onsdag den 30. marts 2011

For SAWtan da! Sikke noget bras

Jill Tuck, Jigsaws ekskone, har informationer om Hoffman - kriminalbetjenten, der forsøger at holde liv i den dæmoniske fælde-konstruktørs makabre arbejde. Hun henvender til Matt Gibson, der arbejder for politiets Interne Affærer-afdeling. Jill Tucks betingelse er selvfølgelig fuld sikkerhed og beskyttelse - men kan man beskytte sig mod Hoffman? Imens har Jigsaw-overleveren Bobby Dagen travlt med en karriere som selvhjælps-coach for andre, der har klaret en tur i de modbydelige fælder. Men Bobby har en hemmelighed og han vil snart lære på den hårde måde, at Jigsaw og hans disciple ser alt.
Nu har vi for længst vænnet os til, at manuskripterne i SAW-filmene er lige så forvirrende som et laserlysshow i et spejlkabinet. Men i seriens syvende kapital er det tydeligt, at historien er kringlet udelukkende for at være kringlet. For fjerde gang i træk er det Patrick Melton og Marcus Dunstan, der har udtænkt plottet, og det virker som om, at de ikke har mere at fortælle.
Og det er helt umuligt at overraske os ved at tage livet af karakterer, der har været med i serien længe. Til gengæld er det træls, at de mest irriterende karakterer åbenbart er meget svære at få slået ihjel. Desuden virker det desperat at hive dr. Lawrence Gordon fra den første film op af hatten som et gådefuldt element i handlingen, men skribenterne har formentlig ikke evnet at finde på noget bedre. Og selv om han er stendød, er dette nok den SAW-film, hvor man ser mindst til Jigsaw. Tobin Bells rolle er ikke meget mere end en cameo.

Filmen er lavet i 3-d til biograferne, så fælderne er selvfølgelig større og vildere end nogensinde. At det så virker stadig mere urealistisk, at de er bygget af en gal mand og hans få hjælpere, er ikke noget, der bekymrer filmskaberne. Det skal bare være stort! Netop den enorme størrelse har den effekt, at fælderne ikke virker udpræget skræmmende - og da filmen mærkeligt nok ikke er særlig blodig eller ulækker, ender det med, at man sidder og keder sig lidt.
Efter sigende er dette den sidste film i serien, men det er der vist ingen i horror-miljøet, der tror på - og slutningen er så åben, at de sagtens kan lave flere. Men det vil bestemt være en fordel, hvis de venter nogle år, så de gode ideer til en sequel kan få lov til at spire. Men mon ikke det ender med en billig direkte-til-dvd-fortsættelse? Hmm...

SAW 3D markedsføres som SAW: THE FINAL CHAPTER på den normale dvd-udgave. Kun Blu-ray-udgaven indeholder en 3-d-version. Ekstramaterialet på dvd'en fra Scanbox er sparsomt.

SAW 3D (SAW: THE FINAL CHAPTER), USA-Canada, 2010. Instruktion: Kevin Greutert. Medvirkende: Tobin Bell, Costas Mandylor, Betsy Russell, Cary Elwes, Sean Patrick Flanery. Musik: Charlie Clouser.

4 kommentarer:

 1. Hej Søren. Det er klart at man kan læse sig frem til at du har set den på DVD, for havde du set den i biografen og eller på Blu-Ray 3D, så havde du nok set noget lidt andet, for filmen levere i Gore og det lige præcis det som Jigsaw ikke gjorde, Hoffmann slår ihjel for at slå ihjel, Jigsaw gav folk et valg, ergo har Jigsaw ikke slået nogen ihjel, som sådan.
  Ja slutningen giver nogen en idé om at der kommer en efterfølger, men det tror jeg ikke på, en værdig slutning på en værdi filmserie, især i 3D, hvor effekterne virkelig kommer til sin ret! :o)

  Nick B

  SvarSlet
 2. Ja, jeg så den på dvd. Jeg vil på ingen måde afvise, at den formentlig - rent splatter-mæssigt - har været mere imponerende i biffen. Men det ændrer ikke noget ved, at manuskriptet er en jammerdal.

  SvarSlet
 3. Altså, det er jo ingen hemmelighed at de sidste par Saw film er lavet for at vise hvor kreativ man kan blive med fælderne. Så den sidste i bio og den leverede sgu på gore og blodig masse. Ja tak! Jeg har skam for længst set bort fra "historien" i filmene, så jeg var godt underholdt med 3D effekterne

  SvarSlet
 4. Jeg mener nu, at manuskriptet i 6'eren var virkelig skarpt, så for mig var det meget mere end en "gore"-film.

  SvarSlet