søndag den 1. maj 2011

SCREAM 4 er en rigtig hyggelig film, men det er ikke meningen med en gyser

Sidney Prescott vender tilbage til Woodsboro for at promovere sin nye bog, der markerer, at hun har genopfundet sig selv efter de forfærdelige oplevelser, hun har været igennem. Men aftenen før er to skolepiger blevet myrdet i byen og Sidney bliver stemplet som en af de mistænkte af sherif Dewey Riley. Sheriffens kone, den før så barske reporter Gale Weathers Riley, ser det som en mulighed for at få et comeback, men det viser sig hurtigt, at morderen - endnu en person i Ghostface-kostume - hele tiden er et skridt foran.

Wes Craven holder klassefest for de gamle elever i den nye SCREAM 4 - eller i hvert fald de elever, der har overlevet de tre første kapitler. Kevin Williamson og Ehren Kruger har leveret manuskriptet, Marco Beltrami sørger endnu en gang for dynamisk og pulserende musik og Neve Campbell, Courteney Cox og David Arquette er tilbage i deres gamle roller. Hertil kommer en håndfuld nye navne, hvor den mest kendte nok er Hayden Panettiere fra den fremragende TV-serie HEROES.
Så alt skulle være kørt i stilling til en stensikkert hit, der både kan fornøje de gamle fans og lokke en masse nye til. Og det er da hyggeligt at se de gamle ansigter igen og herligt at have Ghostface tilbage for fuld styrke. Problemet er bare, at filmen ikke er uhyggelig. Nu er det ikke alene chokeffekterne, der gør en film uhyggelig, men SCREAM 4 formåede på ingen måde at få mig til at hoppe i biografsædet af forskrækkelse - det er altså lidt sølle.

De mange referencer til gyserfilm har været seriens varemærke, og de fortsætter selvfølgelig i 4'eren. Allerede i åbningsscenerne bliver tingene vendt på hovedet flere gange med film inde i film og brok over torturporno-genren. Og vores karakterer ved rigtig meget om gyserfilm og reglerne i dem - og er derfor über-kvalificerede ud i kunsten at afkode hvilke regler Ghostface-morderen arbejder efter denne gang. "Modern audiences get savvy to the rules of the original. So, the reverse has become the new standard", som en af de unge siger undervejs.
Selvfølgelig foregår filmen også i en verden med Facebook, Twitter, iPhones, applikationer, webcams og videoblogs. Dette bruges mere eller mindre kreativt undervejs - heldigvis uden at tage overhånd. Samtidig refereres der hele tiden til STAB-gyserne, der i SCREAM-seriens univers er de film, der er baseret på journalisten Gale Weathers' bog om Woodsboro-mordene. Ja, det er kringlet, og der er ikke noget at sige til, at Gale selv undervejs siger noget i retning af "How much more meta can you get".
Man kunne selvfølgelig frygte, at Wes Craven havde gjort denne film til SCARY MOVIE 5 i stedet for SCREAM 4 (selv om han er tæt på ved at caste den jammerlige Anthony Anderson), men tonen er trods alt forholdsvis seriøs. Vi har dog set det hele før og der er for mange variationer over ting, der er sket i de tre første film. Klimaks er dog ganske intenst, men samlet set er dette kun en hæderlig film, der kan ses for hyggens skyld. Uhygge er der som sagt intet af.

SCREAM 4, USA, 2011. Instruktion: Wes Craven. Medvirkende: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette, Emma Roberts, Hayden Panettiere. Musik: Marco Beltrami.

4 kommentarer:

 1. Dejligt at hører at det ikke kun mig som gik ud af biffen med med den smag i munden.
  Mine venner var helt op at ringe.
  AK AK

  SvarSlet
 2. er skam også helt enig.....
  er wes craven`s tid ved at være forbi?????
  den sidste var jo heller ik noget at råbe hurrar for

  SvarSlet
 3. synes den er ok men synes der skulle være nogen chok scener

  SvarSlet
 4. Der er helt klart for få chokscener i SCREAM 4.

  SvarSlet