tirsdag den 13. november 2012

Svensk horror-forhandler knækket af bank-censur

Den svenske online-forhandler skräckfilmsbutiken.se og det tilhørende dvd-label Dark Entertainment er blevet udsat for forbuds-Sverige af den mest modbydelige og frastødende art. De svenske banker vil ganske enkelt ikke tillade, at man kan betale med internationale betalingskort via webshoppen, fordi Skräckfilmsbutiken ernærer sig ved en "olämplig kulturform".

Ejeren Roland Hånell er blevet sortlistet af flere banker og nu giver han op. Lageret af film er på udsalg, og fremover vil han især sælge T-shirts og samlerobjekter. Også den erotiske butik Justin och Juliett i Malmø har haft bøvl med de svenske banker og endte med i stedet at få en løsning med en dansk bank.

Bankernes forklaring er, at de styres af det regelsæt som f.eks. Visa og MasterCard benytter sig af, og disse foretagender mener åbenbart ikke, at det er i orden at købe skræk, splatter, exploitation og erotiske film med deres kort. Så bankerne skyder bare skylden på nogle andre og forhindrer selvstændige virksomheder i at drive forretning. Men det er censur af værste skuffe og affæren har da også vakt opsigt i Sverige, bl.a. på denne Facebook-side.

Et uhyggeligt aspekt ved sagen er, at de tydeligvis går efter den lille mand. Titlerne fra Dark Entertainment kan f.eks. uden problemer købes fra online-forhandlere som Ginza, Discshop og andre. Skrækfans har mange muligheder på nettet, hvorfra vi kan indkøbe bloddryppende underholdning, men det hjælper bare ikke Roland Hånell og Skräckfilmsbutiken - også selv om han rent faktisk sælger varer, der er tilladt i Sverige. Skræmmende, må man sige... Kilde: Sveriges Radio

16 kommentarer:

 1. Grotesk, skræmmende og desværre næppe en enlig svale. Sammen med censur på fx Facebook og iPad tegner der sig et uhyggeligt billede af amerikanske kæmpefirmaers voksende kulturelle dominans, ivrigt hjulpet af ryggeløse lakajer såsom i dette tilfælde svenske bankfolk.

  SvarSlet
 2. Censur på iPad?!!! Hvad bliver dog ikke det næste?

  Tommy

  SvarSlet
 3. Fy for den lede! Sverige er ikke længere demokratisk.

  SvarSlet
 4. Jeg synes også, det er noget lort, men jeg undrer mig over, hvorfor ejeren af butikken ikke valgt at flytte sine konti over i en udenlandsk bank som fx Danske Bank, som også har afdelinger i Sverige.

  SvarSlet
 5. Nicolas, "ryggesløse" er vist ordet du ønskede at benytte. Den danske sprog kan være en svær en.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej igen, Anonymicus Pedanticus. Man genkender dig både på det pedantiske sind, den feje anonymitet og de manglende kommaer. Samt at du igen løber med en halv vind, idet "Ordbog over det danske sprog" medtager "ryggeløse" som ordspil i betydningen "uden ryg", hvilket var præcis, hvad jeg mente.

   Slet
 6. Jeg vil ikke blande mig i en debat om korrekt sprogbrug, men i et forum som dette er anonymitet vel ikke lig med fejhed?

  Jimmy Thøgersen

  SvarSlet
 7. Næh, ikke hvis der er tale om almindelige indlæg, men her lader der til at være tale om, at den samme anonyme person gentagende gange udelukkende er ude efter Barbanos sprogbrug, og så kan udtrykket velsagtens retfærdiggøres.

  Hvis den ukendte skribent har et personligt problem med Barbano, burde han tage det op med denne privat isf. at bruge en skrækfilmsblog til det.

  SvarSlet
 8. Nu tillader jeg anonyme kommentarer her på bloggen, men hvis disse bruges til ondsindede personangreb eller andet, der overtræder almindelig netiquette, så ryger de selvfølgelig ud. Vores anonyme "ven" er lige på grænsen.

  I øvrigt er det ganske enkelt bare at kommentere med sit navn. Man vælger bare "navn/webadresse" i stedet for "anonym".

  SvarSlet
 9. Hvad værre er, så er sådanne usaglige (for ikke at sige billige) kommentarer jo i bund og grund ret kedelige, og bidrager ikke med noget brugbart!
  Ydermere er det ogsp med til at spolere den ellers så hyggelige stemning her på siden!

  SvarSlet
 10. Jeg støtter op om en hyggelig og god blog, hvor der er plads til alle, også selvom de gemmer sig i anonymitetens skær... men der skal ikke være ondsindede angreb på hinanden... det er der ingen der har brug for...

  SvarSlet
 11. Hva med om alle os brugere benyter dårligt Dansk og savefejl med vilje fremovver, så vores anonyme ven(inde?) riktig kan føle sig ovenpå???

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvorvidt du og resten af brugerne her skriver på perfekt dansk eller ej, er vist ligegyldigt for den anonyme. Det drejer sig udelukkende om at angribe Hr. Barbano.

   mvh
   Frits Remarr

   Slet
 12. ...og så siger vi tak for i aften og lukker debatten her.

  SvarSlet