tirsdag den 3. januar 2012

FINAL DESTINATION 5 er det vildeste dødstrip

Så er den gal igen. Endnu en flok unge mennesker undslipper Dødens iskolde greb, men vi ved alle, at man ikke kan snyde manden med leen. Denne gang er det en gruppe medarbejdere fra en papirfabrik, der er på vej med bus til nogle dages teambuilding. Undervejs har Sam en vision om, at en hængebro, de skal køre over, vil kollapse og at de alle vil dø på grusom vis. Da han vågner op, får han skabt så meget panik, at otte af medarbejderne forlader bussen - netop som broen begynder at bryde sammen. Men Døden har andre planer med dem, hvilket de også får at vide af den lokale retsmediciner, den mystiske William Bludworth.
Hver eneste dødsscene er så kompleks og vanvittig, at man ikke kan regne ud hvordan de stakkels mennesker vil komme af dage
Når man sætter sig ned for at se en FINAL DESTINATION-film, så ved man godt, at det er the same procedure as every year, James. Et vanvittigt uheld i begyndelsen, der bliver fulgt op af en stribe groteske dødsscener og så måske et forsøg på en overraskende slutning. Men denne gang virker det som om, at alle involverede har gjort en ekstra indsats for at gøre 5'eren til en unik oplevelse - og for pokker, hvor er det godt. FINAL DESTINATION 5 er det vildeste dødstrip og tæt på at være den bedste film i serien.
Det er manuskriptforfatteren Eric Heisserer og instruktøren Steven Quale, der står bag projektet og de leverer varen 100 procent. Ulykken med den kollapsende hængebro sprudler af overskud og filmen taber ikke på noget tidspunkt pusten. Hver eneste dødsscene er så kompleks og vanvittig, at man ikke kan regne ud hvordan de stakkels mennesker vil komme af dage. Alt kan ske og igen og igen bliver vi overrasket. Det er længe siden, jeg har set en så underholdende gyser.
Samtidig er det en vildt makaber film. En del af blodet og indvoldene er selvfølgelig lavet som computer-effekter, men det er til at leve med, fordi scenerne er så opfindsomme. Især er en laser-øjen-operation, der går galt, forrygende i al sin ubehagelighed. Og så er slutningen noget for sig. Den er elegant, overraskende og grum.
Holdet af skuespillere er det sædvanlige mix af handlekraftige unge mænd, irriterende nørder, bimboer og stille piger. Ingen af dem skiller sig for alvor ud, men de går til opgaven med stor energi. Og så er det godt at have Tony Todd tilbage. Musikken af Brian Tyler er o.k., men den er lidt for anonym.

Jeg så FINAL DESTINATION 5 på den engelske dvd fra Warner Home Video. Det eneste ekstramateriale er et ultrakort making of-program, som man endelig ikke skal se først, fordi filmens slutning bliver afsløret. Der er ikke danske undertekster på denne udgave.

FINAL DESTINATION 5, USA, 2011. Instruktion: Steven Quale. Medvirkende: Nicholas D'Agosto, Emma Bell, Miles Fisher, Ellen Wroe, Jacqueline MacInnes Wood. Musik: Brian Tyler.

4 kommentarer:

 1. Ahh ja, Final Destination-serien!?? enten elsker man dem eller også hader man dem vel?? det er en ok serie synes jeg... 1'eren er nok stadigvæk den bedste synes jeg, men jeg vil bestemt give 5'eren her en chance... så vidt jeg kan forstå så udkommer den vist i DK her sidst i januar måned...?

  Og til Tony Todd kan man jo bare sige...: "Candyman??" - han er iøvrigt også god i den glimrende lille horrorfilm, Shadowbuilder med Michael Rooker som handlekraftig præst...

  SvarSlet
 2. Filmen udkommer herhjemme den 31. januar.

  SvarSlet
 3. Den kan allerede ses nu på Yousee's cinema :)

  SvarSlet
 4. Har lige set den på blu Ray fra England med dk tekster. Det er klart det den fedeste af dem ( sammen med nr 1) slutningen er super fed og det er fedt at se at folkene bag stadig har store ambitioner- en virkelig positiv overraskelse

  SvarSlet