mandag den 5. november 2012

Fagbøger om horror på dansk

Mathias Clasens nye fagbog MONSTRE er lidt af et sjældent væsen hos de danske boghandlere. Jeg kender i hvert fald ikke til voldsomme mængder af fagbøger om horror på dansk. Her er det, jeg selv har stående:
  • Palle Schmidt: SKRÆK OG GYS I FILMEN - EN KAVALKADE I TEKST OG BILLEDER, Chr. Erichsens Forlag, 1972.
  • Rikke Schubart: I LYST OG DØD – FRA FRANKENSTEIN TIL SPLATTERFILM, Borgen 1993.
  • Rikke Schubart: VERDENS 25 BEDSTE GYSERFILM, Rosinante, 2001.
  • Nicolas Barbano: BOGEN OM FRANKENSTEIN, Tellerup, 1993.
  • Mathias Clasen: MONSTRE, Aarhus Universitetsforlag. 2012.
Så skulle der ellers være:
  • Mathias Clasen: HOMO TIMIDUS: OM GYS OG GRU – MED FOKUS PÅ DANSKE HORRORFORFATTERE, Tellerup 2004.
  • Thomas Winther: INDEX TIL GYSERANTOLOGIER – EN HORRORBIBLIOGRAFI,  Science Fiction Cirklen 2007.
Gyldendal udgav på et tidspunkt en serie kaldet MYSTERIET OM..., der handlede om en række mystiske fænomener så som varulve, hekse og den afskyelige snemand. Dem regner jeg mere som bøger à la den omfattende MYSTIKKENS VERDEN-serie, som Lademann udgav på et tidspunkt.

Der findes selvfølgelig artikler om horror rundt omkring, men nu ville jeg lige fokusere på bøgerne. Kan du foreslå andre, der burde have været med på listen?

Her er de titler, der løbende foreslås af læserne, samt hvad jeg ellers lige måtte finde undervejs. Meld gerne ind, hvis der for lidt horror eller for lidt fagbog over de titler, der kommer med her. Når det gælder bøger om forfattere, skal det bemærkes, at de ofte også skriver i andre genrer end horror:
  • Ebbe Krogh og Finn Lykke Schmidt: GYS, SPLAT OG FREUD, Dansklærerforeningen, 1994. Skulle være en novelle-antologi med en introduktion til horror.
  • Ebbe Krogh og Finn Lykke Schmidt: HØJT HÅR – GYSET – ANGSTEN OG LYSTEN, Dansklærerforeningen, 2008. I stil med GYS, SPLAT OG FREUD.
  • Morten B. Christensen og Kristian Kristiansen: BOGEN OM STEPHEN KING, Ultima, 1994. Skulle indeholde en gennemgang af filmatiseringerne.
  • Jakob Stegelmann: TRUSLEN FRA DET UKENDTE, Forum, 2002.
  • Bo Green Jensen: JACKS DRENGE, Bibliomanen, 1995. Med artikler om Bram Stoker, Coppolas DRACULA, Branaghs FRANKENSTEIN samt Stephen King og Dean Koontz.
  • Anne Jerslev: KULTFILM & FILMKULTUR, Amanda, 1993. Med et kapitel om George A. Romeros zombier.
  • Lars Munk Sørensen: SATANISME, Gyldendal, 1996. Indeholder et kapitel om gotisk skrækromantik.
  • Dan Turèll: ALVERDENS VAMPYRER, Borgen, 1978.
  • Matias Clasen: DRAGER, DAMER OG DÆMONER - EN GUIDE TIL DENNIS JÜRGENSENS UNIVERS, Tellerup, 2002.
  • Jonna Wennerstrøm Nielsen: GYSETS MESTRE - DEN TIDLIGE GOTISKE ROMAN I ENGELSK LITTERATUR OG DENS EFTERFØLGERE: "SENSATIONSROMANEN" OG DETEKTIVHISTORIEN, Books On Demand, 2010.
  • Niels Frid-Nielsen, Niels og Ole Lindboe (red.): MEDIEEKSPLOSIONEN, Gyldendal, 1992. Indeholder et kapitel om filmmonstre skrevet af Nicolas Barbano.
  • Niels Dalsgaard (red.): PÅ FANTASIENS VINGER: OM FANTASTISK LITTERATUR FOR BØRN OG UNGe, Høst & Søn, 2002. Skulle indeholde flere kapitler om horror. 
  • Niels Dalsgaard: GUIDE TIL FANTASTISK LITTERATUR: SCIENCE FICTION, FANTASY- OG HORRORLITTERATURENS HVEM ER DE? HVAD SKREV DE? Fremad, 2000.
  • Anne Jerslev: DET ER BARE FILM: UNGES VIDEOFÆLLESSKABER OG VOLD PÅ FILM, Gyldendal, 1999.
  • John Vornholt: MUMIER FRA HELE VERDEN, Tellerup, 1991. Indeholder kapitlet "Mumier på film", udvidet og bearbejdet af Nicolas Barbano.

