søndag den 3. april 2011

En kvinde ser rødt

Forfatteren Jennifer Hills har lejet en ensomt beliggende hytte for at få ro til at skrive sin næste bog. Hun spørger om vej på en tankstation, hvor de lokale børster forsøger at intimidere hende. Et par dage senere får hun besøg af en af dem - den lettere retarderede Matthew, der skal reparere hendes toilet. Samme aften kommer hele flokken forbi hytten - de har besluttet sig for, at Matthew skal have noget sex - og det er Jennifer, der skal lægge krop til. Nu begynder et timelangt mareridt for den unge kvinde.
Meir Zarchis DAY OF THE WOMAN eller I SPIT ON YOUR GRAVE fra 1978 er en af genrens mest kontroversielle og omdiskuterede film. Den blev forbudt i flere lande - bl.a. fordi censur-myndighederne mente, at filmen glorificerede vold mod kvinder. Og den berømte kritiker Roger Ebert gav filmen nul stjerner og kaldte den for "a vile bag of garbage". I SPIT ON YOUR GRAVE har dog mange fans og der er unægtelig en særlig aura omkring en horrorfilm, som man stadig ikke kan købe i en ucensureret udgave i England. Så barsk er den...
Sidste år kom så Steven R. Monroes remake-udgave, der bl.a. har Meir Zarchi med som en af producenterne. Selve plottet er stort set det samme, men man kan godt mærke, at filmen er lavet i en tid, hvor publikum er vant til at håndtere lidt af hvert. Alligevel formår den nye I SPIT ON YOUR GRAVE at bevæge sig ind på så makabre og depraverede områder, at man helt taber pusten. Det er ganske enkelt en fremragende film - et brutalt spark i mellemgulvet og en oplevelse af de helt store. Underligt nok er Steven R. Monroe kendt for bl.a. at lave billige dyregysere til TV, men han kan så sandelig også levere banebrydende horror, der udfordrer og provokerer publikum.
Nu kunne man være lidt kæphøj og beskrive I SPIT ON YOUR GRAVE som en våd feministisk drøm - den handler trods alt om et voldtægtsoffer, der tager den ultimative hævn. Men sandheden er nok en del mere kompleks. Voldtægten er nemlig ikke det eneste overgreb i filmen. De barske gutter, der gerne vil give den mentalt tilbagestående Matthew en god oplevelse, tvinger ham til at gennemføre akten, selv om han i første omgang ikke har lyst. Dermed bliver det en film om magt på alle planer. Ud over at mændene dominerer Jennifer Hills og koster rundt med den stakkels Matthew, så foregår der også en magtkamp mændene imellem - især i dagene efter voldtægten, hvor de for alt i verden skal have dækket deres spor. Og til sidst går Jennifer så ind og viser, at det er hende, der bestemmer.
Nu kunne man være lidt kæphøj og beskrive I SPIT ON YOUR GRAVE som en våd feministisk drøm - den handler trods alt om et voldtægtsoffer, der tager den ultimative hævn
Nu har jeg set mange grumme film, og selv om I SPIT ON YOUR GRAVE ikke hører til de allerværste, så er der alligevel scener i den, der når uanede højder i ubehagelighed. Det kan ikke undre, at også denne film kun kan fås i en barberet version på det engelske marked. Jeg har derfor købt den amerikanske region 1-udgave - den er komplet. En skandinavisk dvd- og Blu-ray-udgave er planlagt til midten af juni - den vil formentlig også være uklippet.
Holdet af skuespillere er forholdsvis ukendte. Blandt mændene er det især Jeff Branson, der virkelig brænder igennem som et arrogant møgsvin. Og så må man tage hatten af for de mandlige skuespillere for at lægge krop til de bizarre afstraffelser - det har nok ikke været helt rart. Det er dog Sarah Butler, der har haft det sværeste job på settet - ikke mindst under de lange og meget ydmygende voldtægtsscener. Det fremgår af ekstramaterialet, at de involverede har vidst, hvor vanskeligt det er at spille sådanne scener og alle har været meget opmærksomme på at passe på hinanden.

Uanset om man kan lide den gamle udgave af I SPIT ON YOUR GRAVE eller ej, så er det værd at bruge tid på den nye version. Den er et af de bedste remakes, jeg har set længe - og i det hele taget en mesterlig film.

I SPIT ON YOUR GRAVE, USA, 2010. Instruktion: Steven R. Monroe. Medvirkende: Sarah Butler, Jeff Branson, Andrew Howard, Daniel Franzese, Chad Lindberg. Musik: Corey Allen Jackson.

4 kommentarer:

 1. Enig!
  Et af de bedste horror remakes, selvom det måske ikke siger så forfærdelig meget. THE LAST HOUSE ON THE LEFT-remaket er også på denne liste.

  SvarSlet
 2. Jeg er helt enig mht. den nye THE LAST HOUSE ON THE LEFT - det er også en fremragende film.

  SvarSlet
 3. Jeg skal vist have investeret i både den nye og den gamle. Fandt 'Last House on the Left' filmene for et års tid siden, og er også meget imponeret over dem begge to.

  SvarSlet
 4. Den gamle I SPIT ON YOUR GRAVE er ude på dansk dvd i en ganske hæderlig udgave til fornuftige penge.

  SvarSlet