torsdag den 30. maj 2013

En motorsav uden bid og kraft

En dag får den unge slagtermedarbejder Heather at vide, at hendes bedstemor er død. Nu vidste Heather ikke, at hun havde en bedstemor - og at hun i sin tid blev adopteret. Derfor tager hun med kæresten Ryan og vennerne Nikki og Kenny til Newt, Texas. Undervejs samler de blafferen Darryl op. Fremme i Newt får Heather overrakt nøglen til et kæmpehus sammen med instruktioner om, at hun aldrig må sælge det, og så får hun af advokaten besked på, at hun skal læse et vigtigt brev fra bedstemoderen. Det glemmer hun selvfølgelig og får derfor ikke at vide, at der nede i husets kælder bor en motorsavs-svingende galning ... som hun er i familie med.

TEXAS CHAINSAW skal forestille at være en direkte fortsættelse til Tobe Hoopers horror-klassiker THE TEXAS CHAIN SAW MASSACRE fra 1974. Når man på den måde laver en kobling til en film, der har så mange fans verden over, så skal man godt nok tage sig sammen - især når man i projektet ignorerer Hoopers egen 2'er. At man som Saven-fan har prøvet lidt af hvert med de jammerlige LEATHERFACE: THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE III og TEXAS CHAINSAW MASSACRE: THE NEXT GENERATION samt de to glimrende THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE (2003) og THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE: THE BEGINNING, har selvfølgelig den effekt, at man er lige dele skeptisk og forventningsfuld, når der kommer endnu et kapitel i sagaen.

Desværre er TEXAS CHAINSAW en elendig film, der næppe kommer til at opfylde producenternes profetier om, at den skal følges op af et hav af sequels. Nu er det ikke fordi, at jeg er en sur gammel mand, der synes, at de lavede bedre film i "de gode gamle dage", men TEXAS CHAINSAW er bare en gyser, der fejler på stort set alle punkter. Især manuskriptet er en rodebutik med plot-huller på størrelse med Godzillas fodspor, og hele historien kan udelukkende "hænge sammen", fordi samtlige medvirkende opfører sig som idioter og træffer den ene tåbelige beslutning efter den anden. Det er ganske enkelt noget sjusk.

At man så ikke gider at tage sit publikum alvorligt, viser bare, at folkene bag denne film måske skulle få deres tid til at gå med noget andet. Hvis den originale historie foregår i begyndelsen af 70'erne og denne fortsættelse i vor tid, så skulle hovedpersonen Heather være tæt på de 40 - men i filmen er hun altså i begyndelsen af tyverne. Hold nu op, små venner. Og hvor man i andre skrækfilm ikke kan få forbindelse på sin mobiltelefon i de afgørende øjeblikke, så kan man her opleve, at det ikke er noget problem at sende perfekte livebilleder fra sin iPhone - selv ikke hvis man går ned i en kælder.
Det siger dog lidt om skabelsesprocessen, at de først under optagelserne kom i tanke om, at man måske skulle tage livet af en af karaktererne med en motorsav
At gamle Saven-navne som Gunnar Hansen, Marilyn Burns og John Dugan dukker op sammen med Bill Moseley fra Tobe Hoopers 2'er er meget sympatisk - selv om jeg nu ikke lige havde regnet med, at Sawyer-familien bestod af så mange medlemmer, og at de fleste af dem mere ligner noget fra L'IL ABNER-tegneserien end kannibalistiske galninge. De mange visuelle referencer til den originale film er til dels fint nok, men de tager overhånd og ender med at virke som et desperat forsøg på at få hardcore horror-fans til at holde af denne gyser. Kun i de sidste scener efter det store klimaks begynder filmen at få sit eget liv, men på det tidspunkt er det for sent.

Heather spilles af Alexandra Daddario og hun er et spændende og dynamisk bekendtskab. Dan Yeager lægger krop til Leatherface, og det gør han OK, men manuskriptet forventer ikke det store af ham. Undervejs får vi dog en pænt blodig scene, hvor en person saves midt over, hvilket er et højdepunkt i en ikke specielt makaber film. Det siger dog lidt om skabelsesprocessen, at de først under optagelserne kom i tanke om, at man måske skulle tage livet af en af karaktererne med en motorsav. Så er man altså tyndt ude, når man arbejder på en TEXAS CHAINSAW-film.

Den danske dvd fra Scanbox byder på en imponerende omgang ekstramateriale af solid kvalitet - det er virkelig interessant og varieret. Er man til kommentarlydspor, kan man vælge mellem hele tre forskellige af slagsen, men ellers er der omkring 100 minutter - fordelt på en stribe små programmer, hvor man kommer med bag kameraet. Her kan man f.eks. opleve de originale TEXAS CHAIN SAW-skuespillere gå rundt i den imponerende kulisse, der genskaber huset fra 1974-filmen. Sjovt er det også at se Dan Yeager og Gunnar Hansen sammen, men der er bare så meget at gå på opdagelse i - trist, at selve filmen ikke er bedre.

TEXAS CHAINSAW, USA, 2013. Instruktion: John Luessenhop. Medvirkende: Alexandra Daddario, Dan Yeager, Trey Songz, Scott Eastwood, Tania Raymonde. Musik: John Frizzell.

4 kommentarer:

 1. Æv. Jeg nåede ikke i biffen for at fæste mine øjne på endnu et opus i TEXAS CHAINSAW-serien, men jeg kan så forstå på det hele nu at det ikke gør så meget... jeg havde således glædet mig til filmen udkom på dvd, men jeg vil da lige gøre nogle ekstra tanker med denne advarsel...
  Problemet med vi skrækfilmfans er jo nok at man bliver nødt til at se en masse skidt, før man nogle gange finder noget særlig attraktivt... den mest gennemførte horrorfilm jeg har set i år har dog været Soska-søstrenes AMERICAN MARY...

  Anyway, thanks for the heads up...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også AMERICAN MARY stående på hylden og den glæder jeg mig meget til at se. TEXAS CHAINSAW kan du roligt vente med at købe til den ligger i tilbuds-bunkerne.

   Slet
 2. Jeg fik den set i går og det var som forventet ikke det store sus. Der var nogle ok effekter og åbningssekvensen var ganske vellykket (den virkede dog lidt planket fra "The Devil's Rejects"). Kronologien mellem begivenhederne i starten af filmen og til resten af filmen giver absolut ingen mening: Alexandra Daddario er nok den yngste 40-årige kvinde jeg nogensinde har set.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er i hvert fald ikke en film, jeg skal gense lige med det samme.

   Slet