tirsdag den 6. marts 2012

En helt almindelig og bindegal familie

Den polske pige Lena arbejder i lufthavnen, hvor hun møder kollegaen Birdie og dennes mærkværdige bror Elbie. Da Lena misser den sidste bus, bliver hun overtalt af Birdie til at tage med hende og Elbie hjem - de bor nemlig hos deres mor og far lige i nærheden. Lena siger modstræbende ja. Da hun når med hjem i huset, bliver hun slået ned og bedøvet - og da hun vågner op igen er det midt i sit livs mareridt.

MUM & DAD er historien om en kernefamilie, der holder sammen og passer på hinanden. Ja, man skal selvfølgelig lige sørge for, at farmand ikke bliver sur. Og så længe mor har rigeligt med små legekammerater, så er alt godt. Men børnene skal vide, at de bare har at følge reglerne. Ellers kan mor og far godt finde på at adoptere nogle andre børn. Ingen kan jo høre skrigene, når man bor i nærheden af en lufthavn og der er jo hele tiden noget beton, der skal lægges foran huset. Sådan har det været i årevis, og det er det, som den stakkels Lena skal lære.
Filmen er skrevet og instrueret af Steven Sheil og produceret af Lisa Trnovski for et budget på under 100.000 engelske pund. Den er lavet af Film London i deres såkaldte Microwave-program, hvor filmskabere får et ekstra skub til at få skabt produktioner i spillefilmslængde. At BBC Films er med på sidelinjen siger lidt om, at man gerne vil tiltrække dygtige folk. Og det er bestemt en god lille film, som Steven Sheil har lavet. Grum er den så også.
Ved første øjekast er dette bare endnu et indslag i den løst definerede tortur-horror-genre, men filmen handler endnu mere om det psykologiske magtspil i en dysfunktionel familie. Perry Benson er helt fantastisk som den dominerende far, der virker som et stort barn, men som i virkeligheden er et frådende monster, der helst brænder sine frustrationer af med alskens værktøj i hænderne og et hjælpeløst offer på gulvet. Endnu mere spændende er Dido Miles som den kærlige mor, der dog kun kan opretholde kærligheden, hvis hun kan få lov til at tortere sine "børn".

Det er ikke rart at kigge på, men MUM & DAD er fascinerende på sin egen bizarre måde. Perfekt er den ikke, og det bliver en smule kluntet til sidst, hvor det familiære mareridt når et klimaks under en anstrengt juleaften. Scenen virker overdrevet og lidt ude af sync med resten af historien. Men MUM & DAD er bestemt værd at se - især hvis man er parat til at overgive sig til en skæv og anderledes fortælling. Filmen er ude på dvd fra Another World Entertainment.

MUM & DAD, England, 2008. Instruktion: Steven Sheil. Medvirkende: Perry Benson, Dido Miles, Olga Fedori, Ainsley Howard, Toby Alexander.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar