søndag den 5. maj 2013

THE LORDS OF SALEM er heksekunst uden magi

Heidi arbejder som vært på en lokal radiostation i Salem sammen med kollegerne Herman og Herman. En dag modtager hun en mystisk trææske, der indeholder en vinylplade fra et band, der kalder sig The Lords. Heidi reagerer voldsomt og går nærmest i trance, da hun hører musikken - og det samme gør en del lyttere, da pladen ryger ud i æteren. Her bliver programmets gæst den aften, forfatteren Francis Matthias, nysgerrig efter at opklare hvor de sære toner stammer fra. I de følgende dage falder Heidis verden mere og mere fra hinanden ... og nu er det mærkværdige band bag musikken på vej for at give koncert i Salem.

THE LORDS OF SALEM er heavy metal-musikeren Rob Zombies femte gyserfilm på godt og vel ti år. Denne gang er det så musik, der er omdrejningspunktet, selv om det mere er bizarre rituelle toner og The Velvet Underground-numre end heavy metal, der er i fokus. Samtidig er det visuelt og tematisk nok også den mest ambitiøse af hans film med rødderne solidt plantet i 60'er- og 70'er-horror. Her trækkes både på REPULSION og ROSEMARY'S BABY; krydret med en smule THE SHINING-stemning og masser af Ken Russell-agtig energi.

Det lyder meget godt alt sammen, men desværre er THE LORDS OF SALEM lidt af en skuffelse. Jeg ville gerne kunne li' denne film bedre, end jeg gør, men Rob Zombie har stadig meget at lære som instruktør. Især er det problematisk med hans mani med at befolke sine film med usympatiske personer. Man kan næsten ikke føle noget for nogle af dem, og derfor oplever man på en måde disse fortællinger på afstand, fordi det er så vanskeligt at engagere sig i hans karakterer.

Hovedrollen som Heidi spilles af Rob Zombies kone Sheri Moon Zombie, og hun klarer sådan set opgaven OK, selv om hun er svær at holde af. Hun smider dog tøjet et par gange, hvilket man ikke kan klage over. Blandt de øvrige medvirkende er horror-kendisser som Ken (DAWN OF THE DEAD) Foree, Dee (THE HOWLING) Wallace og Meg (THEY LIVE) Foster, mens f.eks. Michael Berryman, Sid Haig og flere andre dukker op i bittesmå roller.

Der er altså ingen tvivl om, at Rob Zombie elsker horrorfilm, men han slås selv med at få skabt nogle gode nogle af slagsen. THE LORDS OF SALEM er mere underlig end uhyggelig, og især i det sidste kvarter går det for alvor arthouse-film i det hele. Her afsløres det, hvor tyndbenet manuskriptet er, og at det bare er de flotte billeder, der desperat prøver at holde sammen på det hele. Den spændende og varierede musik af bl.a. Griffin Boice og John 5 giver også en hjælpende hånd, men det er bare ikke nok. THE LORDS OF SALEM formår ikke at forhekse sit publikum.

Den engelske dvd-udgave fra Momentum Pictures er helt uden ekstramateriale, hvilket er en skam.

THE LORDS OF SALEM, USA-England-Canada, 2012. Instruktion: Rob Zombie. Medvirkende: Sheri Moon Zombie, Bruce Davison, Jeff Daniel Phillips, Judy Geeson, Judy Geeson, Meg Foster. Musik: Griffin Boice, John 5.

13 kommentarer:

 1. Det lyder som om at vi er ret enige i at filmen ikke kan undgå at være en smule skuffende...

  Det hele ender lidt som et bizart mareridt med de djævleske toner som baggrundsmusik... jeg ville dog gerne tage en svingom med Sherri Moon Zombie, men jeg savner også ekstra materiale på dvd'en - det kunne have været interessant at høre Rob Zombies egen personlige ideer med filmen...

  SvarSlet
 2. Jeg kunne nu godt lide filmen og dens mareridtsagtige stemning, men noget mesterværk er den nu ikke!
  Derimod morer det mig, at se et billede af Udo Kier på bagsiden af DVD kassen, fra en scene som er klippet ud af filmen! Det virker lidt klodset, især når der intet ekstramateriale (som f.eks. fraklippede scener) er på discen!

  SvarSlet
 3. Jeg har også overvejende læst negative anmeldelser, så her er lige et link til en fyr, som mildest talt er begejstret:

  http://fredanderson.typepad.com/my-blog/2013/04/the-lords-of-salem-rob-zombie-2012-.html

  Jeg vil naturligvis selv købe den og se, hvem jeg er enig med. Modsat så mange andre, så var jeg virkelig glad for DEVIL'S REJECTS. ^_^

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er du nu ikke ene om - jeg synes faktisk THE DEVIL'S REJECTS er en af de bedste gysere lavet i '00erne!

   Slet
 4. Man skal ikke forvente en ny House of 1000 Corpses eller en ny The Devil's Rejects - The Lords of Salem er et helt, helt andet dyr der leder tankerne hen på europæisk horror som f.eks Suspieria og Black Sunday. Og hvor er det dog befriende at se en ny horrorfilm som er sin egen! Som ikke er en skide prequel, en sequel, et remake. The Lords of Salem er ikke for alle og har sine udfordringer, men alt i alt, så syntes jeg at det er en stærk film som jeg glæder mig til at se igen.

  SvarSlet
 5. Vel talt, Sørensen. Er helt enig og ser også frem til flere gensyn. Fri os fra remakes

  John

  SvarSlet
 6. Det kan være, at den vinder ved gensyn, men jeg venter lige et par måneder.

  SvarSlet
 7. Jeg er helt med på at filmen har sine fejl og mangler. Noget af dialogen er mindre opfindsom og Sheri Moon falder desværre også igennem nogle gange - men alt i alt så syntes jeg at den indfriede, mine faktisk ret høje, forventninger.

  SvarSlet
 8. Glæder mig meget til at se den, men det er jo også ren røv, da der så er større chance for at blive skuffet. Men jeg går imod det sædvanlige snobberi når det kommer til Zombie, for i mine øjne er han blandt de mest interessante nyere instruktører i genren, og jeg ha både 1000 Corpses, Rejects og H-II på min all time top-100.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg hader hans HALLOWEEN-film! Ganske enkelt...

   Slet
 9. Er ikke helt enig med anmelderen her. Har netop lige set Lords Of Salem og er ret begejstret. For endelig en ny (syret) horrorfilm der skiller sig ud fra mængden og modsat andre, så synes jeg helt klart, at Rob Zombie overgår sig selv her. Til min store overraskelse så var Judy Geeson ret skræmmende som gammel heks, og jeg kunne knap nok kende Meg Foster, også i rollen som gammel og skummel heks, under et tykt lag sminke og lang fedtet paryk. Hæ hæ....

  SvarSlet
  Svar
  1. Rob Zombie er virkelig en instruktør, der deler vandene.

   Slet