onsdag den 8. februar 2012

INSIDIOUS: Tomme tønder buldrer mest

Renai og Josh er lige flyttet ind i et nyt hus med deres tre børn. Sønnen Dalton bryder sig ikke om sit værelse og Renai oplever en del mystiske ting. En dag falder Dalton oppe på loftet og havner i en dyb koma, som lægerne ikke kan forklare. Måneder senere bliver de uhyggelige fænomener i huset så voldsomme, at Renai overtaler Josh til, at de skal flytte. Men det nye hus er også hjemsøgt ... eller er der en anden forklaring?
INSIDIOUS er lavet af SAW-makkerparret Leigh Whannell og James Wan, og er en af de senere års mest succesfulde gyserfilm. Med på listen over producenter finder man Oren Peli, der lavede PARANORMAL ACTIVITY, og der er ingen tvivl om, at simple film om hjemsøgte huse og okkulte fænomener har godt fat i et moderne publikum. INSIDIOUS har dog ikke meget andet end et par effektive chokscener at byde på og er samlet set en ret ligegyldig oplevelse.
I modsætning til f.eks. PARANORMAL ACTIVITY, så er INSIDIOUS ikke i found footage-genren. Man kan ganske vist godt se, at den er lavet for en lille budget, men teknisk set er der ikke meget, man kan sætte fingeren på. De uhyggelige fænomener er dog lidt for primitive, men filmen er godt skruet sammen. Der er dog ikke mange originale ideer i den. Manuskriptet virker som et mix af PARANORMAL ACTIVITY, POLTERGEIST og A NIGHTMARE ON ELM STREET - krydret med inspiration fra et par andre film. Og da de paranormale efterforskere melder sig i handlingen havde jeg en oplevelse af, at jeg så en komedie - ikke en gyser.
Skuespillerne gør det ellers hæderligt - bortset fra en komplet fejlcastet Barbara Hershey - men de kan ikke stille meget op, når historien er så konstrueret, som den er. Finalen er ekstremt overgearet, men hele filmen føles faktisk forceret. Især er lydeffekterne meget overdrevne og helt efter den store bog for skrækfilm-magere. Så 20 minutter inde i filmen har man helt opgivet at leve sig ind ind historien, fordi Leigh Whannell og James Wan ikke lader os synke ned i stemningen. I stedet bombarderes vi med indtryk på samme måde som i makkerparrets DEAD SILENCE. Det er alt andet end elegant og det virker bare ikke. Trist.

Jeg så INSIDIOUS på den danske dvd fra SF Film. Der er ikke noget ekstramateriale.

INSIDIOUS, USA-Canada, 2010. Instruktion: James Wan. Medvirkende: Patrick Wilson, Rose Byrne, Ty Simpkins, Lin Shaye, Leigh Whannell. Musik: Joseph Bishara.

20 kommentarer:

 1. ...well, jeg kan godt følge din argumentation – og nej, originalitet er der ikke meget af. Men jeg blev sgu godt gammeldags skræmt af skidtet og var også ret vild med filmens bombastiske udformning :)

  Desuden også en herligt hårrejsende titelsekvens. Synes desuden den er langt mere vellykket end 'Dead Silence'...

  SvarSlet
 2. Må indrømme at den film stinker

  SvarSlet
 3. Jeg syntes at det er en fremragende og dybt underholdende horror-film. Både humor og gys virker og der er fuld tryk på alle kedler. Så elsker jeg også detaljen at dæmonen i 'Insidious' ligner ryg-dæmonen fra Lamberto Bava's 'Dèmoni' fra 1985. Er helt enig med Bjarke.

  SvarSlet
 4. Ja, jeg var også ganske godt underholdt... Men det er jo smag og behag...

  SvarSlet
 5. Jeg har bestilt denne film på Amazon, og glæder mig til at se den... selvom den har fået en blandet modtagelse...

  Synes iøvrigt også at bugtaler-gyseren "Dead Silence" var lidt for fjollet til at man kunne tage den seriøs...

  SvarSlet
 6. Jeg er helt enig, så den i biffen og synes den var virkelig spændende, men da ghostbusterne kom ind røg hele spændingen og den blev for sjov. Fordi de VAR sjove kanon replikker, men det passede bare ikke ind. Så det tog lidt tid før man med ihærdighed var fanget igen, og så var jeg ikke vild med slutningen. Trods alt vil jeg dog give den 3 ud af 6 hatte....

