mandag den 19. november 2012

I am Dracula and I welcome you to my house...

I aftes genså jeg Hammers første Dracula-film fra 1958 med Christopher Lee i titelrollen og Peter Cushing som vampyrjægeren Van Helsing. Terence Fisher instruerede dette horror-mesterværk, der i USA fik titlen HORROR OF DRACULA for at den ikke skulle blive forvekslet med Universal-udgaven fra 1931 med Bela Lugosi. Jimmy Sangsters dynamiske manuskript tager sig mange friheder i forhold til Bram Stokers roman uden at gøre vold på den, og derfor er det absolut en film, man skal se, hvis man holder af gode vampyr-historier. Der er knald på fra start til slut og finalen er helt forrygende.

Jeg har filmen på den amerikanske region 1-dvd fra Warner, og det er en flot udgave, som jeg er meget glad for. Men det frister selvfølgelig, at en endnu flottere version er på vej. For nogle år siden så jeg i Cinemateket det print, som British Film Institute har fået lavet, og det var en imponerende oplevelse.

Det er også det materiale, der vil indgå i den kommende Blu-ray- og dvd-udgivelse, der udkommer i England den 18. marts næste år fra Icon Entertainment og Lionsgate. Hertil kommer de sjældne og næsten legendariske klip fra den mere eksplicitte japanske udgave, som nu er blevet gravet frem fra arkiverne. Hvad udgivelsen vil indeholde af ekstramateriale, er endnu ikke afsløret, men mon ikke de har noget spændende på vej? Wow, det bliver stort!

7 kommentarer:

 1. Har ikke set filmen siden den engang blev vist på TV først i 1990erne (var det svensk TV der viste nogle Hammer film dengang, for det var højst sandsynligt ikke DR eller TV2??), så jeg glæder mig til et gensyn!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tvivler på, om den har været vist på dansk TV, men jeg kan tage fejl. Selv så jeg den formentlig første gang på tysk TV (i maj 1976, hvis man kan stole på de datoer, man kan finde på nettet).

   Slet
 2. HORROR OF DRACULA er en formidabel oplevelse.. er virkelig en film som fortjener klassiker-prædikatet. Christopher Lee og Peter Cushing er begge fremragende i deres roller... der er ikke længe siden at jeg også så THE CURSE OF FRANKENSTEIN og det er også en virkelig god oplevelse..
  HAMMER har lavet mange klassikere, og det er sgu cool at de udkommer på blu-ray nu... nu skal man bare have finanserne til det...

  SvarSlet
 3. HORROR OF DRACULA har godt nok ikke været vist på landsdækkende TV i Danmark, men TV3 har dog vist den flere gange, første gang for snart mange år siden. Jeg var selv en af dem, der fik den optaget på video, og følte mig rigtig meget heldig, eftersom den dengang ikke kunne fås på PAL VHS (og dvd-mediet fandtes kun i DARK ANGEL).

  SvarSlet
 4. Jeg skaffede den i 1980'erne på vhs, optaget fra engelsk tv, men blev meget glad for senere at få en vhs-kopi optaget fra TV3, som viste en mere blodig version (hvor Van Helsing hamrer stagen i Lucy med tre hammerslag og et blodigt nærbillede).

  SvarSlet
 5. Det var så nok på TV3 jeg så den, men har som nævnt ikke set den siden, så det bliver interessant at gense den! Dengang først i 1990erne var det nemlig kun de blodigste film der duede, så DRACULA forlod hurtigt samlingen igen... men siden er man jo blevet ældre, og ser tingene lidt anderledes!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes, at det er meget vigtigt også at se gamle gysere ... især fordi så mange nyere film er lavet af folk, der er vokset op med bl.a. Universal og Hammer, og det er det, der har fået dem til at få lyst til at instruere.

   Slet