14 kommentarer:

  1. "Bogen om Stephen King" har en fyldig gennemgang af filmatiseringerne af hans historier.

    Morten

    SvarSlet
  2. Og så er der jo også Krogh & Schmidts "Gys, splat og Freud". Desuden har Anne Jerslev et helt kapitel om Romero og zombier i "Kultfilm & Filmkultur".

    Morten

    SvarSlet
  3. OG Bibliomanens samling "Jacks drenge" har artikler om både Dracula og Frankenstein.

    Morten

    SvarSlet
  4. Fandt sandelig også lige Jakob Stegelmanns fremragende "Truslen fra det ukendte" på hylden.

    Morten

    SvarSlet
  5. For fuldstændighedens skyld kan man tilføje Lars Munk Sørensens "Satanisme" (Gyldendal, 2006) til listen, fordi den indeholder et kapitel om gotisk skrækromantik m.m. Som sagt: for fuldstændighedens skyld :-)

    SvarSlet
  6. Dan Turèll: Alverdens vampyrer (Borgen, 1978)

    Omtalt her (og jeg har den også stående): http://horrorsiden.dk/b%C3%B8ger/alverdens-vampyrer/

    SvarSlet
  7. Antologien "Medieeksplosionen" (Gyldendal, 1992) indeholder et kapitel af undertegnede om filmmonstre, "En ny verden af guder og monstre".


    SvarSlet
  8. Niels Dalgaard har også redigeret en god antologi, "På fantasiens vinger: Om fantastisk litteratur for børn og unge" (Høst & Søn, 2002), hvori der er flere kapitler om horror. Så er der Anne Jerslevs bog "Det er bare film: Unges videofællesskaber og vold på film" (Gyldendal, 1999). Dalgaards "Guide til fantastisk litteratur" (Fremad, 2000) er også god og har en glimrende introduktion til horror.

    SvarSlet
  9. John Vornholts bog "Mumier fra hele verden" (Tellerup, 1991), indeholder kapitlet "Mumier på film", udvidet og bearbejdet af undertegnede.

    SvarSlet
  10. En kommende Erwin Neutzsky-Wulff horrorfilm-bog, der angiveligt kun vil kunne erhverves via forudbestilling: http://enwforlag.dk/artikler/bestil-nu-or-be-forever-lost/

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er fint nok at få den med i denne tråd. Jeg vidste godt, at den var på vej, men har prioriteret ikke at skrive et indlæg om den.

      Slet
  11. Hvis jeg har forstået det rigtigt, gennemgår ENW også nogle af sine egne BOGværker under titlen HORROR AND SCIENCE FICTION IN THE CINEMA BEFORE 1980 ... der kan erhverves til den nette sum af femhundrede kroner. Oh, well.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg springer over og sparer de penge.

      Slet
  12. Janus Vinther:
    "Lav gyserfilm med special effects" [bog + dvd]
    GeGe Forlag, 2011

    SvarSlet