mandag den 1. oktober 2012

Den blodige brud svinger motorsaven

Det er Clara og Koldos store dag. De skal giftes og venner og familie tropper op for at fejre dem. Koldos fætter Adrián filmer det hele og han opmuntres af den professionelle bryllupsfotograf Atun. Alt går som planlagt, selv om Clara før ceremonien ikke nåede at fortælle Koldo, at de skal være forældre.

Adriáns onkel er dog ikke helt frisk, fordi han er blevet bidt af en hund. Først kaster han op udenfor - senere sidder han og svajer på en balkon, mens de dansede bryllupsgæster ser til. Alt ender i kaos, da onklen falder ned fra balkonen og efterfølgende kaster sig frådende over gæsterne. Han er blevet smittet med et eller andet ... og det er dødsensfarligt. I forvirringen bliver Clara og Koldo væk fra hinanden.

Med [REC] og [REC] 2 skabte de to spanske instruktører Jaume Balagueró og Paco Plaza noget af det mest uhyggelige og nerveflænsende, der set i europæisk horror i mange år. Amerikanerne hoppede med på vognen med remaket QUARANTINE og den halvtamme sequel QUARANTINE 2: TERMINAL, men nu er de spanske horror-mestre tilbage - eller i hvert fald den ene halvdel af den dynamiske duo.
Balagueró og Plaza har nemlig besluttet, at de hver for sig står for de to næste kapitler i serien. Paco Plaza er den første på banen med [REC] 3: GÉNESIS, der i sin tid blev omtalt som en prequel, men i virkeligheden foregår den parallelt med handlingen i de to første film; bare på en anden location. Og det er ikke den eneste overraskelse: Vi har nemlig at gøre med et kulsort horror-komediedrama, der ikke er bange for at låne lidt inspiration fra THE EVIL DEAD - krydret med en snert af MONTY PYTHON AND THE HOLY GRAIL.
Det er modigt af Paco Plaza at gå i en anden retning end det, som de trofaste fans forventer
I det omfattende ekstramateriale på den engelske dvd fortæller Paco Plaza, at han stræbte efter at lave en anderledes film i stedet for bare at opfylde folks forventninger til endnu en sequel. Derfor er tonen lettere i [REC] 3: GÉNESIS og der er blevet plads til mere skæg og ballade. Oveni dette leger Plaza også med filmens format. Der lægges ganske vist ud med masser af point of view-skud fra videokameraer og mobiltelefoner, men i en afgørende scene vendes alt på hovedet og pludselig er vi midt i en gyser, der er filmet på traditionel vis og det endda med et soundtrack og det hele.

Alt dette er meget overrumplende og man må sige, at det er modigt af Paco Plaza at gå i en anden retning end det, som de trofaste fans forventer. Heldigvis er han en dygtig filmkunstner, og [REC] 3: GÉNESIS er underholdende affære, der byder på et godt mix af gys og grin. Desværre er den også mere ordinær end de to første i serien, og Plazas forsøg på at gå nye veje har ledt ham ind på nogle, hvor vi har været mange gange før. Samlet bedømmelse: [REC] 3: GÉNESIS er værd at se, men den er ikke fantastisk. Og så er det trods alt ikke hver dag, at man ser en film, hvor en blodig brud svinger en motorsav.

Som nævnt er der masser af ekstramateriale på den engelske dvd fra Entertainment One. Først og fremmest får man en næsten to timer lang dokumentar, der - uden på noget tidspunkt at blive kedelig - fortæller om skabelsen af filmen. Dertil kommer lidt slettede scener samt nogle bloopers.

[REC] 3: GÉNESIS, Spanien, 2012. Instruktion: Paco Plaza. Medvirkende: Leticia Dolera, Diego Martín, Javier Botet, Àlex Monner, Claire Baschet. Musik: Mikel Salas.

5 kommentarer:

 1. Meget enig i den anmeldelse Søren. Så den i Cinemateket i går og den er ikke i nærheden af fx den første ( som jo også er en ægte horrorperle). Fint nok at lave de genreskift undervejs i filmen - men når det ikke bliver gjort konsekvent så sidder man med en følelse af at den er ujævn. Men god underholdning og jeg var slet ikke klar over at man vitterligt kunne flække et menneske midt over på langs - så ved man da det...

  SvarSlet
 2. Jeg havde egentlig tænkt mig at springe [rec]3 over, men nu tror jeg alligevel den skal købes hjem til samlingen!

  SvarSlet
 3. [Rec]3 er en ganske underholdende film. Jeg morede mig ihvertfald.. og tempoet er højt, ligesom de andre [Rec]-film, men som der bliver skrevet, så skiller den sig også lidt ud... jeg springer med på vognen og karakteriserer den som bestemt værd at se!

  SvarSlet
 4. ...har lige set den under Blodig Weekend - og ja, den er sgu både herligt snasket og holder et godt tempo. Men ja, man kunne godt have skruet lidt ned for komikken i filmens sidste halvdel. Men også en anbefaling fra min side :)

  SvarSlet
 5. Jeg synes det var en super film (så den også under Blodig Weekend)... Der blev taget god tid til at lære bryllupsgæsterne at kende (de centrale figurer ihvertfald), og det gjorde at jeg egentlig blev lidt trist da nogen af personerne døde... Det er alligevel sjældent jeg oplever det, så hatten af for det...

  Jeg synes dog det var pænt uklart hvad det var for et sted festen blev holdt... På et tidspunkt søger nogen af personerne tilflugt i en kirke, og pludselig kan de høre en person snakke ganske tydeligt, tilsyneladende fra et kontrolrum et helt andet sted - hvordan hang DET lige sammen??? (Jeg er lidt vag i beskrivelsen her for ikke at spoile noget, men Jer der har set den ved hvad jeg snakker om...)

  Men uklarheden om lokationen til trods så var jeg bestemt rigtig godt underholdt... Glæder mig til Balaguerós film...

  SvarSlet