mandag den 8. april 2013

THE PACT skræmmer uden at være perfekt

Vi har set utallige film om hjemsøgte huse, frygtelige hemmeligheder og traumatiserede familier. Her er endnu en af slagsen, nemlig Nicholas McCarthys THE PACT. Her følger vi Annie, der mod sin vilje vender hjem til sin mors begravelse, fordi søsteren Nicole indtrængende har bedt hende om det. Men da Annie når frem, er Nicole forsvundet, og kort tid forsvinder også hendes kusine Liz, der har passet Nicoles lille datter. Politiet kan ikke hjælpe, så Nicole må tage andre metoder i brug - især da det for alvor går op for hende, at der er noget overnaturligt i huset.

THE PACT er på mange måder et spændende bekendtskab, men filmen er ikke perfekt. Instruktøren Nicholas McCarthy og fotografen Bridger Nielson er gode til at skabe stemning, og de udnytter deres locations til det yderste. Det giver en meget tæt og nærværende oplevelse. Samtidig undgås de fleste af de billige og trivielle chok-scener, vi alle kender på rygraden, og som for længst er holdt op med at være uhyggelige. THE PACT indeholder skræmmende scener af stor styrke - uden billige tricks.

At THE PACT er så intens og på samme tid så jordnær er virkelig et plus. Samtidig er det modigt, at den handler om mennesker, der egentlig ikke er særlig sympatiske. Caity Lotz spiller rollen som den sammenbidte og stædige Annie, der modstræbende må forsøge at opklare en stadig større mængde af mysterier - og som på samme tid får vendt op og ned på sin verdensbillede. Det gør hun bragende godt. Casper van Dien er som sædvanlig en talende trædukke, mens filmens helt store præstation får vi fra Haley Hudson i rollen som en clairvoyant. Hold da op, hvor er hun bare god!

Desværre er manuskriptet ikke helt oppe at ringe. Nicholas McCarthy vil for meget og han når slet ikke at få samlet alle trådene. Historien falder nærmest bare fra hinanden til sidst, og det er synd, for THE PACT kunne have været en lille moderne horror-klassiker. Det er den så ikke, men samlet set fungerer så meget i den, at den er værd at bruge tid på.

Den engelske dvd fra Entertainment One indeholder tre små "bag kameraet"-programmer, der ikke er meget andet end mennesker, der klapper hinanden på skuldrene og fortæller, at de alle sammen er dygtige og at det var fedt at lave filmen. Mere spændende er den oprindelige kortfilm, THE PACT fra 2011, som spillefilmen er baseret på. Her afsløres det ganske vist, at den heller ikke havde det stærkeste manuskript, men den er ekstremt godt lavet.

THE PACT, USA, 2012. Instruktion: Nicholas McCarthy. Medvirkende: Caity Lotz, Kathleen Rose Perkins, Haley Hudson, Sam Ball, Mark Steger. Musik: Ronen Landa.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar