er helt galt.
  Den har fået meget dårlig kritik, og bl.a. derfor blev jeg positivt overrasket over den. Den er ikke så god som FROZEN, men mindre kan også gøre det.

  SvarSlet
 4. Hm jeg synes den var god, dog synes jeg også at den var urealistisk til sidst! Pigen overlevede alt for længe, og hun havde endda tisset i bukserne :-)

  SvarSlet