tirsdag den 8. januar 2013

Paranormal aktivitet ... Made in Japan

Haruka Yamano må afbryde sin rejse til USA, fordi hun brækker begge ben i en bilulykke. Hun bliver fragtet hjem til Japan, hvor hendes bror Koichi må tage sig af hende, fordi deres far skal på en længere forretningsrejse. En morgen opdager Haruka, at hendes kørestol har flyttet sig i løbet af natten. Koichi får lov til at sætte et kamera op i søsterens værelse, så de måske kan få en forklaring. Og stille og roligt begynder den paranormale aktivitet at tage til.

Det siger stadig bump i mørket og videokameraerne snurrer lystigt døgnet rundt, selv om vi nu befinder os i Japan. PARANÔMARU AKUTIBITI: DAI-2-SHÔ - TOKYO NIGHT er noget så usædvanligt som et officielt japansk spin-off til Oren Pelis mega-hit PARANORMAL ACTIVITY. 2-tallet i titlen antyder, at der er tale om en sequel, og i dele af historien udvides det univers, som disse film udspiller sig i. Men ellers er der mere tale om et remake, og derfor er det lidt af en underlig oplevelse at se den japanske udgave - især hvis man også har set en eller flere af de amerikanske sequels.

Igen skal vi ud i endeløse scener, hvor personerne diskuterer hvorfor og hvor meget, der skal filmes i deres hjem. Og vi får endnu engang videoklip med en tidskode, der kører, mens personerne ligger i deres senge og sover. Så spoles der lidt for vise, at tiden går, og når så båndet sættes ned i normal hastighed igen, bliver vi vidne til en chok-effekt ... der så ikke er så chokerende, fordi vi regner med, at den kommer.

Derfor er det en småkedelig affære at kigge på PARANORMAL ACTIVITY 2: TOKYO NIGHT, som den hedder internationalt. Den usædvanlige lokalitet hjælper dog lidt, og de to skuespillere gør det hæderligt, selv om de overdriver noget undervejs. Et par gode chok bliver det dog til, og dele af slutningen er ganske creepy, selv om filmen falder helt fra hinanden til sidst.

Det er et plus, at kameraet ikke altid er placeret ideelt, så personernes hoveder f.eks. forsvinder ud af toppen af billedet. På den måde kommer det til at virke mere troværdigt, at det skulle være karaktererne selv, der filmer. At de så ved enhver given lejlighed har kameraet med - også når de er i fare eller skal hjælpe hinanden -  er en brist, som alle film i serien lider af.

PARANORMAL ACTIVITY 2: TOKYO NIGHT er udkommet på leje-dvd her i landet fra SF Film. Man kan være heldig at finde brugte eksemplarer af disse, hvis man vil have den hjem til samlingen. Der er ikke noget ekstramateriale.

PARANÔMARU AKUTIBITI: DAI-2-SHÔ - TOKYO NIGHT, Japan, 2010. Instruktion: Toshikazu Nagae. Medvirkende: Noriko Aoyama, Aoi Nakamura.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar