torsdag den 15. november 2012

THE HUMAN CENTIPEDE (FIRST SEQUNCE): Klam, syg og lidt cool

To amerikanske piger på rundtur i Europa får alt andet end en drømmeferie, da deres lejebil punkterer ude i en skov og de bliver nødt til at søge hjælp i et hus i området. Her bor den pensionerede kirurg Josef Heiter, der i sin tid var specialist i at adskille siamesiske tvillinger. Nu har han kun sine egne projekter at gå op i, og her kommer pigerne ind i billedet. Dr. Heiter drømmer nemlig om at skabe et menneskeligt tusindben ved at sy tre mennesker sammen - mund til anus i en kæde, så de kommer til at dele fordøjelsessystem.

Synes du, at det lyder sygt? Jamen, det er det også, og det er ikke så underligt, at THE HUMAN CENTIPEDE (FIRST SEQUENCE) har vakt opsigt rundt om i verden. Selv på skrækfilm-festivaler skulle den have fået flere blandt publikum til at være lige ved at kaste op. Nu er den hollandske manuskriptforfatter og instruktør Tom Six vild med skæve, klamme og provokerende genrefilm, og derfor kan man sige, at THE HUMAN CENTIPEDE er et meget kalkuleret produkt, men det er et ganske vellykket et af slagsen.

Jeg vil ikke gå så langt som at kalde THE HUMAN CENTIPEDE en god film, men meget i den fungerer fremragende. Dieter Laser er et fund som den arrogante og temperamentsfulde læge, der hader hele verden og som en anden dr. Mengele udfører bizarre eksperimenter på mennesker. Der er lidt nazilæge i David Cronenberg-land over hele konceptet. Dr. Heiters magtsyge skildres knivskarpt og det er i mange af scenerne, hvor han ydmyger sine "patienter", at THE HUMAN CENTIPEDE er mest skræmmende. De tre andre hovedrolle-indehavere Ashley C. Williams, Ashlynn Yennie og Akihiro Kitamura præsterer mere på det jævne, men ingen af dem falder igennem.

Det tekniske niveau i filmen er tårnhøjt, men det er ikke et splatter-orgie fra start til slut. Selve operationen, hvor det menneskelige tusindben skabes, er skildret forholdsvis afdæmpet, og er ikke nær så kvalmende som scenen, hvor dr. Heiter forklarer hvad det er, han har tænkt sig at gøre. Manuskriptet er lidt kluntet, hvor nogle scener trækkes i langdrag, og det ville også have pyntet med et stærkere klimaks. Men alt i alt synes jeg, at THE HUMAN CENTIPEDE (FIRST SEQUENCE) er en interessant og tankevækkende genreoplevelse. Den ligner i hvert fald ikke noget, jeg har set før. At jeg så ikke lige har lyst til at se den igen de første par måneder, er en anden snak.

Filmen er ude på dvd i Danmark fra G2 Pictures, hvor man også får 2'eren med ved samme lejlighed. Ekstramaterialet består af et kort, og lidt kaotisk, bag kameraet-program, et hurtigt interview med instruktøren Tom Six samt et komplet overflødigt kig på, hvordan de klamme lydeffekter er blevet til.

THE HUMAN CENTIPEDE (FIRST SEQUENCE), Holland, 2009. Instruktion: Tom Six. Medvirkende: Dieter Laser, Ashley C. Williams, Ashlynn Yennie, Akihiro Kitamura, Andreas Leupold. Musik: Patrick Savage, Holeg Spies.

1 kommentar:

  1. Den første HUMAN CENTIPEDE er vældig underholdende og en smule klam... nummer 2 er til gengæld væmmelig og frastødende... det bliver spændende at se hvad 3'eren kommer til at indholde, fordi selvfølgelig har gale Tom Six lovet en 3'er... Hurra!

    SvarSlet