fredag den 19. april 2013

Når sygdom bliver big business

Syd March arbejder for The Lucas Clinic, hvor man tilbyder et ganske særligt produkt. Her kan folk, der er besat af de kendte, blive smittet med sygdomme, som berømthederne har haft og på den måde komme endnu tættere på dem. Især er verdensstjernen Hannah Geist populær, og man kan mod en klækkelig betaling f.eks. blive podet med en herpes-virus, der er hentet direkte fra kendissens krop. Syd March er en af firmaets bedste sælgere, men i det skjulte smugler han sygdomme ud ved at smitte sig selv for at sælge dem på det sorte marked. Det går selvfølgelig galt en dag, da han for alvor bliver syg.

Når man betrager det hysteri, der er omkring den canadiske popstjerne Justin Bieber, så kan man sagtens forestille sig, at de enorme horder af skrigende fans med glæde ville lade sig smitte med  f.eks. en af Biebers forkølelser, så de kunne få en fornemmelse af, at de var kommet lidt tættere på deres idol. Hvad man så ville få ud af at være lige så snottet som en kendis, er en anden snak, men det er i hvert fald virkeligheden i Brandon Cronenbergs ANTIVIRAL, der foregår i en nær fremtid. Nu er Brandon søn af David Cronenberg,  og han er i den grad gået i sin fars fodspor, når det gælder bizarre koncepter, iskoldt design og en fascination af kroppe i forskellige grader af forfald.

ANTIVIRAL er fortalt i et meget stringent billedsprog, hvor alt, der har med hovedpersonen og The Lucas Clinic at gøre, næsten fremstår som sort-hvid, fordi scenerne indeholder så få farver. Til gengæld er der masser af farver i scenerne med Hannah Geist. Både tematikken og den filmiske stringens har vi også set i nogle af farmand Cronenbergs film, og når man tager disse elementer i betragtning, så fremstår ANTIVIRAL som lidt af en underlig størrelse. Der er så meget i den, der er spændende og fascinerende, men det virker lidt som om, at man har set det hele før. Det er en slags Cronenberg Light.

Caleb Landry Jones er et fund i hovedrollen. Han dominerer billedet på en helt ekstrem måde og tilfører filmen en ganske særlig intens energi. I det hele taget er holdet af skuespillere i topklasse, og filmen er teknisk set imponerende lavet. Den største svaghed er manuskriptet, der vil for meget og kører ud af nogle unødvendige sidespor. Samtidig kunne jeg godt have undværet et par af filmens gadgets, der ligner noget, der var til overs fra Terry Gilliams BRAZIL. Og så er ANTIVIRAL alt for lang.

Men det er en usædvanlig stærk debut fra Brandon Cronenberg, og det skal blive spændende at følge ham fremover - især hvis han formår at frigøre sig lidt mere fra faderens film-univers. ANTIVIRAL er udkommet på dvd i England fra Momentum Pictures. Her bydes bl.a. på nogle små bag kameraet-dokumentarer, der er OK, samt et par slettede scener. Kommentarlydsporet har jeg ikke lyttet til.

ANTIVIRAL, Canada, 2012. Instruktion: Brandon Cronenberg. Medvirkende: Caleb Landry Jones, Sarah Gadon, Douglas Smith, Joe Pingue, Malcolm McDowell. Musik: E.C. Woodley.
 
Bonus-info: ANTIVIRAL bliver udgivet i Danmark den 10. september på dvd og Blu-ray af Another World Entertainment.

2 kommentarer:

  1. Ud over de tematiske og æstetiske sammenfald mellem værkerne af far og søn bør også nævnes brugen af skuespillere, idet Sarah Gadon, der spiller den kvindelige hovedrolle i Brandon Cronenbergs "Antiviral", også har hovedroller i David Cronenbergs "A Dangerous Method" og "Cosmopolis", ligesom Nicholas Campbell, der er en af David Cronenbergs faste aktører gennem mange år, også optræder i "Antiviral".

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg mente nok, at jeg kunne genkende Nicholas Campbell, men jeg har hverken set A DANGEROUS METHOD eller COSMOPOLIS, så Sarah Gadon poppede ikke lige op på lystavlen.

      Slet