søndag den 15. januar 2012

De 10 bedste gysere: Varulvefilm

Når fuldmånens iskolde lys skinner ned gennem træerne, skal man holde sig indendørs. For ude i skoven kan man risikere at støde på varulven - dette blodtørstige og nådesløse bæst, der gennem århundreder har været fortalt om i myterne og folkloren. Også i filmens verden har varulven hærget og publikum er igen og igen blevet skræmt og forbløffet, når almindelige mennesker ved hjælp af fantasifuld makeup og speciel effects er blevet forvandlet til frådende vilddyr. Her er min personlige varulvefilm-Top 10.
10 WOLF (1994)
Forlagsredaktøren Will Randall bliver bidt af en ulv og kommer i løbet af de efterfølgende dage i kontakt med sine dyriske sider; alt imens han kæmper for at beholde sit job. Hele Hollywood-maskineriet er kørt i stilling i denne mærkværdige Mike Nichols-film, der ikke kan blive enig med sig selv om den er en gyser eller en banal kærlighedshistorie. Bizar og underholdende er WOLF i hvert fald. Nu kan det virke som en lidt nem løsning at hyre Jack Nicholson til hovedrollen, men han er bare helt fantastisk - især i scenerne, hvor han løber sammenkrøbet gennem byens gader. De forholdsvis diskrete makeup-effekter er lavet af Rick Baker og filmens afsluttende slagsmål er forrygende. Ennio Morricones skrækkelige supermarkeds-musik burde dog have været droppet.
9 SILVER BULLET (1985)
Der er noget helt galt i den lille by Tarker's Mills, hvor en galning myrder løs i fuldmånens skær. Sheriffen kan intet stille op, men måske er den handicappede teenager Marty på sporet af bæstet. Jeg har ikke altid været glad for Stephen King-filmen SILVER BULLET, men den vinder ved gensyn. Det er herligt at se Gary Busey for fuld skrue som alkoholiseret onkel og Corey Haim er ikke helt så irriterende som den rolle, han spiller. Vi får en masse skæve personligheder i den lille by og selv om varulve-kostumet og effekterne er på det jævne, så er det en fornøjelig B-film. Musikken af Jay Chattaway giver stemningen et voldsomt løft.
8 THE COMPANY OF WOLVES (1984)
Neil Jordan og Angela Carters varulvefilm foregår i den unge pige Rosaleens drømme - og det er en labyrint af eventyr og fortællinger med bl.a. den klassiske historie om Rødhætte som et af omdrejningspunkterne. Filmen er indspillet i et studie og scenografien er kunstig som i en gammel billedbog - men det fungerer optimalt; netop fordi, det er lavet sådan med vilje. Det er til at leve med, at THE COMPANY OF WOLVES er prætentiøs som ind i helvede, for det er sjældent at man får serveret så mange varianter af en varulvehistorie i den samme film - og de gode effekter trækker også op i den samlede bedømmelse.
7 BAD MOON (1996)
Fotografen Ted undslipper med nød og næppe et angreb fra et ukendt væsen, da han er i Nepal med sin kæreste. Hun overlever ikke. Ted vælger nu at slikke sine sår hjemme hos søsteren Janet, hendes søn Brett og deres hund Thor. Men fuldmånen bringer en frygtelig forvandling med sig. Eric Reds BAD MOON (efter en roman af Wayne Smith) er en pudsig størrelse. Der er lidt Lassie vs. Varulven over projektet, men det gør ikke så meget, for historien er engagerende og anderledes. Så selv om det lidt distraherende, at det er DENNIS THE MENACE-skuespilleren Mason Gamle, der spiller drengen, er BAD MOON en go' lille B-film. Varulve-designet er ret cool. Daniel Lichts musik er også i den gode ende af skalaen.
6 GINGER SNAPS (2000)
De to teenage-søstre Ginger og Brigitte er fascineret af døden og tager makabre fotos af hinanden i gruopvækkende scenerier. Men da Ginger bliver bidt af det bæst, der har hærget området, forandrer alting sig. Nu får de to piger for alvor døden ind på livet. Instruktøren John Fawcett og manuskriptforfatteren Karen Waltons GINGER SNAPS er en varulvefilm, der foregår i et psykotronisk Twin Peaks-land. Historien er bare så syret, men man suges ind i det bizarre univers - ikke mindst takket være hovedrolleindehaverne Emily Perkins og Katharine Isabelles fantastiske præstationer. Varulve-effekterne er måske ikke det store sus, men det betyder ikke så meget - GINGER SNAPS er bare et hit.
5 DOG SOLDIERS (2002)
En gruppe soldater på en rutine-øvelse i det skotske højland møder en trussel ulig noget andet, de nogensinde har set før. Selv de specialstyrker, der også render rundt i området, bliver flænset i stumper og stykker. Neil Marshalls hårdtpumpede varulve-action-gyser kan minde lidt om ALIENS, men er krydret med bunker af kulsort humor og fladpandede macho-replikker. Varulvene har et særpræget, men meget effektivt, design, og filmen gør meget ud af bare at fortælle sin historie i stedet for at svælge i overvældende effekter. En herlig B-film - og den udmærker sig i øvrigt ved at have scener med en soldat, der render rundt med indvoldene dinglende efter sig.
4 THE WOLF MAN (1941)
Meget vil se anderledes ud i skrækfilmens verden, hvis det ikke var for Curt Siodmak og hans manuskript til THE WOLF MAN. Her introducerer han nemlig flere af de myter, vi i dag tager for givet, når det gælder varulve - f.eks. at man kun kan dræbe dem med sølv. Det var også ham, der skrev linjerne 'Even a man who is pure at heart, and says his prayers by night, may become a wolf when the wolfbane blooms and the autumn moon is bright'. Lon Chaney Jr. er måske lidt skvattet i rollen som Larry Talbot, men det er fantastisk at se varulven i Jack P. Pierces flotte makeup. I det hele taget er THE WOLF MAN en af de bedste af de klassiske gysere fra 30'erne og 40'erne.
3 THE CURSE OF THE WEREWOLF (1961)
Den eneste varulvegyser fra det legendariske Hammer-selskab er en af de bedste af slagsen - en helt unik og fascinerende produktion. Filmen har et nærmest episk præg, fordi historien strækker sig over flere generationer og foregår på mange forskellige locations. Oliver Reed er intens i hovedrollen som den unge mand, der er født med varulvens forbandelse - og den imponerende makeup af Roy Ashton giver filmen et ekstra løft. Men vi snakker topklasse hele vejen rundt: Terence Fisher i instruktørstolen, manuskript af Anthony Hinds (efter en roman af Guy Endore) og musik af Benjamin Frankel. En herlig horror-oplevelse og en gave til alle varulve-fans.
2 THE HOWLING (1981)
TV-journalisten Karen White har så mange traumer efter sin jagt på seriemorderen Eddie Quist, at hun sammen med sin mand tager på kurophold i et center ved kysten, hvor det viser sig at vrimle med varulve. Joe Dantes klassiske THE HOWLING er løst baseret på en roman af Gary Brandner, men det er i høj grad hans eget projekt. Der er masser af referencer til andre ulve- og varulve-historier og han har selvfølgelig valgt en stribe skuespillere, der passer perfekt til en B-film i verdensklasse som denne. Højdepunktet er den flotte forvandlingsscene - skabt af en ung Rob Bottin, der dog ikke overgår sin mentor Rick Bakers kreationer. Læg også mærke til Pino Donaggios meget varierede musik.
1 AN AMERICAN WEREWOLF IN LONDON (1981)
To unge amerikanere angribes under en ferie i England af en varulv ude på heden. Den ene af dem overlever og må selv gennemleve de rædsler, som fuldmånen bringer med sig - alt imens han hjemsøges af sin dræbte ven. John Landis har blandet en perfekt cocktail af ægte horror og kulsort humor i denne fænomenale film. David Naughton, Jenny Agutter og Griffin Dunne er perfekte i de tre hovedroller og så kan man heller ikke have noget imod en film med Brian Glover og Rik Mayall på rollelisten. Det er dog Rick Bakers storslåede forvandlingsscene, der render med al opmærksomheden. Komponisten Elmer Bernstein får ikke meget plads på lydsporet, men musikken er virkelig god - de samme er de velvalgte pop- og rocksange. Eneste minus er den noget kluntede slutning.

14 kommentarer:

 1. God liste, Søren - men jeg kunne godt se remaket af The Wolf Man på listen fremfor eksempelvis Bad Moon, som jeg synes at der er lidt små mislykket.. men i alt en rimelig liste og jeg er 100 % enig i top-3...

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er mange gode ting i den nye THE WOLFMAN, men jeg har indtil videre kun set den en enkelt gang, så jeg regner den ikke blandt mine favoritter. Måske kommer det en dag.

   Slet
 2. En rigtig god og brugbar liste, selvom den nye "The Wolfman" havde fortjent at være med.

  SvarSlet
 3. Takker. Som sagt, så kunne THE WOLFMAN have været en oplagt mulighed, og det bliver under alle omstændigheder en film, jeg kommer til at vende tilbage til flere gange.

  SvarSlet
 4. ...cool at se, der bliver smidt noget kærlighed efter den nye 'The Wolfman' - den blev sgu unødvendigt slagtet. Anyways - en spændende top 10 og lækker læsning, takker :)

  SvarSlet
 5. Sjov liste :-) Det er svært at finde 10 gode varulvefilm, jeg synes dog nok at WOLFEN, som ligger på min tredjeplads burde have været på listen. Og med fare for at blive - bidt af - så har jeg aldrig brudt mig voldsomt om An American.... Pga for meget humor og drømmescener - synes det er synd for resten af filmen fungere så perfekt og stemningsfuldt...

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu er det lidt en spoiler, men jeg oplever ikke WOLFEN som en varulvefilm; men det er rigtig fed film!

   Slet
 6. Fedt at de nævner Ginger Snaps - det havde jeg ikke forventet, for jeg kender kun én anden der kender til de film (der er vist en 3-4 stykker). Den første af dem er ellers ganske underholdende, selvom den på ingen måde er skræmmende.
  Og så er Katherine Isabelle både overbevisende og smuk i rollen som Ginger :D

  -Thilde

  SvarSlet
 7. GINGER SNAPS er vildt cool. Jeg har ikke set de to andre film i serien endnu.

  SvarSlet
 8. Hm...Hvad med en liste over de 10 bedste zombiefilm?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har jeg bestemt planer om at lave en dag, men der er lige nogle film, jeg skal have genset.

   Slet
 9. Doktor Zimbas Negerdanserindekonefredag, 28 juni, 2013

  Jeg sad tilfældigvis og så Brian Trenchard-Smiths' VOYAGE OF TERROR fra 1998 i går, og hvem dukkede op andre end Katherine Isabelle. Filmen var ganske glimrende og er udsendt på dansk VHS som "Døden ombord".

  SvarSlet
 10. Dansk varulve film på vej når dyret vågner

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu ser det åbenbart ud som om, at NÅR DYRET VÅGNER kommer til at hedde NÅR DYRENE DRØMMER - om det så er en film, der kan udfordre filmene på denne liste i kvalitet vil tiden vise.

   Slet