tirsdag den 6. november 2012

Abraham Lincolns vilde vampyrjagt

Jeg kan ikke huske en eneste historietime, hvor vi fik at vide, at den berømte amerikanske præsident Abraham Lincoln levede et hemmeligt dobbeltliv, hvor han i nattens mulm og mørke bekæmpede vampyrer med en sølvbelagt økse. Men det kan man altså blive vidne til i ABRAHAM LINCOLN: VAMPIRE HUNTER, hvor Abraham som dreng oplever, hvordan hans mor dør efter et natligt møde med den modbydelige plantageejer Jack Barts. Som ung mand forsøger Abraham at hævne sig, men forgæves. Han reddes af den mystiske Henry Sturges, der træner ham op som vampyrjæger. Og Ahraham får at vide, at blodsugerne er overalt i den nye verden.

Nu kan man læse mange anmeldelser, der betegner en film som "ujævn", men den beskrivelse passer perfekt til ABRAHAM LINCOLN: VAMPIRE HUNTER. Det er en forfærdelig rodebunke, der indeholder et kulørt mix af både fantastiske og elendige scener. Filmen er baseret på en roman af Seth Grahame-Smith, der også har skrevet manuskriptet, og i ekstramaterialet på den engelske dvd fra 20th Century Fox Home Entertainment indrømmer han, at de faktisk havde glemt at skrive en skurk ind i historien. Ups! Så det måtte han lige have flettet ind en uges tid, før filmen skulle pitches for filmselskabet.

Man får en fornemmelse af, at det har hastet med at få lavet denne film - eller måske har de tænkt, at det betyder ikke så meget, at de sjusker lidt, for det er jo bare ren skæg og ballade. Og på den konto leverer ABRAHAM LINCOLN: VAMPIRE HUNTER varen. Der er knald på, og det er herligt med de mange slagsmål mod de modbydelige vampyrer. Her kan man se, at instruktøren Timur Bekmambetov kan noget med billeder og klipning. Desværre disker de op med scener, der burde virke overlegne, men som falder pladask til jorden. Et eksempel på dette er en vampyr-jagt midt i en flok galopperende heste. Til gengæld er det actionfyldte klimaks i et tog i absolut verdensklasse.

Sådan kunne man blive ved. ABRAHAM LINCOLN: VAMPIRE HUNTER er ganske enkelt en frustrerende oplevelse, men det er meget sjovt at kigge på den. Holdet af skuespillere - med Benjamin Walker i titelrollen - gør det godt, og jeg var også imponeret over musikken af Henry Jackman (til gengæld er det alt andet end elegant, at rulleteksterne indledes med et nummer af Linkin Park - dem kan jeg godt li', men det virker bare ikke her).

Er danske undertekster et krav, så skal man ikke købe den engelske dvd, men sjovt nok er der både svenske, norske og finske undertekster på. Der er en ca. 15 minutter lang "making of"-dokumentar, men ellers gemmer det øvrige ekstramateriale sig på Blu-ray-versionen.

ABRAHAM LINCOLN: VAMPIRE HUNTER, USA, 2012. Instruktion: Timur Bekmambetov. Medvirkende: Benjamin Walker, Dominic Cooper, Anthony Mackie, Mary Elizabeth Winstead, Rufus Sewell. Musik: Henry Jackman.

6 kommentarer:

 1. synes den var ganske underholdene...
  og bare den afsluttende sekvens med toget...wooow
  men ellers enig med din anmeldese

  SvarSlet
 2. Alligevel imponerende at der er to svenske undertekster på DVD'en !


  Ja ja jeg ved godt... :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja ja, jeg ved det godt... Der skulle selvfølgelig have stået finske!

   ...og på den anden side har jeg alligevel ret: Kommentarlydsporet med manuskriptforfatteren Seth Grahame-Smith er også tekstet ... så der er faktisk to svenske undertekster på dvd'en.

   Slet
 3. Jeg var heller ikke gennemført begejstret for denne film. Sjov tanke, men den hæver sig aldrig over et middelmådig niveau.

  Jeg synes at instruktørens andre film WANTED og også NIGHT WATCH er væsentlig mere vellykket.

  SvarSlet
 4. Den danske dvd og Blu-ray udkommer i øvrigt den 11. december.

  SvarSlet
 5. Øv jeg havde egentlig glædet mig til denne film, i håb om det var noget i samme stil som BUBBA HO-TEP (som den jo minder lidt om, hvis man læser filmens synopsis)! Nå, bedre held næste gang - køber nok filmen alligevel engang når den er endt i udsalgskasserne!

  SvarSlet