søndag den 23. januar 2011

Velkommen til dødens skole

Den midaldrende lærer Robert Anderson giver en af sine elever en dumpekarakter for en opgave og får til gengæld et par på hovedet. Skolen forsøger at dysse sagen ned, og da Robert nogle måneder senere vender tilbage til arbejdet, er han et alkoholiseret nervevrag, der er bange for eleverne.

Roberts datter Kate går i klassen, men hun bliver stadigt mere selvstændig og på tværs. En sen eftermiddag, hvor han har givet hende en eftersidning, bliver de uvenner. Men netop denne dag udsættes den øde skole for et angreb af en gruppe unge, klædt i hættetrøjer - og de går helt amok.
Johannes Roberts' gyserfilm F har lånt sin titel fra den laveste karakter i det engelske skolesystem. At det er en gyser, kan man ikke umiddelbart se af den første halve times tid, der mere er et socialrealistisk drama om spændinger mellem generationerne og konflikter blandt kolleger på en arbejdsplads. Efterhånden skrues der dog op for uhyggen og de sidste 30 minutter er ganske intense.

Men instruktøren prøver ikke at at lefle for sit publikum og det er på mange måder en udfordrende og eksperimenterende film. Hovedpersonerne er f.eks. ikke udpræget sympatiske og derfor er det lidt elegant, at man alligevel bliver grebet af historien. Det skyldes især de fremragende skuespillere og kameramanden Tim Sidells flotte billedkompositioner. Man fornemmer slet ikke, at vi her har at gøre med en lavbudget-produktion til 7-8 millioner kroner.
De ukendte angribere med hættetrøjerne kan måske minde om dem, vi har set i den franske ILS (eller THEM), men disse her er endnu mere spooky. At de bevæger tyst igennem skolen ved hjælp af parkour-tricks, gør bare det hele endnu mere underligt. Og at der ikke er nogen grænser for deres fryd ved at gøre ondt, bliver kun alt for tydeligt i en grum og storslået splatterscene, der nok vil overraske de fleste.

F er en fin lille oplevelse, men filmen er ikke perfekt. Slutningen er meget ambitiøs (og en anelse flabet), men bliver for kringlet til at virke tilfredsstillende. Og så er Neil Stemps i øvrigt flotte score enkelte steder lidt for inspireret af Goblins Dario Argento-musik. Men F er værd at se og er endnu et eksempel på, at den engelske filmbranche for alvor har taget horror-genren til sig igen.
Den engelske dvd fra Optimum Releasing byder som ekstramateriale bl.a. på et making of-program på ca. en halv time. Det er lidt kaotisk, men man får et godt indblik i skabelsen af filmen. Og så virker instruktøren Johannes Roberts som en helt usædvanlig sympatisk fyr. Man får også et lille interview med Roxanne McKee, der har en lille - men vigtig - rolle i filmen. Det er nok taget med, fordi hun er en babe... men det må vi så prøve at leve med.

F, England, 2010. Instruktion: Johannes Roberts. Medvirkende: David Schofield, Eliza Bennett, Ruth Gemmell, Juliet Aubrey, Emma Cleasby. Musik: Neil Stemp.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar