onsdag den 7. marts 2012

Den dag Djævelen steg ind i en elevator

Prøv lige et øjeblik at tænke over hvor mange film, du har set, der indledes med en flyvetur hen over en amerikanske storby. Det er nok blevet til nogle stykker gennem årene. DEVIL er endnu en af disse film, men den vender bogstavelig talt indledningen på hovedet og det virker ekstremt foruroligende. Så er tonen ligesom slået an i denne djævelske historie.
Mens den plagede kriminalbetjent Bowden fra Philadelphia er i gang med at efterforske et selvmord, stiger fem personer ind i en elevator i et højhus. Elevatoren sætter sig fast på en af etagerne, hvilket i første omgang gør dem lidt nervøse og irriterede. Men da lyset går ud, bliver en af dem - en kvinde - tilsyneladende bidt på ryggen. Sikkerhedsvagten Ramirez kan følge med via elevatorens kamera og han er overbevist om, at det er Djævelens værk - at en af de fem i elevatoren er den onde selv. Det forsøger han nu desperat at overbevise den skeptiske Bowden om - alt imens personerne i elevatoren begynder at dø en for en.

DEVIL er den første film i en trilogi kaldet THE NIGHT CHRONICLES og er baseret på en historie af M. Night Shyamalan, som også har produceret. Manuskriptet er skrevet af Brian Nelson, mens John Erick Dowdle har instrueret (med sin bror Drew Dowdle på sidelinjen). Selv om filmen er blevet markedsført som et M. Night Shyamalan-projekt, så fornemmer man også de andres bidrag - og resultatet er særdeles vellykket (faktisk næsten lige så godt som dengang Shyamalan selv kunne finde ud af at lave film).
Vi har ganske vist at gøre med en historie, der er en slags udvidet episode fra THE TWILIGHT ZONE, og der er selvfølgelig et overraskende twist til sidst, som de færreste nok kan gætte på forhånd. Så hvis man kan leve med, at filmen har et lidt kunstigt og konstrueret præg, så er det en god oplevelse at se DEVIL. Jeg var i hvert fald rasende godt underholdt. Den ekstra lille krølle på halen til allersidst kunne jeg godt have undværet, men den er en logisk konsekvens af den historie, der er gået forud.

Den korte spilletid på bare fem kvarter er med til at holde tempoet i top, og det er herligt at se en film helt uden superstjerner, men bare med solide og dygtige skuespillere. De flotte billeder af Tak Fujimoto er en fornøjelse og musikken af Fernando Velázquez er i verdensklasse. Jeg så filmen på den danske dvd, der er krydret med en smule ligegyldigt ekstramateriale.

DEVIL, USA, 2010. Instruktion: John Erick Dowdle. Medvirkende: Chris Messina, Logan Marshall-Green, Jenny O'Hara, Bojana Novakovic, Bokeem Woodbine. Musik: Fernando Velázquez.

11 kommentarer:

 1. ...cool at du fik en bedre oplevelse ud af filmen end mig - og endnu en god anmeldelse :) Jeg er dog enig i, at de indledende skud af byen er skræmmende og sætter en god tone for filmen.

  Konceptet synes jeg for så vidt også er spændende nok, men desværre blev jeg bare ikke grebet af karaktererne eller for den sags skyld skræmt. Jo, tempoet er bestemt tjept og scoret effektivt, men jeg mistede hurtigt interessen for historien og gætterierne på hvem 'the bad guy' var.

  Der skabes dog øjeblikke af fin klaustrofobi, men for mig endte filmen som en noget slatten omgang...

  SvarSlet
 2. Jeg blev heller ikke helt fanget af den, må jeg sige. Jeg er ellers stor fan af Shyamalan (selvom min begejstring, som så mange andres, er dalet film for film) og idéen er vildt fed og kinky. Men den er bare lidt for fin og børnevenlig, tror jeg. Den skulle turde at blive noget mere i det klaustrofobiske rum, lidt som i 'Buried'.
  Men altså, den har gjort sig berettiget til sin eksistens alene takket være dens plakater. Det omvendte kors og V'et i titlen, som bliver til en rød pil ned er intet mindre end genialt!

  SvarSlet
 3. Gav DEVIL et spin i maskinen i går baseret på Sørens anbefaling her på siden. Selvom der selvfølgelig ikke er tale om den helt store banebrydende og angstprovokerende djævelskab, så fungerede det fint som en slags ambitiøs TV-underholdning. Ok skuespil og velafstemt production design og foto gjorde sit til at det gled ned. Mere skal filmen ikke piskes op til. Men det ku' nu have været forbandet interessant at se, hvad M. Night selv ku' have fået ud af materialet. Han er næppe i en position, hvor han kan vælge og vrage i eventyr-skuffen længere. Så vil DEVIL vise sig at være et potentielt forpasset come-back for manden? Det kan vel være, at DEVILs virkelige ondskab skal findes i det tankestrejf!

  SvarSlet
 4. Personligt er jeg meget begejstret for DEVIL, jeg var rigtig godt underholdt i samtlige 5 kvarter. Jeg er vild med opbygningen af filmen, hele stemningen, cinematografien, og udviklingen i historien. Den er godt nok ikke sindsygt uhyggelig, men den er sindsygt spændende. Det skal så også siges at jeg hører til det absolutte mindretal der generelt godt kan lide alle film fra manden med det svært udtalelige navn. Jeg holder rigtig meget af stemning - den stemning der specielt hersker i film som, THE HAPPENING (Ja jeg skrev THE HAPPENING, en film som kun jeg kan li :-) ), DEVIL og VANISHING ON 7TH STREET - sidstnævnte er godt nok ikke en M. Night, men det kunne den lige så godt have været.

  SvarSlet
 5. @ Thomas K.: haha, du er ikke alene om at kunne lide 'The Happening', synes også selv den var ganske fin - herlig bizar stemning og fjollet dommedagshalløj :)

  - er også vild med stemningen i 'Vanishing on 7th Street', men den kommer sgu desværre for mig at se aldrig rigtigt op i gear og forbliver ufarlig. Er ellers generelt begejstret for Brad Andersons film :)

  SvarSlet
 6. @Bjarke - ;-) godt jeg ikke er helt alene! Enig i at VANISHING lover mere end den holder. Synes dog det er meget skægt at USA igen igen bruger historien om CROATOAN (Roanoke Kolonien der forsvandt sporløst i år 1587-1590) som baggrund. Det samme mysterium bruges også i Stephen King's 'STORM OF THE CENTURY' - og der er referencer til den i den fede film MINDHUNTERS samt et afsnit af Supernaturals. Der står lidt mere om det her... http://en.wikipedia.org/wiki/Roanoke_Island

  SvarSlet
 7. En fantastsik film! Et prageksempel på en film med en enkel idé, der er eksekveret næsten perfekt!

  SvarSlet
 8. Jeg fik set den her i dag efter at den havde stået på hylden et stykke tid. Den var ret effektiv og virkede som et forlænget Twilight Zone-afsnit til tider. Åbningssekvensen med flyveturen over byen var virkelig fremragende, ledsaget af den ildevarslende musik.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den indledning er bare så fantastisk!

   Slet
 9. Nu ser det da endelig ud til der snart sker noget med 2' del, der indtil videre har titlen REINCARNATE og 3' del blir som jeg forstår det en slags Unbreakable 2. http://www.mnightfans.com/whats-the-status-of-the-night-chronicles-reincarnate/#sthash.vb4uAQS9.dpbs

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder spændende - ikke mindst med REINCARNATE. UNBREAKABLE var en fin film, men her føler jeg ikke personligt det store behov for at se en 2'er.

   Slet