lørdag den 26. februar 2011

I fremtidens Danmark regerer mutanterne

Den er helt gal i fremtidens Danmark. Unge mennesker er muteret og er gået amok. Årsagen til voldsorgiet er et vækstfremmende hormon til kvæg, som deres forældre i sin tid har spist bøffer fra. Børnene har derfor fået et defekt gen og i teenageårene svulmer deres muskler op og de bliver ekstremt aggressive. Efterfølgende er samfundet kollapset.

Martin og den nu højgravide Minna har forskanset sig i deres kælder gennem længere tid. En simpel fejl gør dog, at de bliver opdaget af mutanterne. Heldigvis reddes de af Max, en udsending fra den såkaldte Unionen. Organisationen prøver at samle de raske nede på Lolland, men spørgsmålet er hvor raske Martin og Minna er. Så begynder en mareridtsagtig rejse gennem et ødelagt Danmark, hvor nådesløse mutanter regerer.

Der bliver ikke sparet på blodet og uhyggen i Jonas Wilmanns science fiction-gyser MUTAGEN, der for en lille måneds tid siden udkom på forlaget Valeta. Umiddelbart kunne det ligne en zombie-historie, men mutanterne er lidt mere i familie med de groteske galninge i film som 28 DAYS LATER. Og de er virkelig voldelige... og intelligente. Men som i de fleste postapokalyptiske fortællinger er også "de almindelige mennesker" tvunget til at gribe til vold for at overleve. Det er kulsort og meget dystert.

Jonas Wilmann skriver glimrende og håndterer uden problemer de mange tidsspring, der er i bogen. Tempoet er hæsblæsende og der er mange grumme scener undervejs. Romanen rundes af med tre små "noveller", der giver historien lidt ekstra krydderi. Det er en sjov detalje, men det afslører også bogens reelle problem. Den er ganske enkelt for kort. Vi får ikke mere end 160 sider alt i alt og det er slet ikke nok til en så stor og dramatisk historie. Vi kommer ikke for alvor ind under huden på karaktererne.

MUTAGEN burde have været et svulmende dystopisk epos af Stephen King'ske proportioner - en motherfucker af en bog på mindst 500 sider. Så skru gerne op for ambitionsniveauet næste gang. Wilmann er et kæmpe talent, men det ville være kanon, hvis han virkelig gik amok.

Læs i øvrigt mere om forfatteren på hans hjemmeside. MUTAGEN er venligst stillet til rådighed af forlaget Valeta.

2 kommentarer:

  1. Fed anmeldelse! Alt for sjældent man hører, at værkerne skal være større og længere. Der er dog én god ting ved de det lille sidetal i 'Mutagen' - så er der gode chancer for, jeg får den læst.

    SvarSlet
  2. Helt enig i at Mutagen er velskrevet. Synes dog ikke at de 200 sider er for lidt - universet bliver fint skildret - et zombieapokalypse behøver ikke så megen forklaring. Og de 3 korte historier gør det til en ensemble-historie, så mon ikke der bliver bygget videre på universet, og der dermed er 500 sider Mutagen om et par år...

    SvarSlet