  SvarSlet
 7. @Thomas K, Du vil give den tre *HATTE*. o_O Okay, men hvor mange tror du lige, Hr. Michelsen ville gi' den? LOL.

  SvarSlet
 8. ..."og jeg vil give denne film tre splatter-hatte"... ;-)

  SvarSlet
 9. Måske vil Hr. Michaelsen være glad for en fransk dubbet version af filmen? :D

  SvarSlet
 10. Ja og i sort/hvid med halvdelen af replikkerne fjernet ;-) jeg var sjældent enig med ham, men nød altid stemningen i hans udsendelser... Bogart var det bedste filmmagasin!

  SvarSlet
 11. Jeg har fået den på film og har set den 4-5 gange og bliver skræmt hver eneste gang!

  SvarSlet
 12. Mht. Ole Michelsen, så brød jeg mig dengang ikke ret meget om hans programmer. Han rakkede fa'me altid ned på genrefilm og stort set alle de film, jeg kunne lide. Men jeg sad for nyligt og genså nogle af programmerne (på gamle vakkelvorne videobånd optaget i longplay!) og nu synes jeg Bogart var ganske glimrende. Han kunne ikke lide gyserfilm (eller ret mange amerikanske film for den sags skyld), men han havde et glimt i øjet og han KUNNE sin filmhistorie. Og kald mig bare gammeldags, men han kunne tale ordentligt dansk. Ikke noget "Den er lissom lækker fordi at..." som i et vist nyt program på DR K.
  :/

  SvarSlet
 13. Jeg holdt nu også meget af BOGART, upåagtet at film i den fantastiske genre ofte fik tæsk ... men det er mange år siden, at jeg fast har set filmprogrammer. Synes lidt at genren er blevet overhalet af andre kilder - og når man end ikke gider have en vært, der er inde i stoffet, så er det spild af voksne menneskers tid at se programmet.

  SvarSlet
 14. Jeg savner virkelig Bogart, især når jeg zapper forbi nyere filmprogrammer. Mikkel Munch-Fals gjorde det okay, de to idioter bagefter var til at græde over, og det helt nye filmprogram med hende med stirre-øjnene er decideret grusomt. Jeg mødte engang Ole Michelsen i en butik, jeg arbejdede i, og en kollega og jeg spurgte, om det var okay at stille filmspørgsmål. Det var han helt med på (flink fyr) og svarede til spørgsmålet om hans yndlingsfilm i nyere tid det lidt overraskende: Titanic! Han havde også lige været inde at se Renny Harlins hajfilm (kan ikke huske hvad den hedder), og den var han også helt oppe at ringe over, hvilket også kom lidt bag på mig.

  SvarSlet
 15. Jeg syntes Insidious var fremragende ! Jeg kan ærlig talt ikke huske sidst en film skræmte mig i den grad.

  Og ja - den er cheesy og over the top. Men den tager sig ikke for seriøst, og det hele føles som en vild og berussende spøgelses tog tur. Elskede hvert et øjeblik.

  SvarSlet
 16. Nu har jeg endelig fået set Insidious, og synes at den var ok, der var da nogle elementer af uhygge, men der var mange referencer til andre film i horrorgenren, deriblandt Poltergeist, Amityville Horror, The Entity og sågar Nightmare on Elm Street... det var sgu hyggeligt nok, men jeg synes også at det var ligefør den blev for useriøs et øjeblik med spøgelsesjægerne, der kom på besøg... men alt i alt, så var jeg da rimelig underholdt...

  SvarSlet
 17. Nu siger rygterne, at spøgelsesjægerne vender tilbage i 2'eren. "Who you gonna call? Insidious!!!".

  SvarSlet
 18. Yrks...! det var godtnok ikke en god nyhed.. måske skulle man...? nåh ja se Ghostbusters, ha ha...

  SvarSlet
 19. Jeg har lige bestilt den fra Amazon.co.uk Marketplace til en flad halvtredser på Blu-ray. Den har fået meget blandede anmeldelser rundt omkring, men nu ville jeg se filmen ved selvsyn. Det kan jo være, at man bliver positivt overrasket. Man er vel horrorfan :-)

  SvarSlet
 20. Jeg så den også sidste år og var bestemt mere glad for den, end Søren var:
  http://enlejemordersertilbage.blogspot.dk/2012/09/insidious-usa-2010.html

  SvarSlet