tirsdag den 1. februar 2011

CHOOSE er en film, du måske skulle vælge at springe over

En teenager skal træffe et frygteligt valg. En fremmed er trængt ind i familiens hus og har bundet pigens forældre side om side i ægtesengen. Han giver hende nu 60 sekunder til at beslutte sig for, om det er faderen eller moderen, der skal dø - ellers dør de begge. Den journaliststuderende Fiona Wagner kommer på sporet af den mærkværdige historie, ikke mindst fordi hendes far er kriminalbetjent. Den mystiske galnings næste offer er en klassisk pianist, der får valget mellem at miste hørelsen eller sine fingre - og meget tyder på, at Fiona på en eller anden måde skal spille en rolle i den makabre leg.

Den kvikke læser har selvfølgelig straks gættet, at vi er i SAW-land - eller i det mindste i det område af genren, hvor rigtig mange film prøver at presse lidt ekstra dollar ud af den succes, som den sejlivede serie om Jigsaw har haft. CHOOSE er så kopi nummer jeg ved ikke hvad i rækken og det er et forbløffende mekanisk og energifattigt forsøg på at være med på bølgen.

Et af de store problemer i CHOOSE er ikke, at ofrene bliver udsat for vilde dilemmaer - det er mere, at disse dilemmaer præsenteres afsindig sjusket af den morderiske tosse. Han fremstår mere som en banal bølle end som en superintelligent dræber. Desuden virker det heller ikke som om, han følger sine egne regler.

Katheryn Winnick er nydelig, men også kedelig, i rollen som journalistpigen, der er bedre til at opklare forbrydelser end sin egen far. Selve mysteriet er ganske fascinerende, og det holder pænt liv i den midterste del af filmen. Men da vi så skal have afsløret det hele, kollapser historien som et korthus i stormvejr og finalen er en omgang nonsens, hvor folkene bag CHOOSE helt har glemt temaet for deres film. Og det sidste lille twist er pinagtigt...

Hvis man holder af SAW og den slags, så får man altså ikke stillet sin blodtørst ved at se CHOOSE. Det er en film, du snildt kan vælge at springe over. Jeg så CHOOSE på den engelske dvd fra G2 Pictures, hvor der ikke findes skyggen af ekstramateriale (eller undertekster for den sags skyld).

CHOOSE, USA, 2010. Instruktion: Marcus Graves. Medvirkende: Katheryn Winnick, Nicholas Tucci, Kevin Pollak, Richard Short, Bruce Dern. Musik: Nathan Larson.

4 kommentarer:

 1. Men det er sådan set en meget sjov idé. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange, jeg er blevet offer for denne 'hvad vil du egentlig helst, og du SKAL vælge'-leg - dog er det aldrig kommet så vidt, at jeg har fået konsekvenser at føle.

  SvarSlet
 2. Alan J. Pakulas drama "Sophie's Choice" (1982) var vistnok den første film bygget over den form for dilemma.

  SvarSlet
 3. Hvilken rolle har ham den gamle? Som hun sætter sig ind i bilen i til sidst? For jeg er lidt lost :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er længe siden, jeg har set den, så det er ikke lige en scene, jeg umiddelbart kan forklare. Måske kan nogle af læserne hjælpe (gerne uden at spoile for meget).

   Slet